Вход
София
Времето в София 2 o C

САМО В ПИК: Експертът по сигурността проф. Радулов в горещо интервю за медията ни - ще хване ли МВР убиеца от Костенец и как се справи с охраната на папата

САМО В ПИК: Експертът по сигурността проф. Радулов в горещо интервю за медията ни - ще хване ли МВР убиеца от Костенец и как се справи с охраната на папата

на 13.05.2019
40716
15
САМО В ПИК: Експертът по сигурността проф. Радулов в горещо интервю за медията ни - ще хване ли МВР убиеца от Костенец и как се справи с охраната на папата
Автор: ПИК
13.05.2019
15
40716

Експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира акцията по издирването на убиеца от Костенец. Припомняме, че вече четвърти ден няма и следа от Стоян Зайков, който застреля жената, с която живее на семейни начала, и избяга. Пред медията ни Николай Радулов говори и за действията на МВР по охраната папа Франциск.

Интервю на Асен РАШКОВ

- Професор Радулов, четвърти ден издирват предполагаемия убиец от Костенец, но от него няма и следа. От Вашите наблюдения смятате ли, че акцията на МВР е адекватна?

- Очевидно е, че има проблем. Не трябва да си някакъв супер експерт, за да разбереш, че има проблем. Защото тук не говорим за някакъв опитен агент или за престъпник с голям стаж, както беше случаят с Владимир Пелов (б.а. Пелов избяга от Централния софийски затвор и дълго време се кри в родния си Ботевград). Тук говорим за обикновен човек и би трябвало специалистите сравнително леко да го издирят.

Въпреки че акцията е обявена като много голяма, като много обширна, с привличането на допълнителни сили и хеликоптери, явно е, че нещата не вървят. Ако я съпоставим с издирването на убиеца от Нови Искър през януари миналата година, виждаме подобен стил. А това е проблем както на специализацията на служителите и тяхната работа, така и на управление, което като че ли не е компетентно по други въпроси освен охранителните.

Няма да разкрием голяма тайна, ако кажем, че ръководството на Министерството на вътрешните работи се състои само от охранители. Такива издирвателни мероприятия се осъществяват от специалисти по издирване, от служители, свързани с оперативно-издирвателната дейност, от агентуристи, т.е. трябва да се получава информация на място, от местни източници и чак тогава би било сравнително бързо откриването на лицето.

Като че ли трябваше да сме подготвени за това, че един извършител на тежко престъпление не може да бъде лесно открит.

ИЗВЪНРЕДНО: Жестоката драма в Костенец продължава, няма следа от издирвания убиец

ИЗВЪНРЕДНО: Жестоката драма в Костенец продължава, няма следа от издирвания убиец

Разследването за жестокото убийство в Костенец...

на 11.05.2019

- Какво имате предвид?

- Над 740 души с влязла в сила присъда, която трябва да излежават, не са открити и не са в затвора. Това говори, че системата не е в състояние да реализира оперативни мерки, които да защитят гражданите. Нищо повече и нищо ново.

- Голям проблем ли е липсата на т.нар. "агентура", за която често се говори? Защото изглежда така, че издирването удря на камък, защото няма кой да подаде информация към МВР?

- Два са проблемите при издирване на престъпници. Единият проблем е липсата на доверие в органите за обществен ред и сигурност. Ако беше налично такова доверие, то хората щяха да се обръщат при всеки един проблем, свързан с престъпление, до органите за обществен ред и сигурност, т.е. сигналната функция щеше да работи и щяхме да научаваме сравнително бързо за извършени престъпления или щяхме да научаваме за престъпления, които предстоят. Така проактивността, която Стратегията по национална сигурност изисква от органите по обществен ред и сигурност, щеше да е налице. Такова нещо няма.

Другата възможност е оперативните работници, а те не са никак малко като брой, да създадат, да обучат и да разполагат със своя собствена мрежа от хора, които им подават информация - информационни източници или информационни датчици. При едно добро изграждане на такава мрежа, би било сравнително лесно да се получи сигнал, включително и за издирвани лица. Явно е, че такава мрежа липсва и всъщност това, което виждаме, са заградителни мероприятия и претърсване по най-грубия и елементарния начин. Това са операции, които са свързани със създаване на кордони, движение по направления, надявайки се някой да се появи или да изскочи. Тези операции са времеемки, трудоемки и ресурсоемки и обикновено са с много малък успех.

ЗЛОВЕЩО: Изплуваха нови разкрития за смъртта на Милена от Костенец

ЗЛОВЕЩО: Изплуваха нови разкрития за смъртта на Милена от Костенец

Жестоки подробности изплуваха около убийството на Милена...

на 12.05.2019

Този подход трудно ще даде резултат. И изобщо проблемът на съвременната структура за опазване на обществения ред и сигурност е свързана с това, че тя е насочена към реактивни действия, т.е. работи, след като е извършено престъплението и реално не спазва стратегията, която стратегия всъщност е закон. Защото там се изисква мерките да са предимно изпреварващи. Такова нещо не виждаме.

-Не звучите оптимистично... От друга страна този случай не изглежда да е много сложен, все пак казахте, че предполагаемият убиец е обикновен човек. Очаквате ли да бъде заловен, при положение че на място са барети, вдигат се дори и дронове?

- Моето вътрешно усещане е, че ще го открият. Колко време ще отнеме - това е съвсем различен въпрос. Колкото повече се отдалечаваме от престъплението, толкова по-трудно е да бъде открит, защото тук става дума за движение по следи и търсене по някакви известни връзки, които явно не са толкова много. От тази гледна точка аз си мисля, че с известно забавяне този човек или ще се предаде, или ще бъде открит.

Не изключвам възможността той да мине през цялата страна и да прекоси някоя от границите, които се пазят. Но както се пазят, виждате, че през 1-2 седмици залавяме в центъра на страната по 20-30-40 мигранти, неизвестно как оказали се там и неизвестно през коя граница преминали. И такъв вариант е възможен, по-малко възможен, но не можем да го изключим.

- Когато говорим за охранителни мерки, трябва да Ви попитам и за организацията на МВР при посещението на папа Франциск у нас. Всичко мина много гладко, макар и за някои да беше малко страшно, когато снимаха снайперисти по покривите. Как оценявате дейността на МВР в този случай?

- Няма нищо страшно в инсталирането на снайперисти на преобладаващи височини. Това е тактика на опазване на маршрути и места, по които се движат лица, към които има заплаха или представляват някакъв национален или световен интерес. По отношение на папата тези мерки бяха напълно обясними. Все пак той е този, който ръководи целия католически свят. Знаете, че става дума за стотици милиони души. Не че има някаква конкретна заплаха, но тероризмът се изроди и стана религиозно оцветен. След поредица от подобен тип терористични актове не би могла напълно да се изключи и атаката срещу един от водачите на християнския свят. Така че мерките бяха адекватни и всички си изпълниха задълженията.

По отношение на предишния казус - тук имаме компетентност. Може ръководството на МВР да няма опит в оперативната дейност, но пък има прекрасен опит в охранителната дейност, тъй като то произхожда от охранителните среди на Министерството на вътрешните работи. Затова мисля, че и МВР, и другите служби си свършиха работата.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 11460
архив

Водят двама българи към бесилото, а единият прошепва на другия: - Хайде да се опитаме да избягаме... - По-добре да си траем, че да не стане по-лошо...

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1383
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов от Брюксел: Въпреки умората, продължаваме да работим в пълна кондиция
x
8 тайни желания на мъжете в секса
x