Вход
София
Времето в София 4 o C

САМО В ПИК: Ето я скандалната афера с рушвети от емира на Катар в президентството - полковници от НСО прибрали евро и ролекси, Румен Радев крил половин година за подкупите

САМО В ПИК: Ето я скандалната афера с рушвети от емира на Катар в президентството - полковници от НСО прибрали евро и ролекси, Румен Радев крил половин година за подкупите

на 18.12.2018
381931
79
САМО В ПИК: Ето я скандалната афера с рушвети от емира на Катар в президентството - полковници от НСО прибрали евро и ролекси, Румен Радев крил половин година за подкупите
Автор: ПИК
18.12.2018
79
381931

Скандално дело за подкупи със служители на НСО към президентството тече от няколко месеца във Военния съд, научи ексклузивно ПИК. В шокиращата афера са замесени висши кадри на службата за охрана, които са на пряко подчинение на президента Румен Радев. Няколко месеца обаче скандалът е прикриван старателно от отговорните лица на "Дондуков" 2. Става дума за раздавани подкупи от емира на Катар на служители на Национална служба охрана на най-високо ниво, научи ПИК. 

Защо до момента президентът крие аферата, за която като отговорен за НСО е бил уведомен вероятно още в първите часове след избухване на скандала? Замесен ли е и той в схемата с рушвети, заради което да се налага да прикрива подчинените си? Тези въпроси неминуемо трябва да получат отговори от прокуратурата, която в момента обжалва решението на Военния съд спрямо служителите на НСО, научи още ПИК. 

От документите по делото става ясно, че аферата датира още от началото на март, когато става ясно, че емирът на Катар Н.В. Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани ще пристигне на визита в България, на която както и ПИК съобщи се срещна с президента Радев.

За осигуряването на безопасността му началникът на НСО издава заповед за сформиране на екип. В него влизат като началник подполковник Петьо Петков, ст. лейт. Петър Томчев, попд. Румен Атанасов, ст. лейт. Цветомир Обретенов и лейт. Станислав Радоев. Отделно влизат 19 шофьори, както и координатори на кортежите - полк. Веселин Тодоров и м.р Николай Тодоров. Контрол е възложен на още няколко висши кадри на НСО, които са началници на различни отдели в службата. 

Предварителната подготовка пък е извършена от ор. подполковник Никола Николов, който е началник на сектор 1 в 4-ти отдел на НСО. Именно въпросният Николов е привлечен и като обвиняем по делото във Военна прокуратура. Причината е, че докато се занимава с предварителната подготовка, дописва себе си в списъците със служителите, които трябва да придружават делегацията.

Това прави, след като казва, че изприл имената за съгласуване в президентството до главния експерт в Дирекция "Протокол" на президента. Тя отговаряла за предаване на списъка на представителите на делегацията на Катар. Но в деня на пристигането им - 7 март, дипломатическото аташе се оплакало на Николов, който бил на летището, въпреки, че не е част от делегацията, че още не го е получил. В този момент той изготвил нов списък, в който вече фигурирало и неговото име и го предал на катарския аташе. 

На другия ден, след като срещата на емира на Катар с Радев минала успешно, подп. Николов се срещнал с дипломатическото аташе на паркинга на "Шератон" и там получил в присъствието на колегата си подп. Димитър Георгиев тестата с пликове и торбички от консула на Катар. Имало 19 плика, които били за шофьорите от НСО, а останалите 12 били за личната охрана и авангарда. Николов пък получил торбичка с ръчен часовник "Ролекс". 

Няколко дни по-късно началникът на 1-ви сектор предал въпросните пликове на шефовете си, които се заели да ги разпределят на когото трябва. Той признал, че лично е получил подарък. 

След като за случая е подаден сигнал до военна прокуратура за лично облагодетелстване в хода на разследването става ясно, че в пликовете за личната охрана е имало по 500 евро, а за шофьорите - по 100 евро, които са били иззети като доказателства.

Заради липса на предишни дела и присъди Николов не е осъден от Военния съд, но решението се обжалва от прокуратурата. Той обаче два месеца след случая е уволнен от НСО от началника Данчо Дяков.

Въпреки това за случая не е съобщил публично нито той, нито президентът Радев, който отговаря за службата. Аферата е особено скандална и не може да бъде приключена с уволнението на един служител при положение, че са замесени почти всички висши кадри на структурата. Общата сума надхвърля 10 000 евро, подхвърлени позорно като рушвети от чужд гост на служителите на НСО, които уж трябва да ни представляват пред чужденците и да пазят имиджа на родината. 

В раздаването на пари според документите по делото става ясно, че са участвали куп ръководни кадри и е доста съмнително, че Дяков и Радев прикриват толкова време скандала. Това веднага поражда въпросът замесен ли е и президентът в позорната афера? Радев трябва да ги надзирава, а и да пази достойнството на България - какво са си мислят чуждестранните гости за държавна охрана, която приема пари в пликове?

Ако охраната на президента приема пари в пликове, то какво да се каже за самият него? Нали не си представяме охраната на президента на САЩ да приема пликове. И поделяйки си ги, да се и краде! Радев дължи незабавно обяснение, ако не иска да мислим, че какъвто е президентът, такова и НСО-то му.

А прокуратурата да се самосезира и да проведе разследване до най-високите етажи, отговорни за аферата - началникът на НСО и неговият шеф Румен Радев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 9057
архив

- Докторе, трябва ли да откажа цигарите и алкохола? - Разбира се! Нали ви казах това още миналия месец! - Помня, но просто се надявах, че през това време науката е напреднала!

няма нови новини
Днес: 190
hot
най-четени новини в момента
сега
4115
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV ЕКСКЛУЗИВНО ОТ ГОРЕЩАТА ТОЧКА: В циганската махала на Благоевград ври и кипи след спецоперацията на прокуратурата и МВР (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Астролог с прекрасен хороскоп: Време е за радост и забавления
x