САМО В ПИК! Ето ги вариантите пред Борисов за външен министър, с които да склони Киро и Асен да отстъпят

Акценти

САМО В ПИК! Ето ги вариантите пред Борисов за външен министър, с които да склони Киро и Асен да отстъпят

431280
на 13.02.2024
САМО В ПИК! Ето ги вариантите пред Борисов за външен министър, с които да склони Киро и Асен да отстъпят
Автор:   ПИК

Тук можеш да видиш най-новите казино игри от efbet (18+)

Няколко варианта има пред себе си Бойко Борисов за министър на външните работи, научи ПИК. Лидерът на ГЕРБ прави подбор между утвърдени евроатлантици, с които на практика да не остави възможност на Кирил Петков и Асен Василев да парират предложението му.

препоръчано

Припомняме, че спорът за това кой да оглави Министерство на външните работи след ротацията заби прът в колелата на сглобката. Първоначалното предложение беше Мария Габриел да съвместява постовете на премиер и външен министър. От ППДБ обаче се възпротивиха под претекст, че няма да може да се справя достатъчно добре с толкова задължения. И се обосноваха, че в нито една демократична държава премиерът не съвместява и поста на външен министър. Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова натискат ГЕРБ сегашният премиер Николай Денков да седне в стола на Габриел. Бойко Борисов обаче е категоричен - или Външно остава за ГЕРБ, или коалицията пада.

И за да не даде повод на "Промяната" да се възпротиви на предложението му, Борисов обмисля да предложи за министър отявлен евроатлантик с добра репутация в Европа и зад Океана.

Както ПИК съобщи, едно от имената в тефтерчето на лидера на ГЕРБ е това на Николай Младенов. След създаването на ГЕРБ Младенов стана евродепутат от партията, а две години по-късно, когато тя печели парламентарните избори през 2009 г., бе избран първоначално за министър на отбраната, а от 27 януари 2010 г. до края на първия кабинет на Борисов - и за външен министър.

Друг вариант е Външно министерство да се оглави от Марин Райков. В момента посланик във Великобритания, Райков може да се похвали, че е бил зам.-министър на външните работи в кабинетите на Иван Костов и в на Бойко Борисов, посланик във Франция и Италия и служебен премиер през 2013 г. По времето, когато оглавява Министерски съвет, Асен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Борисов опипвал почвата и с още две имена - Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Двамата бяха избрани от него да водят преговорни групи между ГЕРБ и ППДБ за съставяне на правителство. И макар двамата да не успяха да доведат преговорите до успех, репутацията им се радва и на одобрението на ГЕРБ, и на одобрението на ППДБ. Проблемът е при Соломон Паси бил, че той наостри вниманието срещу себе си, когато сравни Володомир Зеленски с Васил Левски и издигането му за външен министър би поляризирало съвсем обществото.

Борисов има кого да предложи за външен министър и сред депутатите си. Екатерина Захариева и Георг Георгиев са споменавани като варианти в редиците на ГЕРБ. Проблемът при тях е, че са тяснопартийни предложения и ще срещнат неодобрението на ППДБ.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 90
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК