Вход
София
Времето в София 12 o C

САМО В ПИК: Ето го писмото на шефката на СЕМ, заради което Сотир Цацаров разследва БНР и Александър Велев - от регулатора си изпросили кола от радиото в конфликт на интереси (ДОКУМЕНТИ)

САМО В ПИК: Ето го писмото на шефката на СЕМ, заради което Сотир Цацаров разследва БНР и Александър Велев - от регулатора си изпросили кола от радиото в конфликт на интереси (ДОКУМЕНТИ)

на 24.01.2020
70502
17
САМО В ПИК: Ето го писмото на шефката на СЕМ, заради което Сотир Цацаров разследва БНР и Александър Велев - от регулатора си изпросили кола от радиото в конфликт на интереси (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
24.01.2020
17
70502

Конфликтът на интереси между БНР и СЕМ, заради който антикорупционната комисия на Сотир Цацаров започна разследване, лъсна в официални писма между двата органа, с които ПИК разполага. 

Автомобилът, който бившият шеф на БНР Александър Велев е подарил на СЕМ, е поискан от бившата председателка на надзорния медиен орган Мария Стоянова през юли 2016 г. При това тя е посочила и конкретната лека кола, която иска да получи, а не каквато и да е.

След първоначалната молба на Стоянова до Велев, следва и потвърждение, подписано от нея, че колата вече е на разположение на СЕМ, както е видно от документите, които публикуваме.

Въпросната врътка е причина шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров да разпореди проверка на "подаръка", тъй като той е осигурил подкрепа от членовете на медийния регулатор аз Велев, както се твърди в сигнала до Антикорупционната комисия, включително и това, че е на издръжка на БНР. За проверката съобщи преди два дни самият Цацаров.

В писмото на Мария Стоянова са изнесени потресаващи факти. Тя се позовава на информация от шефа на БНР, че държавното радио разполага с автомобили, от които вече няма нужда. В същото време автопаркът на СЕМ от - забележете! - 14 леки коли - бил остарял и недостатъчен, тъй като на една членка на надзорния орган се падала по една кола и те не можели да осъществяват дейността си.

Излиза, че Стоянова се е възползвала от служебна информация, за да получи облаги за структурата, която ръководи. Или пък Велев си е вързал гащите, като й е казал, че иска да й подари кола, но тя трябва да си я поиска писмено, че иначе става крайно неприлично.

Най-покъртителен в жалбата на Мария Стоянова е аргументът, че без коли СЕМ не може да осъществява едно от основните си правомощия - "надзор над програмите на доставчиците на медийни услуги", от което излиза, че ги обикалят и ги надзирават едва ли не през ключалката, а не чрез тв мониторинг, както е на практика.

В писмото си Мария Стоянова посочва съвсем конкретно какъв автомобил иска от БНР - "Пежо" модел 607. По-късно в друго писмо потвърждава, че е получила точно тази лека кола. 

От писанията й става ясно още, че бюджетът на СЕМ е огромен - над 1,2 млн. лв., а служителите на СЕМ заедно с петте членки за общо 55. Друг е въпросът как са заети всички тези хора.

Припомняме, че на 22 януари, веднага след избора на Андон Балтаков за шеф на СЕМ, репортери попитаха сегашната шефка на СЕМ Соия Владимипова какъв е този автомобил, за който КПКОНПИ съобщава, че прави разследване. Владимирова дълго се прави, че не знае за такова съобщение на Антикорупционната комисия, а после взе да се прави, че не разбира за какъв автомобил става дума.

Накрая Бетина Жотева си призна, че този автомобил й е зачислен на нея като на нов член на надзорния орган, обаче той не бил в движение и бил бракуван. Как се е случило това за по-малко от 3 години не стана ясно. Нито пък стана ясно защо Мария Стоянова е поискала въпросната кола, ако тя е трошка...

При всички случаи КПКОНПИ има какво не само да разследва, но и да установи, тъй като писмото на Стоянова и потвърждението за подаръка, които вкарват Велев и СЕМ в конфликт на интереси, са факт.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 2936
архив

Тъщата идва на гости и казва на дъщеря си: - Тоя твоя един път не се усмихна, като ме види! - Ми знаеш го, бе мамо, той малко слабоумен, като си тръгваш, тогава се сеща...

няма нови новини
Днес: 187
hot
най-четени новини в момента
сега
3602
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговаря за готвения метеж утре (НА ЖИВО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Пазете се от лоши мисли, днес е ден за молитва
x