Вход
София
Времето в София 15 o C

САМО В ПИК: Ето я машината, която може да спаси човешки животи в битката с коронавируса - използват я в Германия и в Австрия, където смъртността е под 0,5% (СНИМКА)

САМО В ПИК: Ето я машината, която може да спаси човешки животи в битката с коронавируса - използват я в Германия и в Австрия, където смъртността е под 0,5% (СНИМКА)

на 24.03.2020
106732
0
САМО В ПИК: Ето я машината, която може да спаси човешки животи в битката с коронавируса - използват я в Германия и в Австрия, където смъртността е под 0,5% (СНИМКА)
Автор: ПИК
24.03.2020
0
106732

Система за изкуствено кръвообращение може да спаси човешки животи в битката с коронавируса. Това разкри по-рано днес директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

По думите му при сърдечни операции се включва една малка портативна система от изкуствено сърце и изкуствен бял дроб. Това е машина за изкуствено кръвообращение. Тази система, когато има белодробна недостатъчност, може да се включи само венозно и да помогне на белия дроб, но когато има и сърдечна недостатъчност - тази система помага и на сърцето, и на белия дроб.

"По стандарт тези машини трябва да ги има във всяка кардиохирургия. Касата плаща този консуматив", обяви проф. Начев.

Според него държави, които използват, този допълнителен механизъм, имат най-ниска смъртност - това са Хърватска, Словения, Австрия, Германия, Чехия и Словакия. Смъртността при тези държави е под 0,5%.

За справка в Германия заболелите са близо 30 000, а смъртните случи 123 - 0,41% смъртност. В Австрия регистрираните болни са 4500, а смъртните случаи 21 - или 0,46% смъртност. Подобно е положението и в Чехия, където при над 1000 заболели има само един починал.

Какво всъщност представлява системата за изкуствено кръвообращение, за която говори проф. Начев.

Този метод придобива известност още в далечната 1953 г., когато е започнало приложението на техниката измислена от Гибон, за осъществяване на нормалното физиологично кръвообращение без участието на сърце и бял дроб, разузна ПИК.

Този вид апаратура, което носи още името "машина сърце-бял дроб", взима активно участие при операции върху сърцето, когато се налага то да бъде обезкървено.

Апаратът се състои от помпена система, която изпомпва кръвта от горната куха вена и под налягане я въвежда през аортната дъга или директно в бедрената артерия. Целта е да се извършва оперативна интервенция върху сърцето без да се нарушават функциите на другите органи и системи в тялото.

Апаратът за екстракорпорално кръвообращение се нарича кардиопулмонален байпас. Идеята е да се отклони цялата венозна кръв от системното кръвообращение преди навлизането й в дясното предсърдие. Следващата дестинация е кръвта да се изведе в специалния апарат, който посредством функцията изкуствен бял дроб я насища с кислород и я лишава от въглероден диоксид.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 21162
архив

Радио Париж пита: - Какво щеше да стане, ако на проститутките очите им светеха ? Радио Ереван отговаря: - Ами в Париж щеше да има бели нощи. След кратко време се обажда радио Ленинград: - Моля без намеци...

няма нови новини
Днес: 249
hot
най-четени новини в момента
сега
3130
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: ГЕРБ за доклада на ЕК: Отчита се сериозен напредък в борбата с корупцията и обвиненията срещу действащи политици (ОБНОВЕНА)
x
ДОКАЗАНО: Бързото четене развива супер памет при децата
x