Вход
София
Времето в София 13 o C

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор: Смъртоносен свински вирус идва от Канада

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор: Смъртоносен свински вирус идва от Канада

на 22.01.2017
16006
4
САМО В ПИК И "РЕТРО"! Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор: Смъртоносен свински вирус идва от Канада

Д-р Ангел Кунчев е най-известният български епидемиолог. Повече от 20 години той работи в тази област на медицината, а от 2001 г. ръководи Дирекцията за надзор на заразните болести в Министерството на здравеопазването. От 3 години е главен държавен здравен инспектор.

 

- Какво става с грипната епидемия, д-р Кунчев? Стигна ли вече пика?

- Да. Броят на заболяванията стигна пиковите стойности и те бавно започнаха да намаляват. В областите, в които първо беше обявена епидемията – Хасково, Пловдив и Добрич, се забелязва бърз спад на болните – така обикновено става с грипа. Все още има много заболели в Благоевград, Перник, Монтана, Пловдив. Мисля обаче, че до 2 седмици епидемията напълно ще утихне и обстановката в цялата страна ще се нормализира. Възможно е на някои места и в началото на февруари да бъдат регистрирани случаи на грип, но това вече са локални зарази и те бързо ще бъдат овладени.

- Говори се, че се обмисляло учениците да бъдат пуснати в допълнителна дървена ваканция?

- (Смее се.) Може на някои ученици да им се иска, но това няма да стане. Приключихме с тази превантивна мярка за ограничаване на заразата. Аз приветствам тази стъпка, която беше съгласувана с Министерството на здравеопазването. Нека не забравяме, че повече от две седмици ни мъчи и лют студ, температурата в класните стаи на много школа беше опасно ниска.

- Но вие сам сте казвали, че студът в никакъв случай не убива устойчивия на мраз грипен вирус! 

- Това е точно така и аз пак ще го повторя. Но ефектът от подобни ваканции е, че не се събират на едно място много деца и това ги предпазва от заболяване. Още: при съчетанието на студа, който ни налегна, с върлуващата грипна епидемия, ако не бяха разпуснати учениците, рискът от заразяване щеше да е в пъти по-голям. Важното е, че овладяхме ситуацията.

- Ами ако ни залее втора грипна вълна?

- Малко вероятно е. Е, ако се случи, няма място за безпокойство. Защото тя винаги е по-слаба.

- Честно, д-р Кунчев, имахме ли готовност да посрещнем пораженията от вируса „Хонконг”?

- Световната здравна организация още през пролетта на миналата година ни предупреди за него. Но признавам, че имаше и малка изненада. Като сравнително нов щам – „Хонконг” е открит през 2014 г., хората още не са си изградили достатъчно антитела спрямо него и затова зоната на разпространение на сегашната епидемия беше много обширна.

- Колко българи повали заболяването?

- Досега повече от 1 млн. души, но вероятно ще има и още заболели. За съжаление, не можем точно да кажем колко души боледуваха, защото не се води такава статистика. Особено в почивните дни не получаваме прецизна информация от отделните области.

- Всички говорят, че пораженията от тазгодишния, особено агресивен, вирус са големи. Вярно ли е? 

- Вижте, вярно е, че епидемията беше много интензивна. Но е вярно и друго, че заболяването протичаше и продължава да протича по стандартния начин. Да, не е леко да заболееш от грип и да се лекуваш от вирусната инфекция, но усложненията не са повече, отколкото през други години.

- Има ли починали хора?

- Вероятно ще има сред възрастните пациенти, които са получили усложнения като остри пневмонии. Това винаги се случва при всяка епидемия. Ще има и отделни случаи, макар и под 1%, на енцефалити, менингити, перикардити. Неминуемо е.

- Д-р Кунчев, казахте, че здравната ни система имала пълна готовност да посрещне подранилата епидемия. Знаете ли обаче, че лекарствата срещу грип в аптеките свършиха?

- Това не е вярно! Но е нормално при тази обширна епидемия да се купуват и повече лекарства – няколко пъти се увеличи търсенето им. Има обаче достатъчен внос на препарати.

- Как има, когато никъде в складовете и в аптеките не се намират двата препарата с нетърговски названия оселтамивир и занамивир?

- Тези дни ще бъдат получени още 8000 дози от препаратите. Няма повод за безпокойство!

- Нищо не казахте за болните от свински грип, предизвикан от вируса „Калифорния”? Той ни спохожда за 7-а поредна година?

- Този вирус поразява много по-малко хора, отколкото „Хонконг”. Нормално е, след няколко срещи с „Калифорния” организмът изгражда имунитет към него.

- Носи се слух обаче, че нов, смъртоносен вариант и на този вирус наближавал България?

- Истина е, че преди няколко дни от Канада дойде тревожна вест – появил се е нов вариант на този свински щам, който е с доста различна характеристика. Опасявам се, че благодарение на нея лесно ще се предава от човек на човек и това може да ни донесе големи неприятности. Но, спокойно! При всички случаи това няма да е случи този сезон.

- Всички помнят, че СЗО предупреди за 3 грипни вируса, които ще върлуват тази зима. Нищо не чуваме за третия, кой е той?

- Това е „Бризбейн”, но случаи на заразени от него в България няма.

- Застраховани ли сме от птичия грип?

- Аз съм много притеснен не от нормалната грипна епидемия, която очевидно си отива. А от птичия грип. В момента в страната има 20 огнища. Проблемът е, че той вече не засяга само прелетните птици, а и големите ферми.

- Имате предвид тези, които развъждат патици ли?

- Точно в тях ще бъдат унищожени 500 000 птици – пуйки, патета, кокошки.

- Но това са огромни загуби за фермите, д-р Кунчев?

- По-добър вариант ли е да подложим на риск здравето и живота на хората? Ами ако се стигне до масовото им заразяване – защото той се предава от птиците на човека? А има толкова много хора, които работят във фермите и имат досег с болните птици. Ами техните семейства и близки? Засега нямаме данни за случаи на заразени в България, но в съседни на нас страни има.

- Добре, защо е толкова страшен този птичи грип? Не е ли грип като всеки друг вид?

- Не, не е. Защото при човека той води до бързо развиващи се вирусни пневмонии, които е трудно, почти невъзможно, да се лекуват. И смъртността от птичия грип е много, много голяма. Засега, да чукаме в дърво – тази опасност все още не е надвиснала над България. Но трябва да сме нащрек! А не да действаме, когато вече е безвъзвратно късно.

Още интервюта, коментари и интересни истории вижте на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(4)
1
Ами затворете границите! И за вируси и за бежанци!!!
2
На площада бяха десетина "патриоти" дрогирани мотористи от времето на Момата, когато тя влачеше грозната Елена на задната седалка, белкем някой от тия миризливци и направи идно червено чеве, и викаха Путин вместо Радев!
3
"Но трябва да сме нащрек! А не да действаме, когато вече е безвъзвратно късно." УМНИ ПРИКАЗКИ! АТАКИТЕ НА ВРАГОВЕТЕ СА УСПЕШНИ ТОГАВА, КОГАТО НЯМА ПОДГОТВЕНА СИЛА ДА ГИ СПРЕ. Но в случая единственото, което МЗ предлага, е ваксина. Никой не говори за пълноценна профилактика на здравето, за нея пари не се отпускат. ВИРУСИТЕ СА ВЪТРЕШНОКЛЕТЪЧНИ ПАРАЗИТИ, които могат да живеят и се размножават само в живи клетки на други организми, ако има създадени условия, т.е. при слаб имунитет заради скрития клетъчен глад. Здрава, чиста от токсини клетка, не може да бъде разрушена от вируси. Това се отнася за всички видове грипни вируси. Необходима е преди всичко профилактика. Особено йодна, отдавна забравена (или забранена)
4
wh0cd981048 viagra advair diskus no prescription
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 15885
архив

“- Г-н Старшина, имам дупка в ботуша и влиза вода!
– Аз, колко пъти да те уча, бе. Пробий още една, да излиза.”
(Военен)

няма нови новини
Днес: 267
hot
най-четени новини в момента
сега
2341
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Христо Иванов от ДеБъ: България е основана през 9-и век (УНИКАЛНО ВИДЕО)
x
С тези храни жените стареят по-бавно
x