Вход
София
Времето в София 18 o C

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор: Смъртоносен свински вирус идва от Канада

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор: Смъртоносен свински вирус идва от Канада

на 22.01.2017
24127
4
САМО В ПИК И "РЕТРО"! Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор: Смъртоносен свински вирус идва от Канада

Д-р Ангел Кунчев е най-известният български епидемиолог. Повече от 20 години той работи в тази област на медицината, а от 2001 г. ръководи Дирекцията за надзор на заразните болести в Министерството на здравеопазването. От 3 години е главен държавен здравен инспектор.

 

- Какво става с грипната епидемия, д-р Кунчев? Стигна ли вече пика?

- Да. Броят на заболяванията стигна пиковите стойности и те бавно започнаха да намаляват. В областите, в които първо беше обявена епидемията – Хасково, Пловдив и Добрич, се забелязва бърз спад на болните – така обикновено става с грипа. Все още има много заболели в Благоевград, Перник, Монтана, Пловдив. Мисля обаче, че до 2 седмици епидемията напълно ще утихне и обстановката в цялата страна ще се нормализира. Възможно е на някои места и в началото на февруари да бъдат регистрирани случаи на грип, но това вече са локални зарази и те бързо ще бъдат овладени.

- Говори се, че се обмисляло учениците да бъдат пуснати в допълнителна дървена ваканция?

- (Смее се.) Може на някои ученици да им се иска, но това няма да стане. Приключихме с тази превантивна мярка за ограничаване на заразата. Аз приветствам тази стъпка, която беше съгласувана с Министерството на здравеопазването. Нека не забравяме, че повече от две седмици ни мъчи и лют студ, температурата в класните стаи на много школа беше опасно ниска.

- Но вие сам сте казвали, че студът в никакъв случай не убива устойчивия на мраз грипен вирус! 

- Това е точно така и аз пак ще го повторя. Но ефектът от подобни ваканции е, че не се събират на едно място много деца и това ги предпазва от заболяване. Още: при съчетанието на студа, който ни налегна, с върлуващата грипна епидемия, ако не бяха разпуснати учениците, рискът от заразяване щеше да е в пъти по-голям. Важното е, че овладяхме ситуацията.

- Ами ако ни залее втора грипна вълна?

- Малко вероятно е. Е, ако се случи, няма място за безпокойство. Защото тя винаги е по-слаба.

- Честно, д-р Кунчев, имахме ли готовност да посрещнем пораженията от вируса „Хонконг”?

- Световната здравна организация още през пролетта на миналата година ни предупреди за него. Но признавам, че имаше и малка изненада. Като сравнително нов щам – „Хонконг” е открит през 2014 г., хората още не са си изградили достатъчно антитела спрямо него и затова зоната на разпространение на сегашната епидемия беше много обширна.

- Колко българи повали заболяването?

- Досега повече от 1 млн. души, но вероятно ще има и още заболели. За съжаление, не можем точно да кажем колко души боледуваха, защото не се води такава статистика. Особено в почивните дни не получаваме прецизна информация от отделните области.

- Всички говорят, че пораженията от тазгодишния, особено агресивен, вирус са големи. Вярно ли е? 

- Вижте, вярно е, че епидемията беше много интензивна. Но е вярно и друго, че заболяването протичаше и продължава да протича по стандартния начин. Да, не е леко да заболееш от грип и да се лекуваш от вирусната инфекция, но усложненията не са повече, отколкото през други години.

- Има ли починали хора?

- Вероятно ще има сред възрастните пациенти, които са получили усложнения като остри пневмонии. Това винаги се случва при всяка епидемия. Ще има и отделни случаи, макар и под 1%, на енцефалити, менингити, перикардити. Неминуемо е.

- Д-р Кунчев, казахте, че здравната ни система имала пълна готовност да посрещне подранилата епидемия. Знаете ли обаче, че лекарствата срещу грип в аптеките свършиха?

- Това не е вярно! Но е нормално при тази обширна епидемия да се купуват и повече лекарства – няколко пъти се увеличи търсенето им. Има обаче достатъчен внос на препарати.

- Как има, когато никъде в складовете и в аптеките не се намират двата препарата с нетърговски названия оселтамивир и занамивир?

- Тези дни ще бъдат получени още 8000 дози от препаратите. Няма повод за безпокойство!

- Нищо не казахте за болните от свински грип, предизвикан от вируса „Калифорния”? Той ни спохожда за 7-а поредна година?

- Този вирус поразява много по-малко хора, отколкото „Хонконг”. Нормално е, след няколко срещи с „Калифорния” организмът изгражда имунитет към него.

- Носи се слух обаче, че нов, смъртоносен вариант и на този вирус наближавал България?

- Истина е, че преди няколко дни от Канада дойде тревожна вест – появил се е нов вариант на този свински щам, който е с доста различна характеристика. Опасявам се, че благодарение на нея лесно ще се предава от човек на човек и това може да ни донесе големи неприятности. Но, спокойно! При всички случаи това няма да е случи този сезон.

- Всички помнят, че СЗО предупреди за 3 грипни вируса, които ще върлуват тази зима. Нищо не чуваме за третия, кой е той?

- Това е „Бризбейн”, но случаи на заразени от него в България няма.

- Застраховани ли сме от птичия грип?

- Аз съм много притеснен не от нормалната грипна епидемия, която очевидно си отива. А от птичия грип. В момента в страната има 20 огнища. Проблемът е, че той вече не засяга само прелетните птици, а и големите ферми.

- Имате предвид тези, които развъждат патици ли?

- Точно в тях ще бъдат унищожени 500 000 птици – пуйки, патета, кокошки.

- Но това са огромни загуби за фермите, д-р Кунчев?

- По-добър вариант ли е да подложим на риск здравето и живота на хората? Ами ако се стигне до масовото им заразяване – защото той се предава от птиците на човека? А има толкова много хора, които работят във фермите и имат досег с болните птици. Ами техните семейства и близки? Засега нямаме данни за случаи на заразени в България, но в съседни на нас страни има.

- Добре, защо е толкова страшен този птичи грип? Не е ли грип като всеки друг вид?

- Не, не е. Защото при човека той води до бързо развиващи се вирусни пневмонии, които е трудно, почти невъзможно, да се лекуват. И смъртността от птичия грип е много, много голяма. Засега, да чукаме в дърво – тази опасност все още не е надвиснала над България. Но трябва да сме нащрек! А не да действаме, когато вече е безвъзвратно късно.

Още интервюта, коментари и интересни истории вижте на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 12877
архив

Разговор между английски джентълмени: - Прощавайте за въпроса, сър, но защо плувате в Темза със смокинг? - Извинен сте, сър! Но ще ви обърна внимание на факта, че вие плувате, а аз се давя.

няма нови новини
Днес: 170
hot
най-четени новини в момента
сега
3632
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Спецсъдът реши за атентата в Сарафово: Доживотен затвор без право на замяна за двамата от "Хизбула"! Плащат над 122 млн. лв. обезщетения (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Днес са уязвими половите органи, избягвайте общуването с началници
x