САМО В ПИК: Ето за какви престъпления разследват Киро, Асен и Лорер

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК: Ето за какви престъпления разследват Киро, Асен и Лорер

297709
на 09.09.2022
САМО В ПИК: Ето за какви престъпления разследват Киро, Асен и Лорер
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Тримата водещи фигури на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер са обект на разследване за евентуални извършени престъпления и ощетяване на държавния бюджет.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Както преди минути ПИК съобщи, според наши източници е образувано досъдебно производство заради вкарването на посредници в покупката на газ и изплащането на десетки милиони комисионни към посредници. По наша информация предстои от Министерството на енергетиката и от "Булгаргаз" да се изземат документи от разследващите органи. В следващите часове са възможни и арести и то на най-високо ниво сред членовете на предишното правителство.

ПИК научи още и по какви направления тече разследването срещу бившите управляващи.

Едно от нарушенията, за което преди дни прокуратурата образува досъдебно производство, е за ощетяването на държавата с 6 млн. лв . Става въпрос за любимия посредник на "Промяната" - компанията "МЕТ", която купува евтино газ и го продава по-скъпо на "Булгаргаз".

В сигнал до компетентните институции от партия ГЕРБ алармираха преди време и за друго извършено престъпление. По тяхна информация газ продължава да се купува от "Газпром", но не по договора, който има страната ни, затова и държавата го плаща на завишена цена.

Разследващите проверят още и начина на закупуване на газ след спирането на доставките от "Газпром". Съмненията са, че не е имало процедури за търговците, които да доставят газ. Купуването през посредници се е осъществявало без никакви търгове и процедури, а от партия ГЕРБ разкриха и куриозен случай, при който офертата от посредника е пристигнала, преди да е изпратено запитването.

В следващите часове би трябвало разследващи от ДАНС и прокуратурата да изземат документация от Министерството на енергетиката и от "Булгаргаз" по случая.

Не е изключено прокуратурата да проверява и как е взето решението за спиране на доставките от "Газпром". По информация на ПИК от спецслужбите, единственият документ, свързан със спирането на доставките, е от един от зам.-министрите на енергетиката, който пише писмо до "Булгаргаз", в което казва, че решението е взето на база на оперативно заседание на Министерски съвет.

Никой друг не се е подписал във въпросното писмо освен въпросния зам.-министър. Дали зам.-министърът е разпитван и дали той е посочил имената на Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер като хората, които са взели решението за спирането на доставките от "Газпром", към този момент информацията ни е потвърдена.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО) СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК