Вход
София
Времето в София 20 o C

САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов: Смъртността от коронавируса е по-висока и само можем да се надяваме през юни да отшуми. Страдащите от диабет и други сериозни болести не бива да спират прегледите и лечението

САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов: Смъртността от коронавируса е по-висока и само можем да се надяваме през юни да отшуми. Страдащите от диабет и други сериозни болести не бива да спират прегледите и лечението

на 13.04.2020
102870
0
САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов: Смъртността от коронавируса е по-висока и само можем да се надяваме през юни да отшуми. Страдащите от диабет и други сериозни болести не бива да спират прегледите и лечението

Психозата заради коронавируса в България придобива все по-големи размери. В същото време, със затопляне на времето, все повече хора излизат по улиците и пазарите, без да спазват предупреждението за дистанция и лекарите алармираха за повишена опасност от разпространение на епидемията. 

Здравният министър Кирил Ананиев издаде пак заповед за задължително носене на маски, след като веднъж я отмени. От щаба за борба с коронавируса призова хората да не ходят на църква на Великден. Църковните власти казаха, че няма да затварят храмовете, но обясниха на хората, че биха могли да се молят и вкъщи пред иконата.

Потърсихме за коментар на ситуацията със заразата бившия шеф на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- България сякаш остава, слава Богу, като един оазис със сравнително малко заразени от коронавирус на фона на хилядите болни и жертви по целия свят. На какво се дължи това, д-р Райчинов?

- Най-вече на факта, че много рано се взеха мерки. Реакцията беше твърда и бърза още с първия случай на заразен. Но, малко трудно е да се каже колко точно хора са заразени. Имаме все още малко тестове. 

- И въпреки това, каква е реалността в момента?

- Засега изглежда добре. Важно е какво ще покажат тестовете в Банско. Те ще представят картината на истинската ситуация. 

- Паниката е голяма. Досега питам всеки лекар, с когото говоря, дали тя не е по-пагубна от самия коронавирус. Питам и вас?

- Паниката и ужасът в никакъв случай не са добър съветник. Не бива да се плашат хората. Неприятно ми беше да слушам мастити лекари, колеги, да говорят за морги и трупове. Ролята на лекаря е да казва на хората: "Ние сме тук и ще ви помогнем", а не да ги плаши.

- Каква е ролята на БЦЖ ваксината, за която напоследък все по-често се говори?

- Това засега никой не може да каже. Всичко е в сферата на предположенията. Истината е една - в момента няма лекарство и ваксина срещу коронавирус. Докато не се появят, никой не може да каже кога заразата ще бъде преборена, как точно ще стане това и дали въобще ще изчезне. 

- 70% от хората изкарват вируса на крак. Това показва поне статистиката. А всъщност каква е истината?

- Точно така излиза. Много хора не разбират, че са са заразени. 

- Тогава защо се създаде тази световна психоза? По какво се различава този вирус от стандартния грип?

- Грипът не е безопасен. Факт е, че при огромен брой заразени той преминава безсимптомно. Но при останалите хора протича тежко - първо е продължителен, понякога продължава повече от месец.

И най-тежкото е увреждането на белия дроб. А иначе като цифри - смъртността от коронавирус е малко по-голяма от смъртността от стандартен грип. 

- От един век светът не е преживявал такава опасност от болест.  Ситуацията е сравнима с испанския грип през 1918 г. Сега светът спря...

- Да. Испанският грип е продължил 3 г. Затова казвам, че, докато не се намери специфично лечение, никой не може да каже колко време той ще се вихри. Трудно е да се прогнозира. Но аз се притеснявам, че хората от страх да не се заразят с коронавирус не следят другите си заболявания. Боят се да отидат на лекар, за да не стоят пред кабинетите, да не би да имат контакт с някой заразен.  В крайна сметка, като имаме коронавирус, не значи, че всички останали болести са спрели.

- Специалистите предупреждават, че най-рискови са хората с диабет, хипертония и астма?

- Да, това сочи статистиката. А и в България има много хора, които боледуват точно от тези заболявания. Но, ако един диабет, например, не се поддържа в норма, рискът става по-голям. Но, ако човек поддържа стабилно състоянието си, рискът намалява значително. Така, че трябва да лекуваме и другите си болести. Да не ги забравяме. 

- Какви са тези две решаващи седмици, за които говорят всички медици? Какво ще се случи след тях?

- Те се свързват най-вече с празниците и с топлото време. Хората цяла зима са чакали да излязат навън и да се срещнат с близките и приятелите си. А в случая най-важното е да няма струпване на едно място. Страхът е да няма достатъчно легла и апарати. И тогава да трябва да се прави избор. При другите грипове не се налага такава дихателна техника. Но в България има легла и апаратура.

- Доц. Ангел Кунчев каза да не си отменяме почивките през юли и август, което звучи много оптимистично. Дали е възможно след 13 май да се върнем към нормалния си ритъм на живот?

- Никой не може да каже. Очакванията са в края на юни вирусът да отзвучи. По аналогия с другите вируси, които изчезват при затопляне на времето. Като едентичния на COVID-10 - SARS. Ако имаме предвид Китай, острият период на заразата продължи три месеца. Сигурно има опашка. Но там е трудно да се каже какво се случва.

- Дали осъзнахме колко важна е лекарската професия? Имам предвид нападенията над медици преди пандемията. И не само тях, а въобще грубото отношение, недоверието към професионализма им...

- Искрено се надявам не само българите, но и властимащите да са осъзнали какво точно е лекарската професия. Колко сме малки ние хората и как бързо можем да свършим. 

- Лекарите от така наречената първа линия са най-потърпевшите в момента. Те работят с риск за живота си. Какво трябва да им се осигури за тяхната всеотдайност, освен аплодисменти?

- Всички защитни средства. Да не чувстват никаква липса в нито един момент. Защото в момента те са най-важни - работят с риск за собствения си живот. 

- Като бивш шеф на Лекарския съюз как виждате в момента ситуацията?

- Не само като шеф на Лекарския съюз, но и като човек, определям ситуацията като тежка. Сигурно е кошмар за много хора да си седят вкъщи. Грипът ще премине.

Но след него идват проблемите в икономиката. Нещата там са неясни - за колко време и как ще преживяват много хора. Последствията от вируса може да се окажат по-тежкия от самия него.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31531
архив

- Какво светло бъдеще ни чака?!… Баби с пиърсинг, силикон и татуировки, които не могат да пържат мекички…

няма нови новини
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
сега
2009
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Апелативният спецсъд пусна Лилана под домашен арест! Дружката на Божков се хвали, че плащала по 3500 лв. на подчинените си, върнала млади българи на работа у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези женски недостатъци подлудяват мъжете
x