Вход
София
Времето в София 14 o C

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Проф. Драганов с горещ коментар: Грозни политически игри върху човешки беди - „храбрите майки“ се скараха коя да се снима с Мая и с Корнелия

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Проф. Драганов с горещ коментар: Грозни политически игри върху човешки беди - „храбрите майки“ се скараха коя да се снима с Мая и с Корнелия

на 07.07.2018
86162
21
САМО В ПИК И "РЕТРО"! Проф. Драганов с горещ коментар: Грозни политически игри върху човешки беди - „храбрите майки“ се скараха коя да се снима с Мая и с Корнелия

Странно племе сме това, българите. Великият Ботев твърдеше, че знаем как „силно да любим и мразим“. Близо век и половина по-късно обаче май се оказва, че повече знаем как да се мразим помежду си. Как да си завиждаме. Как да доносничим един срещу друг. И въобще това с любовта май остана далеч назад, а може би и направо изчезна...

Пиша по конкретен повод – палатковия лагер пред парламента на майките на деца с увреждания. Някои побързаха да ги обявят за „смелите майки“. По-точното според мен е, ако ги наречем „храбрите майки“.

Защото в името на живота на децата си те проявяват ежедневно 24-часови чудеса от храброст. И в домовете си, и по улиците, и в сблъсъците си с чиновническото бездушие.

Та от тази гледна точка, честна дума, така и не разбрах за какво „храбрите майки“ се изпокараха помежду си. Какво всъщност не можаха да разделят? Коя е предпочетена в преговорите със социалния министър и коя е пренебрегната? Или с коя се е снимала Корнелия или Мая и коя е била отмината? Или кой всъщност е платил разходите по протеста и кой колко пари от тях е сложил в джоба си? Откровено казано, дори ме е срам да задавам подобни въпроси, камо ли пък да им търся отговорите...

Бе хора, нали неволята сплотява, а не разделя? В нормалните държави, поне според моето скромно виждане, нещата биха се развили по доста по-различен начин.

Без капка съмнение протестът е абсолютно основателен. И това, дето пише на тениските на майките – че системата убива не само децата им, но и тях, уви, е трагичната истина.

Истина за безхаберието на общинарите, дето не могат едни тротоари да оправят. Че то и здрав човек не може да мине през ямите, камо ли пък някой с инвалидна или бебешка количка.

Истина за бездушието на чиновниците, дето като че ли умишлено са се настанили на възможно най-трудно достъпните за инвалиди (и придружаващи ги) работни места. И са ги превърнали в нещо по-приличащо на непревзимаеми крепости, отколкото на служби в помощ на хората с увреждания.

Истина за безотговорността на онези от градския транспорт, до който дори и спортсмен вече трудно се добира. А направо не искам да си представя какво би се случило, ако в станциите на метрото при последния порой в столицата би попаднал човек с увреждания. Че дори и майка с бебе в количка...

Има обаче и още една истина – че протестите биват или деструктивни, или конструктивни. И тъй като искрено желая този на „храбрите майки“ да е от втория тип, да се върна към варианта „как би се случило в една нормална държава“.

Ами просто. Събират се майките и формулират исканията си. Чисто теоретично, те би трябвало да са в три основни групи.

Първата - да изчисти недоразуменията около „деца с увреждания“ и „хора с увреждания“. Тъпо би било, ако до 18 години без един ден е „дете с увреждания“, а на 18 години плюс един ден на него вече нищо му няма. Защото вече не е в графата „дете“.

Разбира се, бих пожелал на всяка майка това да е точно така. Ама, уви, не става.

И тук логично идва втората група – избистряне на статута на т.нар. „личен асистент“. Сега той е подложен на толкова унизителни процедури, че в последна сметка се оказва къде-къде по-лесно да го получи една циганка, отколкото родната майка!

Не преувеличавам, наблюдавал съм го отблизо. Моя позната беше „отсвирена“, макар че денонощно се грижи за сина си, но срещу скромно възнаграждение на съответния чиновник се оказа, че циганката става далеч повече...

Третата група е свързана с правото на хората с увреждания на равен с другите достъп до всички държавни, общински, че дори и частни учреждения и фирми. Защото сега те наистина са подложени на очевидна дискриминация. И ако това не се уреди и законово, включително и със стриктни санкции, те наистина ще си останат в графата „втора категория“.

Ами ей това според мен трябваше да сторят „храбрите майки“. И като го оформят като идеи, да си извикат някой печен юрист да им го приведе в законов вид.

Университетът е на две крачки от палатковия лагер. А точно срещу него е Юридическият факултет. Там пък на 4-ия етаж работи една професорка, от най-добрите спецки в трудовото законодателство.

Та можеха просто да представят един завършен законопроект и с него да тропнат на масата на „системата, която ги убива“.

Що ли ми се струва, че това щеше да бъде по-смисленият ход на „храбрите майки“, отколкото да водят безсмислени разговори със социалния министър? Или пък да се снимат с разни дами, дето се чудят с коя ли поредна пита да си направят помена (пардон, рейтинга)?

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(21)
1
Храбри майки финансирани от НПО паразити!Тека е в родината на пожарникарина!
2
СЕДЕМ ГОДИНИ ПОДРЕД МАЙКИТЕ ПРОТЕСТИРАТ И СЕ БОРЯТ ЗА ПРАВАТА СИ. УВАЖАЕМИЯ ПРОФЕСОР И ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ОТ ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ ТОВА НИКАК НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА. ХРАБРИТЕ МАЙКИ СРЕЩУ БЕЗДУШНИТЕ ЧИНОВНИЦИ. ОТ 15 ГОДИНИ СЕ ПИШАТ КОНЦЕПЦИИ И НПО ЛАПАТ ПАРИТЕ НА ИНВАЛИДИТЕ. КАК САМО СКОЧИХА СРЕЩУ МАЙКИТЕ СИНДИКАТИ И НПО? КРАЙ С ЛАПАНИЦАТА ИМ!
3
Нормално е, децата-касички ги хранят, а субсидиите за НПО дейност ги ремонтират и санират. Снимката във Фейсала значи много в НПО сектура. Таратор без водка не е таратор, нали даскале, как няма да се збият със патериците? Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!!!
4
Бате Бойко ще ви оправи вас.
5
..........ИНВАЛИД ПЛЕМЕ С ПАРАЗИТ ОБШТЕСВО.....И....ПЕЕРАЗИ ЗА ШАМАНИ ВОШДУВЕ И ПАЛИЦАИЦ....ПЛУЗ ЛУД ПРЕЗИДЕН....И.....ЗУПЕР ФИКВА ТИКВА БЕ ЗА СИЦКО !......БЕЗ ЕДНА ИСТИНСКИ РАБОТЕШТА ИНСТИТУЦИЯ.....НО С МАНДРА НОНЕ СТОПЕ !....
6
...........ГАНЬО Е КРАДЛИФ ИДЬОТ ВААЗПИТА СОЦИ ЦОЦИ ЦОЦА ЛИЗТИЧЕЗКИ И Е ФАШИЗ !.....НО....С ГЕИЗКА НАСОЧЕНОС И ЗАПАДНИ .....НАЧИ ЗАПАДНАЛИ ФУНКЦИИ ЗА СТАНДАРТ ПУНЕ КООЛКУ У АВРИКА !.....КОИЕ Е ТООЧНО БЕ ПЕЕРАЗ !....
7
Много проЗти и наивни тези "майки", а може и лакомията да им изяде главата!Намерили църква да се покръстват, баш фарисеите от БСП-ООД Корни,Кирчо,Еленка и свине желае България да е зле, за да комутират неграматниците! В главите им отекват залповете на Аврора, ръцете им изцапани с кръв, кражби и далавери, а децата им при награбеното в САЩ, Вирджините, Лондон, Виена, Белград и навсякъде, където се чувстват безнаказани и неподсъдни за произхода на капиталите!
8
Този нямаше ли тъща-баба му не беше ли видна комун.партийка.На нея ли дължи издигането си???Сложете му снимката към статията,така се прави.Хората да го видят ...
9
А нашата Деси Атанасова минава през леглата на депутати от ГЕРБ редовно,а ако не се е уредила им пише по Месинджър като на секс телефон до късна доба. А ние ,,,,,,,,,
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
""Храбрите майки "" са точно за това пред парламента ,да вдигат рейтинг, но какво да се прави ,като отново се сблъскаха интересите на двете жадни за власт болшевички!!
12
Мая Божидарова Иванова/по предишен съпруг,Манолова /,дъщеря на шефа на партиен и държавен контрол в окръг Кюстендил, сега омбудсман на България и горд собственик на обувна фабрика и магазини ,които таткото управлява!!
13
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
14
ПИк драги - нямате ли модератори да премахнете (и то завинаги) Росен Г.Д. (ЕГН 73... и тъй нататък). Иначе умния ви сайт заприличва (с извинение голямо) на уличен кенеф (дето вече дори ги няма). Хайде моля - стегнете се и го изритайте.
15
Майките, които протестират, правили ли са си генетично изследване, ехография и други пренатални диагностики, за да са наясно какво носят в себе си? И ако не са, какво основание за протест имат. Да се издирят медицинските документи на всяка от тях и да се проследи предлагани ли са й изследвания и тя какво решение е взела! Защо трябва ние да плащаме за майчиното им безхаберие?!
16
ТОВА НЕ Е ПРОФЕСОР А ЕДИН ЦЪРВУЛ , КОЙТО ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВОРИ НА ЕДИН ВЪПРОС !!!!! ВСИЧКО ЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е НАРЕД , ЗА ДА НЯМАТ ХОРАТА ПРАВО НА ПРОТЕСТИ!!!!!?КРАДЕНЕТО Е КАТО ЗА СВЕТОВНО !!!!!ДАВАТ НА ХОРАТА ОБУВКИ ЗА 180 ЛЕВА !!!!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ !!!!!!ТОВА Е ГЕРБ , ИЗВИНЕТЕ ГРОБ !!!!!ПЪТЯТ НА ХОРАТА , РЪКОВОДЕНИ ОТ" ВЕЛИКИЯ БОГ БОРИСОВ" , Е НАТАТЪК!!!!
17
Поздравлевия, Професоре! Както винаги точен и мъдър!
18
Поздравлевия, Професоре! Както винаги точен и мъдър!
19
Неразбрах предложението ти за тези майки-да ги бесим с децата им или само тях... Кретен до кретена в тази страна... скотове жалки!!!
20
Професор а разсъждава като олигофрен. Защо не провери какви привилегии и соц придобивки са имали по времето на прехваления Соц. и ако са нямали може пък тогава, комунягите да са били прави. Все пак нали кумунягите са олицетворението на лявата идея а БСПдирастите около Импекса, са техни наследници..
21
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 12629
архив

Когато Чак Норис влезе във водата, водата излиза.

няма нови новини
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
сега
1264
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
АНТРОПОЛОЗИ РАЗГАДАХА ТАЙНАТА: Ето я истината защо са изчезнали маите
x