Вход
София
Времето в София 13 o C

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Велислава Дърева: Тръмп говори като Радев! Пищящите срещу „Дондуков“ 2 не разбират, че се преобърна геополитическата палачинка

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Велислава Дърева: Тръмп говори като Радев! Пищящите срещу „Дондуков“ 2 не разбират, че се преобърна геополитическата палачинка

на 01.02.2017
17362
32
САМО В ПИК И "РЕТРО"! Велислава Дърева: Тръмп говори като Радев! Пищящите срещу „Дондуков“ 2 не разбират, че се преобърна геополитическата палачинка
01.02.2017
32
17362

Велислава Дърева е журналист и публицист. Член на НС на БСП. През 80-те е уволнена от пловдивския вестник „Комсомолска искра” заради публикация, уличаваща Николай Хайтов в плагиатство. Публикува материали във вестниците „Народна култура”, „Стършел”, „АБВ”, „Пулс”, списание „Общество и право”. Името й се свързва с клубовете за гласност и демокрация. След 1989 г.

Дърева работи във вестник „Дума”, откъдето неколкократно е уволнявана. Има над 3000 публикации в печата. Носител е на годишна награда на Съюза на българските журналисти, награда „Черноризец Храбър” на Съюза на издателите на всекидневници за публицистика, награда на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков – Майстора”.

- Г-жо Дърева, как оценявате първите ходове на президента Радев – речите му, поведението му. Дават ли те основание за оптимизъм, че държавата минава в режим на диалогичност и експертност?

- Чухме три речи. Мисля, че всяка става все по-успешна. Много приказки се изговориха и много глупости се изписаха за неговото слово по време на клетвата. Съвършени глупости. Защото, ако човек погледне речта на генерал Радев, ще види, че вътре са очертани всички най-важни проблеми на страната. Много е интересно например, че това, което говори ген. Радев, същото го каза и Доналд Тръмп. Добре че генералът се закле малко по-рано от Доналд Тръмп, иначе щяха да кажат, че е преписал речта си от американския президент.

- Откъде идват тогава критиките, насочени към Радев?

- Целият този писък срещу президента Радев идва, защото пищящите не проумяват, че се преобърна геополитическата палачинка. Че това е краят на неолиберализма, на тази глобалистична политика, която съсипа света. Че отново звучи вятърът на промяната. 19. век се проточи чак до изстрелите в Сараево. 20. век започна с Първата световна война – внезапно, но завърши също така внезапно с падането на Берлинската стена. Оттам започна 21. век. Тогава Западът, който гледаше на себе си като на върховен победител в Студената война, смяташе, че каквото каже той и САЩ - ще бъде вовеки веков. Фукуяма написа „Краят на историята“ и обяви, че е дошъл краят на човешкото развитие, защото след апогея на неолиберализма няма какво повече да се развива. Че човечеството вече трябва да сме в Рая.

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Велислава Дърева: Няма договорка Нинова-Борисов!

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Велислава Дърева: Няма договорка Нинова-Борисов!

Велислава Дърева е журналист и публицист. Член на НС на...

на 11.11.2016

- Е, да, ама не.

- Смяташе се, че раят на корпорациите ще продължи 1000 години. Но изведнъж – на 9 ноември, изборите в САЩ приключиха 21. век. Ако някой не е разбрал, ние сме вече в 22. век. Всичко ще се промени много рязко и много бързо, защото глобализмът, изобретен от Съединените щати, изяде самите тях. В момента в САЩ 95 милиона души не работят. Т.е. една трета живеят на социални помощи. 70 000 завода бяха изнесени извън територията на САЩ заради евтината работна ръка в Мексико, Китай, Индия. Тази разруха с мъртви градове доведе Тръмп.

- Тази тенденция ли доведе на власт Радев?

- Да, тази тенденция доведе на власт и генерал Радев. Защото, както Тръмп описваше опустошенията на американската индустрия в резултат на алчните корпорации, все едно че слушахме описанието от икономическата разруха в България след 10 ноември. Тук само че, освен алчният Запад, се прояви и безотговорното поведение на българската десница и престъпната приватизация.

- Понеже служебният кабинет е функция на президента, проф. Огнян Герджиков достатъчно консенсусна и авторитетна фигура ли е?

Велислава Дърева: Борисов си повярва много, смяташе, че ще управлява колкото Тодор Живков

Велислава Дърева: Борисов си повярва много, смяташе, че ще управлява колкото Тодор Живков

Вотът на президентските избори очевидно е протестен и...

на 14.11.2016

- Да. Той е консенсусна фигура. Той е човек на диалога. Той не е човек на резките и необясними движения. Той е мек човек. Всъщност Герджиков получи реабилитация с това, че ген. Радев го назначи за служебен министър-председател. Да, помним, че той бе свален от поста си като председател на Народното събрание по един абсолютно безотговорен начин. Това стана с усилията и манипулациите на ДПС, като и на движението „Новото време“ - на хората около Емил Кошлуков. Няма такъв председател на Народното събрание, който да е бил изпратен със ставане на крака и бурни аплодисменти. Тогава всички депутати разбираха, че това гласуване е нечестно. Той е много сериозен юрист.

- Може ли да има забележки по листата на министрите?

- Това е едно много сполучливо сглобено служебно правителство. Очевидно ген. Радев е човек, който умее да създава екип. И той направи този екип. Защото в служебното правителство има хора, свързани с различни партии. Особено важно обаче е, че те са експерти. Много важно е, че част от тях са били заместник-министри – т.е. в едно министерство точно заместник-министрите са експерти, докато министрите в редовно правителство са политически назначения. Така че имаме много успешно и цивилизовано направен служебен кабинет.

- Предстоят избори. Кой какво трупа по сметките си? Ако ГЕРБ губят инерция, а БСП яхва „вълната Радев“, но са без мнозинство, означава ли това, че е възможна коалиция между тях?

- За мен такава коалиция не е възможна. Тя не е приемлива.

- Кой тогава лансира тезата за подобна перспектива и защо?

- Кой ли не. Това е неприемлива коалиция. Изборите ще бъдат остри, тъй като ГЕРБ ще иска да получи реванш за своята загуба, БСП и левицата ще иска да увеличи своя резултат. Така че тук не можем да чакаме някакви ласкави отношения. Освен това трябва да е ясно, че изборът на ген. Радев е успех на самия ген. Радев, че този успех не можеше без движещата сила БСП, но само с БСП би било абсолютно невъзможно генералът да спечели. И най-важното – този резултат е протестният глас на българските граждани, които не желаят да живеят повече по този начин, по който живеят 27 години. Така че БСП да не спи на тази кълка и да не си мисли, че всичко автоматично ще се повтори.

- Възможна ли е алтернатива на БСП с обединението примерно на АБВ и Татяна Дончева? А може ли БСП без другите леви?

- Всички леви хора в огромната си част фактически се завърнаха към БСП, гласувайки за ген. Радев. Това обединение се случи, независимо дали някои са в АБВ, или в „Движение 21“, или другаде – един дявол знае къде.

- И не заради призива на Корнелия Нинова?

- Просто обединението се случи по този начин. Когато има една кауза и тази кауза е почтена, виждаме как стана това обединение. А това, че някой иска да бъде лидер на някаква малка партийка или друг – на още по-малка партийка, си е техен проблем.

- В БСП текат конференции за листите. Дали и как се приема идеята на Корнелия Нинова за депутатската мандатност?

- Има разделение по този въпрос, защото това е един формален признак. Един депутат трябва да бъде оценяван не по това колко време стои в парламента, а какво върши там. Да си представим един човек – много готин, приятен, ама не му иде отръки да депутатства, иначе човекът си е разкошен. Има и мъртви души, разбира се. Защо трябва да чакаме някой да е 12 години депутат, та тогава да му кажем: „Абе, мой човек, хайде малко така, отстъпи една крачка“. В същото време има депутати, които вършат огромна работа, които са сериозни и уважавани хора. Означава ли това, че цялата партия в продължение на три мандата ще тропа нервно с крака и ще вика: „Хайде, няма ли да се махне тоя!“. Не става така, не се прави така. Нарича се обновление, но само по себе си е подмяна.

- В дясното след избора на генерал Радев се появиха „Нова република“ на Радан Кънев, „Да, България“ на Христо Иванов, „Презареди България“ на Бареков. Що за процес е това?

- Не мога да коментирам тези смешни неща. Това не е сериозно, не желая да коментирам безсмислици.

- Какво се случва при Патриотите, те възможен коалиционен партньор ли са за БСП след изборите, имало ли е таен разговор Нинова – Каракачанов?

- Нищо не мога да кажа. Мисля, че това е някакво свободно съчинение, защото никой не знае колко време ще издържи тяхната коалиция. Валери Симеонов се държа по безобразен начин и, естествено, навреди на себе си. Той постави под въпрос тази коалиция – Обединени патриоти. Това беше такова излагане – този кански писък срещу една-единствена реплика „Имате още една седмица!“ – прекрасна реплика. Точно така се реагира, когато срещу себе си имаш невъзпитани хора. И това е най-мекото определение, което мога да кажа за тях. 

 

Още интервюта, коментари и интересни истории вижте на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
ЕКСКЛУЗИВНО! Велислава Дърева пред ПИК и "РЕТРО": Плевнелиев е държавен изменник! ЕКСКЛУЗИВНО! Велислава Дърева пред ПИК и "РЕТРО": Плевнелиев е държавен изменник!
Велислава Дърева е журналист и публицист. Член на НС на...
на 05.01.2017
Напиши коментар »
(32)
1
Ааааа, Тръмп говорел, като Радев! Сигурно е изчел всичките му книги?!
2
Ние дали ще дочакаме вятъра, който ще помете тази смрадлива вещица и цялата и комунистическа паплач?
3
Дъри, Дъри.......нерде Тръмп, нерде Радев....
4
Боже, тази още ли е тука! Преди години се бяхме наслушали на глупостите и, сега пак!
5
Тази мърла още ли е жива? Не давайте поле за изява на явно изфирясали комунисти - черковни активисти и ...
6
Обратното е - Тръмп е преписал от речта на Радев. Освен това, Тръмп е казал, че за икономия на гориво, ще лети вече само на двуплощни самолети на селскостопанската авиация.
7
След аргументите на Дърева, излиза че Тръмп плагиатствал от Радев. Като гледаме и слушаме Тръмп, човекът си говори въодушевено и интерпретира пред публика без видими затруднения. Той няма проблем да комуникира така, че хората могат да разберат чувствата , ценностите и намеренията му. Е, стига Байганьовщина! Стига глуповетини!
8
Почти сме сигурни, че и Бог говори като др.Радев.Олеле, какво само изфирясване. Тази жена надмина и баба Нешка и нейния любимец Дудука.
9
Уважаема др. Дърева, чест и почитания, имам две забележки. Първо, "клаузата Янаки" в новия проектоустав е следната: ако Корнелия се провали, и конгреса избере Янаки за председател на Партията, той ще може да седи в Праламента още 2 мандата х 4 год., т.е. общо 33 год. За тези оставащи му два мандата, му предстои да се докаже, защото "лявата" му клиентелистка фрикция в БСП се провали. Загубените европейски, пърламентарни и месни избури са за доказателството. 12-те години са формална апроксимация, защото може да има 1+2+3+4 год., а след това нагоре или надолу закръгляме? Нагоре, естествено. Второ, над него сияе ореола на професора в Пазарджищкия университет - Иван Евстатиев, професионалният кмет на ОЗ-Пз и Стрелча, който е толкова неудържим, че няма проблем за него да приведе в безпомощно състояние 16-годишната Иринка посредством водка с портокалов сок и да извърщи полуво стнощение с нея, след което да я захвърли като човал с кюмюр пред вратата на майка й - негова секретарка и началник на предизбурния щаб. Срещу дегенерата Евстатиев урганизацията на БСП - Стрелча взе позиция още против изборите и подкрепиха независим. И последно: Тръмп не е Радев. Тръмп се държи добре, има идеи, но произхожда от едрата компрадорска буржоазия и не е ясно тепърва какви ще ни ги сервира - so far so good, добре, че почна от самото начало да громи схемите касапската шайка на Клинтънови. Радев е човек от народа и наистина, след изборите демонстрира интелекта си, след като спря да робува на предизборните клишета. Желая Ви всичко най-добро!
10
Ами така ще говорат и двамата, като не са прочели Винету.
11
Не руса да се боядисаш,акко щеш на Тръмп перчема да пуснеш ще си останеш квазимодо!
12
Не бе изчел му е мислите, имат еднакви виждания за жените, ако нещо не е наред виновни са руснаците, и други такива пачаянги
13
КОГА ТРЪМП СЕ Е КАЧВАЛ НА САМОЛЕТ? И СИ НЯМА ДЕСИ И ЙОТОВА! НЕ Е ГЕНЕРАЛ. САМО МОЖЕ ДА СЕ УЧИ ОТ НАШИЯ ФАТМАК.
14
ДРУГАРКАТА ДЪРЕВА ОЩЕ ЛИ НЕ Е СТАНАЛА СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА? МИСЛЯ, ЧЕ ЗАСЛУЖАВА, ВИЖ КАК СЕ СТАРАЕ! ВИНАГИ СЕ ИЗКАЗВА НА МЯСТО, НО ИСТИНАТА Е ТОЧНО ОБРАТНО НА НЕЙНИТЕ ТВЪРДЕНИЯ.
15
Аиде всички на юруш да целуваме американски задници.
16
Ало Дърева - Ало ПИК ; Яд ме е защо журналистът Симо Русев не зададе въпрос на Дърдърева не ли се срамува от упоритото твърдение на хората и то с документи доказващи че Нинова е ЗАГРАБИЛА някакви си 47 % от някакво предприятие Та какво ще каже госпожицата по този въпрос А питайте бе хора
17
E tazi chervena dinozavarka savsem se olia. V USA imalo 90 miliona neraboteshti ili na sozialni pomoshti. Pri polojenie che bezrabotizata tuk e pod 5%.Da ne govorim che tova ne e Europa I soz.pomoshti sa dosta ogranicheni. Chervena propaganda I oporni tochki.
18
Абе ей дърдърева,как така вие левите се прегърнахте с най-десните на США, а?! Какво го величаете деди не ви ли е неудобно?!
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Тая сръдня няма ли да се окъпи ве! Пъпчивата тиква, да не я е опраскал!
21
НЕРДЕ ЯМБОЛ,НЕРДЕ СТАМБОЛ! РАЗЛИКАТА Е ОТ НЕБЕТО ДО ЗЕМЯТА!!ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ И ВИЖТЕ НЕЩАТА --ТАКИВА КАКВИТО СА!!ПОСЛЕ ПАК ЩЕ РЕВЕТЕ!!!!!!ТОЗИ ЧОВЕК --ВАШИЯ--СИ НЯМА ХАБЕР ОТ ДЮНЯТА!!!!! КОМУНЯГИТЕ ГО ХВАНАХА И НИ ГО НАТРЕСОХА!!
22
Икономическата разруха на България беше предизвикана от Твоите другари с червените куфарчета , с милионите народни пари в тях, подарени им от ваш другар - трето поколение комунист. Алчни и тъпи, изкупиха активи за по 1 лев, фалираха ги умишлено и станаха КАПИТАЛИСТИ-милионери. Стига си раздавала оценки от твоята мухлясала камбанария. Всички правителства на БСП доведоха до сриване на България до нулата. . Всеки след вас трябваше да започне отначало. С какво самочувствие и наглост се показваш по медиите и дрънкаш лъжи и глупости ? Навремето вашият "народен съд " изтрепа интелигенцията на държавата, след падането на берлинската стена младите се изнесоха бягайки от прехвалените ви "ценности"..
23
За да достигне нивото на Радев, Тръмп трябва да се научи и да срича, ама другарката НекаДърева това не го споменава.
24
Тоя ВАМПИР - ДЪРЕВА няма ли най-после да си скрие отвратителната физиономия и да не се показва, щото плаши децата. Да ходи да играе Баба Яга накъде в някой театър
25
Брей да му се не види, това да си комунист е заразно, какви ли не глупости ще изговори само и само да се прави на оригинална , не и се получава, но тя вече 50 години упорства, плюйте си в пазвите да не станете като това плашило, брей брей какво си опатихме.
26
Тази скумрия още ли се прави на журналистка.Стара дърта комунистка до кога ще и търпим глупавите дърдорения.
27
1 февруари 1945 г. - денят на разстрела на 147 личности, които са основата на политическия елит на България в годините преди окупацията от СССР. Сред екзекутираните са тримата регенти, 67 депутати, 22 министри за периода 1940-1944, в това число и министър-председателите проф. д-р Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, 47 генерали и полковници, издатели на централни вестници и публицисти. Това е началото на най-мракобесния период от новата история на България, който е причина за това и до ден днешен да сме последни във всяка една класация, независимо дали е политическа, икономическа или за свобода на словото. Разстрелът на осъдените се случва в яма, като екзекуциите са една по една. Проф. Александър Станишев, хирург от световна величина, моли да бъде разстрелян последен, за да може да провери пулса на всеки екзекутиран преди него. След като разстрелват и него, телата са хвърлени в бомбена яма на Софийските гробища, като отгоре са посипани със сгурия.
28
Видяла жабата, че подковали коня и дигнала крак. Приличала му речта на Тръмп. Ама я си пийте хаповете.
29
Докога ще й давате думата на това куку? По-скоро Радев говори или се опитва да говори като Тръмп, но...........далече е , на светлинни години от размаха и смелостта на Тръмп!!! Той просто е един президент под чехъла на корнелията.....
30
Мунчо, ти на Радев - сричането - с говорене ли го бъркаш ??? Личи си, че и двата сте - Мунчовци !!!
31
Дърева що щеш в партията на милионерите ако да си толкова загрижена за условия та при които живеят днес пенсионерите със 150 или 200 лв на месец.Или о ти цуцаш при Гергов Пеевски Доган и всички в депутатската група на охранените гуши.Как не се срамуваш от лъжесоциализма на партията си или от хвалби по нея ти дават от партийната каса за да преживяваш.Явно загубила си чувството срам.Язък за това че си забравила приказката за стълбата на СМИРНЕНСКИ.
32
Тая мръсна комуниска Дърева облизя, всички меки и твърди части на БКП и пак продължава дорде е жива... Похвално
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 15875
архив

“Пътуването с войскови камион става само по един начин: В камиона не се пуши,
не се накланя през каросерията, не се подсвирква на минаващи девойки – само се
седи и се пътува с камион.”
(Военен)

няма нови новини
Днес: 262
hot
най-четени новини в момента
сега
2595
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Христо Иванов от ДеБъ: България е основана през 9-и век (УНИКАЛНО ВИДЕО)
x
С тези храни жените стареят по-бавно
x