Вход
София
Времето в София 14 o C

САМО В ПИК: Експертът по сигурността проф. Радулов в горещо интервю за медията ни - ще хване ли МВР убиеца от Костенец и как се справи с охраната на папата

САМО В ПИК: Експертът по сигурността проф. Радулов в горещо интервю за медията ни - ще хване ли МВР убиеца от Костенец и как се справи с охраната на папата

на 13.05.2019
39099
15
САМО В ПИК: Експертът по сигурността проф. Радулов в горещо интервю за медията ни - ще хване ли МВР убиеца от Костенец и как се справи с охраната на папата
Автор: ПИК
13.05.2019
15
39099

Експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира акцията по издирването на убиеца от Костенец. Припомняме, че вече четвърти ден няма и следа от Стоян Зайков, който застреля жената, с която живее на семейни начала, и избяга. Пред медията ни Николай Радулов говори и за действията на МВР по охраната папа Франциск.

Интервю на Асен РАШКОВ

- Професор Радулов, четвърти ден издирват предполагаемия убиец от Костенец, но от него няма и следа. От Вашите наблюдения смятате ли, че акцията на МВР е адекватна?

- Очевидно е, че има проблем. Не трябва да си някакъв супер експерт, за да разбереш, че има проблем. Защото тук не говорим за някакъв опитен агент или за престъпник с голям стаж, както беше случаят с Владимир Пелов (б.а. Пелов избяга от Централния софийски затвор и дълго време се кри в родния си Ботевград). Тук говорим за обикновен човек и би трябвало специалистите сравнително леко да го издирят.

Въпреки че акцията е обявена като много голяма, като много обширна, с привличането на допълнителни сили и хеликоптери, явно е, че нещата не вървят. Ако я съпоставим с издирването на убиеца от Нови Искър през януари миналата година, виждаме подобен стил. А това е проблем както на специализацията на служителите и тяхната работа, така и на управление, което като че ли не е компетентно по други въпроси освен охранителните.

Няма да разкрием голяма тайна, ако кажем, че ръководството на Министерството на вътрешните работи се състои само от охранители. Такива издирвателни мероприятия се осъществяват от специалисти по издирване, от служители, свързани с оперативно-издирвателната дейност, от агентуристи, т.е. трябва да се получава информация на място, от местни източници и чак тогава би било сравнително бързо откриването на лицето.

Като че ли трябваше да сме подготвени за това, че един извършител на тежко престъпление не може да бъде лесно открит.

ИЗВЪНРЕДНО: Жестоката драма в Костенец продължава, няма следа от издирвания убиец

ИЗВЪНРЕДНО: Жестоката драма в Костенец продължава, няма следа от издирвания убиец

Разследването за жестокото убийство в Костенец...

на 11.05.2019

- Какво имате предвид?

- Над 740 души с влязла в сила присъда, която трябва да излежават, не са открити и не са в затвора. Това говори, че системата не е в състояние да реализира оперативни мерки, които да защитят гражданите. Нищо повече и нищо ново.

- Голям проблем ли е липсата на т.нар. "агентура", за която често се говори? Защото изглежда така, че издирването удря на камък, защото няма кой да подаде информация към МВР?

- Два са проблемите при издирване на престъпници. Единият проблем е липсата на доверие в органите за обществен ред и сигурност. Ако беше налично такова доверие, то хората щяха да се обръщат при всеки един проблем, свързан с престъпление, до органите за обществен ред и сигурност, т.е. сигналната функция щеше да работи и щяхме да научаваме сравнително бързо за извършени престъпления или щяхме да научаваме за престъпления, които предстоят. Така проактивността, която Стратегията по национална сигурност изисква от органите по обществен ред и сигурност, щеше да е налице. Такова нещо няма.

Другата възможност е оперативните работници, а те не са никак малко като брой, да създадат, да обучат и да разполагат със своя собствена мрежа от хора, които им подават информация - информационни източници или информационни датчици. При едно добро изграждане на такава мрежа, би било сравнително лесно да се получи сигнал, включително и за издирвани лица. Явно е, че такава мрежа липсва и всъщност това, което виждаме, са заградителни мероприятия и претърсване по най-грубия и елементарния начин. Това са операции, които са свързани със създаване на кордони, движение по направления, надявайки се някой да се появи или да изскочи. Тези операции са времеемки, трудоемки и ресурсоемки и обикновено са с много малък успех.

ЗЛОВЕЩО: Изплуваха нови разкрития за смъртта на Милена от Костенец

ЗЛОВЕЩО: Изплуваха нови разкрития за смъртта на Милена от Костенец

Жестоки подробности изплуваха около убийството на Милена...

на 12.05.2019

Този подход трудно ще даде резултат. И изобщо проблемът на съвременната структура за опазване на обществения ред и сигурност е свързана с това, че тя е насочена към реактивни действия, т.е. работи, след като е извършено престъплението и реално не спазва стратегията, която стратегия всъщност е закон. Защото там се изисква мерките да са предимно изпреварващи. Такова нещо не виждаме.

-Не звучите оптимистично... От друга страна този случай не изглежда да е много сложен, все пак казахте, че предполагаемият убиец е обикновен човек. Очаквате ли да бъде заловен, при положение че на място са барети, вдигат се дори и дронове?

- Моето вътрешно усещане е, че ще го открият. Колко време ще отнеме - това е съвсем различен въпрос. Колкото повече се отдалечаваме от престъплението, толкова по-трудно е да бъде открит, защото тук става дума за движение по следи и търсене по някакви известни връзки, които явно не са толкова много. От тази гледна точка аз си мисля, че с известно забавяне този човек или ще се предаде, или ще бъде открит.

Не изключвам възможността той да мине през цялата страна и да прекоси някоя от границите, които се пазят. Но както се пазят, виждате, че през 1-2 седмици залавяме в центъра на страната по 20-30-40 мигранти, неизвестно как оказали се там и неизвестно през коя граница преминали. И такъв вариант е възможен, по-малко възможен, но не можем да го изключим.

- Когато говорим за охранителни мерки, трябва да Ви попитам и за организацията на МВР при посещението на папа Франциск у нас. Всичко мина много гладко, макар и за някои да беше малко страшно, когато снимаха снайперисти по покривите. Как оценявате дейността на МВР в този случай?

- Няма нищо страшно в инсталирането на снайперисти на преобладаващи височини. Това е тактика на опазване на маршрути и места, по които се движат лица, към които има заплаха или представляват някакъв национален или световен интерес. По отношение на папата тези мерки бяха напълно обясними. Все пак той е този, който ръководи целия католически свят. Знаете, че става дума за стотици милиони души. Не че има някаква конкретна заплаха, но тероризмът се изроди и стана религиозно оцветен. След поредица от подобен тип терористични актове не би могла напълно да се изключи и атаката срещу един от водачите на християнския свят. Така че мерките бяха адекватни и всички си изпълниха задълженията.

По отношение на предишния казус - тук имаме компетентност. Може ръководството на МВР да няма опит в оперативната дейност, но пък има прекрасен опит в охранителната дейност, тъй като то произхожда от охранителните среди на Министерството на вътрешните работи. Затова мисля, че и МВР, и другите служби си свършиха работата.

Сподели:
Напиши коментар »
(15)
1
Къде е Цв със асансьора
3
ще го хванат. Тоя като гледам не си е пуснал брада, значи ще го познаят. Тука има друг проблем, че бил голем специалист по укриване, ама най-вероятно полицията в някоя държава в другия край на света ще го познае, за разлика от нас.
4
СТРАХУВАТ ЛИ ГО, ЧЕ СЕ СКРИ ТАМ?..........
5
Къде е Цветанов и Фидосова но Борисов е член на БКП от 1978 г
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Какво означава "обикновен човек"? И колко е необикновен професорът? Мерси.
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Снайперисти на преобладавщи височини.....Колко ли трябва да си малоумен, за да кажеш това?
10
Най-добрата оферта "", сега Google плаща между 250 и 350 евро на час, за да работи онлайн от дома си. Получих € 35248 за първото си плащане в месеца за 3-4 часа работа на ден и исках да споделя това с вас, защото търсите нови хора, които да се присъединят към екипа ви сега и аз препоръчвам на всички да направят искането , Просто като следвате инструкциите в този блог. Тук................>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
11
милиционери! Ще хванете на ....ми Янко!
12
Ще му хванат к_а за камшик , тоя вече е с брада . Ако някоя чистачка не го хване , няма шанс родната полиция да го гепи . В държавата на тикви , пъпеши , кумци и Барни ръбалци е така . Шайката освен да краде друго не може .
13
А бе ти какъв професор си -професор по сигурността, много професори станахте бе-по социология, политология, балканистика и т.н.-хиляди хратулници участвали в управленсски структури и сега дават акъл-де тояга де
14
АБЕ РАДУЛОВ ТИ АКЪЛ ИМАШ ЛИ? САМО НЯКАКВИ ГЛУПОСТИ И ИЗМИСЛИЦИ ГОВОРИШ! СРАМОТА Е! СТИГА ВЕЧЕ С ТИЯ ТВОЙТЕ ТЪПОТИИ!
15
ще бъде намерен като самоубил се
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 11605
архив

Спортен коментатор:
- Времето днес е чудесно, слънцето пече, но не е горещо, атмосферното налягане е добре, влажността на въздуха е поносима, вятър няма, тревата на стадиона е в отлично състояние... Въобще всички фактори са отново против нашия национален отбор...

няма нови новини
Днес: 318
hot
най-четени новини в момента
сега
2299
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV: Избраха Урсула - първата жена председател на Европейската комисия
x
Храните, които водят до подпухването на лицето сутрин
x