Вход
София
Времето в София 19 o C

САМО В ПИК: Ето защо Зеленогорски напуска ДБГ и удря рамо на Христо Иванов и Радан Кънев срещу ГЕРБ в София - отново власт, пари и руса жена в дъното...

САМО В ПИК: Ето защо Зеленогорски напуска ДБГ и удря рамо на Христо Иванов и Радан Кънев срещу ГЕРБ в София - отново власт, пари и руса жена в дъното...

на 13.09.2019
60623
15
САМО В ПИК: Ето защо Зеленогорски напуска ДБГ и удря рамо на Христо Иванов и Радан Кънев срещу ГЕРБ в София - отново власт, пари и руса жена в дъното...
Автор: ПИК
13.09.2019
15
60623

Найден Зеленогорски разцепи трета партия в живота си. След като потопи СДС и закопа новия проект на Надежда Михайлова, вчера бившият кмет на Плевен закопа и остатъците от проекта на Меглена Кунева – Движение България на гражданите.

Според Зеленогорски, причините са принципни (макар принципност да е от последните неща, които десните избиратели асоциират с партийния номад) – ДБГ била подкрепила Мая Манолова. В интерес на истината, трябва да отбележим, че макар ДБГ да е член на ЕНП и подкрепа за кандидат на лява партия изглежда абсурдно, нейният лидер Димитър Делчев през последните години следва твърда анти-ГЕРБ линия и „рамото“ за бившия омбудсман изглежда най-малкото очаквано.

Истинската причина за дезертирането на Зеленогорски е битката за властта в Плевен. Източници на ПИК разкриват, че в продължение на половин година той е правил усилени совалки между ВМРО и ГЕРБ с надеждата да извоюва обща подкрепа от управляващата коалиция за своето протеже Георг Спартански.

По наша информация, по подобие на диверсиите на Иванов и Атанасов, Спартански е ходил лично на килимчето при Борисов да проси помощ поне два пъти. Премиерът е обмислил идеята и не е дал категоричен отговор дали ГЕРБ би подкрепила Спартански за нов мандат в Плевен, особено имайки предвид атаките, които идват срещу управляващите от ДБГ и ДеБъ. Структурите и партийното ръководство на ГЕРБ, обаче, били категорично против идеята партията да оказва толкова широка подкрепа за чужди кандидати из страната, особено и когато те са номинирани от опозиционни партии.

Без ГЕРБ да са надлежно информирани, Зеленогорски е опитал да издейства подкрепа за Спартански и от ВМРО. Разговорите там са протекли трудно, тъй като войводите са част от платформата за издигането му за първия мандат, но след това работата в общинския съвет между кмета и ВМРО тече изключително трудно.

Така се стига до номинацията на областния управител за кандидат-кмет и издигането на Спартански от инициативен комитет, което автоматично прави задачата му за следващ мандат и стабилно управление с мнозинство в общинския съвет почти невъзможна.

Кметуването на протежето на Зеленогорски пък трудно ще му спечели народната любов в Плевен. Икономическото развитие на бившия индустриален град през последните години е изключително слабо. Според Института за пазарна икономика, нефинансовите предприятия, инвестициите в дълготрайни материални активи и чуждите инвестиции остават между 2 и 4 пъти по-ниски от средностатистическото за страната.  Усвояването на европейски средства в областта нараства, но също остава по-ниско от средното за страната. Към 30 юни 2018 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми в област Плевен е 1 311 лв. на човек (при 1 543 лв. на човек в страната).

Инфраструктурата също е в лошо състояние – гъстотата на пътната мрежа е съизмерима със средната за страната, но дялът на пътната настилка в добро състояние е едва около 35%, което е по-ниско от средното. Развитието на електроннисте услуги, ефективността на обслужването и покритието на кадастъра в общината също са незадоволителни.

Плевен остава сред областите с най-влошена демографска картина и през 2017 година. Причина за това е както ниската раждаемост, така и изселването от областта. Коефициентът на естествен прираст намалява до -10‰ (при -7‰ в страната), а на механичен прираст – до -6‰ (при -1‰ в страната). Тези показатели предопределят и високите коефициенти на възрастова зависимост. Отношението на населението на 65 и повече години към това на 0-14 г. достига 186% при 148% в страната.

Освен трагичните резултати от управлението на Зеленогорски и Спартански, ПИК напомня, че двамата феодали са с крайно противоречив генезис, който трудно може да се определи като „десен“, хеле пък консервативен.

Ключова подкрепа за влизане във властта на Зеленогорски оказва небезизвестният Цар Киро, който през 1999 г. лично стоварва елитните цигански тартори в село Буковлък. След тежки софри, свирни и кючеци, босът на фалшивия алкохол официално удря рамо на Зеленогорски и така той печели циганските гласове в Плевен и става кмет. През годините ключовите цигански села в областта продължават да гласуват за Зеленогорски, срещу което хората от етноса получават определени облаги.

Крайно любопитен коментар се появи и на стената на Радан Кънев, който запя дитирамби за Зеленогорски веднага след напускането. Според активистка на реформаторите, Зеленогорски е бил мотивиран да се присламчи към „ДеБъ“ и с обещано избираемо място в листата за общински съветници в София за русата госпожа Виолета Донева. Тя също напуска ДБГ с него и през активния си период в политиката следва неотлъчно плевенския партиен лидер. Дамата е с атрактивен вид, излъчване и чаровен поглед. Според източници на ПИК близостта между двамата неведнъж е повдигала въпроси относно това дали отношенията им не излизат и извън политическия професионализъм. Ако това е така, то нищо чудно в коалицията „ДеБъ“ да избухне и втори скандал с лични отношения, коментират запознати със задкулисните отношения в средите на дясното.

Безпринципните пируети на плевенския феодал изглежда ще продължат през сдружаване с прокопиевите слуги Христо Иванов и Радан Кънев, атака срещу ГЕРБ в София през дискредитирания арх. Борислав Игнатов и вдигане на „цената“ на „ДеБъ“ в бъдещ пазарлък между Прокопиев и Борисов.

По информация на ПИК, тарторът на „Капитал“ ще опита да сплаши лидера на ГЕРБ със социологии за позициите на „ДеБъ“ за местните избори и с последна офанзива в края на октомври да притисне премиера да предприеме противконституционни действия по оттеглянето на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Както многократно медията ни е писала, кръгът „Капитал“ е поставен пред реален риск от разпад при избор на про-европейския кандидат Иван Гешев за главен прокурор, тъй като и последните остатъци от митологеми за американски и брюкселски чадър над подсъдимия Иво Прокопиев ще отпаднат. Гешев притежава отлични контакти с партньорските американски и европейски институции, което бе потвърдено и от двете посолства, и надали ще се „върже“ на домораслите басни, че Прокопиев е дясната ръка на американския президент в България. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 2513
архив

– Здравей, скъпи! Какво правиш? – Филм съм си пуснал. – Пак ли някакви мръсотии?! – Не… Мелодрама… Немска… за бедно момиче, на което в банята се разваля душът и идват да й помогнат трима водопроводчици…

 

няма нови новини
Днес: 287
hot
най-четени новини в момента
сега
2522
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
РЕВОЛЮЦИОННО: Японците откриха тъкан, която обезврежда вируси и бактерии
x