САМО В ПИК! Евродепутатът Андрей Новаков разясни защо е сезирал ЕП за намесата на ДеБъ в работата на КПКОНПИ: Резките маневри будят тревога и у европейските ни партньори

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Евродепутатът Андрей Новаков разясни защо е сезирал ЕП за намесата на ДеБъ в работата на КПКОНПИ: Резките маневри будят тревога и у европейските ни партньори

104212
на 28.04.2021
САМО В ПИК! Евродепутатът Андрей Новаков разясни защо е сезирал ЕП за намесата на ДеБъ в работата на КПКОНПИ: Резките маневри будят тревога и у европейските ни партньори
Автор:   Илиян Радков

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков настоява Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент да направи проверка и да изслуша аргументите за законопроекта на Демократична България, който представлява намеса в дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

препоръчано

ПИК го потърси за ексклузивен коментар. Ето какво заяви той пред медията ни:

 

- Г-н Новаков, защо решихте да сезирате Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент заради за законопроекта на Демократична България, който представлява намеса в дейността КПКОНПИ?

 - Очевидно няколко седмици преди края на мандата на това Народно събрание да се предприемат такива кардинални промени, водещи до спирането на толкова много и внушителни дела за толкова много средства, буди подозрение. Още повече че само преди няколко месеца Европейският парламент  прие Резолюция за България, настояваща точно за прозрачност и устойчивост в институциите и те да работят независимо. Няколко месеца по-късно колегите, които бяха инициирали резолюцията, сега инициират и подобна инициатива. Разтревожен съм, защото конкретно КПКОНПИ е една от институциите, които кооперира с европейските институции, включително и за опазване на българския и европейския бюджет.

Затова си мисля, че подобна реформа трябва да бъде подложена на много широк обществен дебат, да се обсъдят конкретните предложения, преди да се предприемат. Особено сега, когато се поставят под риск толкова много средства, които ако не се съберат, ще се окажат щета за републиканския ни бюджет.

- Каква е целта на това, което правят въпросните наши политици – за Резолюцията и сега за намесата в дейността на КПКОНПИ?

- И тогава, и сега очевидно обслужват политически интереси. Аз поне не мога да видя друго. Забелязвам, че този законопроект е внесен от „Демократична България“ в НС, а в същото време тогава в ЕП от тази партия подкрепиха Резолюцията. Чудя се кое от двете подкрепят в крайна сметка. Ако тогава се твърдеше, че в България се оказва натиск върху институциите за постигане на политически цели, то какво е това сега?!

Мисля, че много по-разумно е когато има правителство с ясен мандат, тогава да се изложат такива предложения, които да се обсъдят. Да се направи анализ на положителни и отрицателни страни, а не в последния момент , защото винаги буди подозрение какви са целите. В тази институция през последните години премина толкова много работа в полза на обществото. Може да е имало пропуски, но е една от институциите, които работи.

Когато ЕС представя европейския прокурор, а върховенството на правото е основна европейска ценност , то сега в основата на това парламентарно безвремие, между избори, партиите се опитват да правят точно обратното на проповядваното през цялата им предизборна кампания.

Така че това беше причината да сезирам председателя на Комисията за контрол на бюджета, да изискаме някаква проверка и обяснение защо в последните няколко дни от мандата на това Народно събрание се правят такива промени.

- Защо според вас се бърза толкова много?

- Това е въпрос, на който и аз бих желал да чуя отговор, защото ние винаги сме казвали тогава, когато в края на мандата или при подаване на оставка, не са ставали кардинални движения, които да обвързват евентуално следващо управление, което и да е то.

Сега ГЕРБ върна мандата, направи се заявка, че и в втората политическа сила ще го направи и шансовете третата да състави правителство са почти нищожни. Видяхме, че се върви към служебно правителство. Аз не разбирам кое налага подобна реформа сега. Още повече че никой не чул и не е обяснил каква е причината и какви са евентуалните ползи.  Това , което знаем черно на бяло е, че в законопроекта пише, че делата, които са започнати към момента, могат да се възобновят по еди какъв си ред.

- Директният ефект ще е върху  стартирали дела за отнемане на активи на стойност над 3 млрд. лв. В полза на кого ще е това?

- Очевидно не е в полза на държавния бюджет. Разбира се, тук трябва да успокоим читателите, че това просто е иск. Надявам се този законопроект да бъде изтеглен или премислен по начин, който да не пречи на работата на институцията.  Дори и да се стигне до някакви реформи, те не би трябвало да засяга със задна дата работа, която тя е свършила. В крайна смета съдът да каже. Ние не можем да отнемаме възможността българският народ да потърси справедливост, че някой без да има право е забогатял на гърба на народа.

- Не излиза ли, че целта е да се прекратят съдебни искови срещу някои български олигарси?

- Дали е така трябва да кажат те. Мисля, че това ще е едно от последствията. По всичко личи. Дори да имат намерение да разделят комисията на две, или да направят някаква друга позиция, аз не виждам какво пречи тя да завърши работата, която вече е започнала и да защити пред съда своите искания. Да се възстановят тези пари на българския данъкоплатец.

- Защо обикновено тези предложения се внасят от Христо Иванов и „Демократична България“?

- Не знам. Може да е някаква политическа традиция в тяхната формация да ги активират в закон. Назад в миналото има хора, които и в семействата дали ще бъдат носители на промяната и застават на страната на подкрепа на самите хора, хубаво е да обяснят на своите избиратели какво им казват с този ход. Защото аз лично не разбирам, а това буди доста въпроси.

- Вие вече сезирахте въпросната комисия в Европарламента. След колко време евентуално може да бъде направена проверка от тяхна страна?

- Не мога да кажа с точност. Предполагам, че Европейската комисия ще изиска някакви обяснения от Правната комисия в НС. Особено чувствителни са колегите, когато става въпрос за промяна на законодателство седмици преди избори. Да не говорим, че част от изменението е именно изборно.

 Трябва да ви кажа, че бяхме предложили и друго, че няколко месеца преди президентските избори се предлага да се промени ЦИК- президентът да назначава част от състава. Такива резки маневри в края на един едва започнал мандат будят тревога и у голяма част от европейските ни партньори.  

Иначе вчера изпратих писмото. Надявам се още през следващата седмица да има някакви реакции.

- Ще се разминат ли предсрочните избори?

- Започвам да разсъждавам като юрист, макар че и политическият нюх ми говори. Даниел Митов върна мандата. ГЕРБ няма да състави правителство. Това беше мнение и на премиера Борисов. И г-н Трифонов ще върне мандата. Остава да видим какво ще направи третата партия, при положение, че вече бяха направени категорични позиции, че няма да се подкрепи правителство, но да видим. Като че ли остава вариантът служебно правителство и избори през юли. Това е много вероятен сценарий.

 

 

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това