САМО В ПИК: Ето го РЕШЕНИЕТО, с което съдът поряза Асен Василев в делото срещу Делян Добрев. Кокорчо вдигнал кръвно заради израза "влачил се по корем за "Лукойл"

Акценти

САМО В ПИК: Ето го РЕШЕНИЕТО, с което съдът поряза Асен Василев в делото срещу Делян Добрев. Кокорчо вдигнал кръвно заради израза "влачил се по корем за "Лукойл"

221421
на 07.06.2024
САМО В ПИК: Ето го РЕШЕНИЕТО, с което съдът поряза Асен Василев в делото срещу Делян Добрев. Кокорчо вдигнал кръвно заради израза влачил се по корем за Лукойл
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

18 000 лв с ДДС за съдебни разноски пред първа инстанция е осъден да заплати Асен Василев на Делян Добрев, след като загуби делото за 250 хил. лева, което водеше срещу острието на ГЕРБ, научи ПИК.

препоръчано

Миналата година съпредседателят на "Продължаваме промяната" предяви иск срещу Добрев, с молба да бъде постановено решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 25 100 лв., предявена частично от 250 000 лв., за "претърпени неимуществени вреди от проведена от Делян Александров Добрев клеветническа кампания, целяща да урони неговите чест, престиж, авторитет и добро име пред обществеността".

От решението на Софийски градски съд с вчерашна дата, 5 юни, става ясно, че Кокорчо се е почувствал засегнат от изказвания на Добрев от парламентарната трибуна, от телевизионни участия, както и от негови публикация в личния му профил във Фейсбук.

Темите, с които Добрев е засегнал Василев, са свързани с обществено значими въпроси като дерогацията на "Лукойл", доставките на руски газ през посредници, левчето за литър гориво, разкритията около скандалния меморандум с "Джемкорп", изтеглените държавни дългове...

Така например, един от общо деветте мотива на Асен Василев е изказване на Добрев от 07 януари 2023г в предаването "Офанзива с Любо Огнянов", излъчено по Нова Нюз, в което заявил, че "Асен Василев се е влачил по корем да получи дерогация за България, от което спечелили "Лукойл" и "Литаско" и то милиарди, които изтекли от България и тези компании имали свръхпечалби,
както и че каквото ви каже Асен Василев, трябва да знаете, че е точно обратното".

От изказванията на Добрев, Василев се жалва, че е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на авторитета, престижа, честта и доброто му име в личен, социален и професионален аспект, които вреди ще търпи и в бъдеще, освен това изпитвал особено силни негативни емоции и непреодолимо възмущение от оклеветяването му, дълбоко оскърбително не само за него и неговото семейство, а и за приятелите и колегите му, с които партнира, което го поставяло под допълнително напрежение и унижение. Освен това понесъл и физически болки и страдания, изразяващи се в силно сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, силно главоболие и безсъние, четем в съдебното решение.

Ответникът Делян Добрев не оспорва, че казал и написал посоченото в исковата молба, но възразява, че по отношение на публичните личности, вкл. политиците, е допустима критика в по-широки граници, дори когато тя надхвърля добрия тон. Ттой посочва, че изказванията му, цитирани в исковата молба са становища, които са базирани единствено на доказателства
и всяко едно негово твърдение е истина, поради което и не би могло да се счита за клевета и дори от тях за ищеца да са настъпили вреди то той не е отговорен за тях, а ищецът бил длъжен да ги понесе.

Ответникът Добрев оспрова казаното от него да в резултат на някаква специално организирана, специално разработена мрачна кампания, с цел несправедливото очерняне на името и личността на ищеца. Посочва, че тук се обсъжда поведението на двама народни представители, които са в политически сблъсък помежду си по важни за цялото общество теми и това е израз на тяхната работа, а не на някаква прищявка. Ето защо отправянето помежду им на провокации следвало да се разглежда като нещо нормално и изцяло търпимо от правовия ред на съвременната правова държава и демократично общество, градени върху принципите на плурализма, още повече, че ищецът е присъствал на всички изявления, направени от парламентарната трибуна на Народното
събрание и неколкократно се бил държал по не по-малко провокативен начин спрямо ответника.

В своя защита Делян Добрев се е позовал на крайния извод на Конституционния съд в Решение № 7 от 4.VI.1996 г. по к.д. № 1/1996 г. което казва, че "държавната власт като цяло, както и политическите фигури и държавните служители могат да бъдат подложени на обществена критика на ниво, по-високо от това, на което са подложени частните лица" и поради своята политическа и обществена позиция ищецът бил длъжен да понесе негативна критика.

От решението на съда се разбира още, че Делян Добрев е поддържал тезите от всички свои изказвания, с които е засегнал Василев, и пред Темида, като ги е обосновал, базирайки се на официални данни и справки от държавни институции и министерства, доклади на парламентарни комисии, цитира контретни договори, факти, справки и т.н

"Съдът намира, че в съответствие с официалната и общодостъпна информация, с която ответникът е разполагал в качеството му на народен представител и гражданин е формирал въпроси, отправени към ищеца, провеждал активно държавната политика по тези именно въпроси, без тези действия да имат увреждащ ищеца характер. Дори от отправените остри критики ищецът да се е почувствал засегнат и да е претърпял вреди и то като последица от тези именно изказвания на ответинка, то той дължи да понесе тези вреди в качеството си на публична личност, без отговорността за тях да възниква за ответника. Ето защо предявеният от ищеца иск за обезвреда се явява неснователен и като такъв следва да бъде отхвърлен", пише още съдът.

Решението на Софийски градски съд може да се обжалва с въззивна жалба пред Софийския апелативен съд двуседмичен срок от връчването му на страните.

В резюмирането долу факсимилета можете да видите част от мотивите на ищеца Василев, както и доводите на съда да отхвърли исковата му молба срещу Делян Добрев:

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК