Вход
София
Времето в София 10 o C

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Ренета Инджова с ексклузивен коментар: Криза е, Герджиков има шанс! Служебните кабинети станаха мода, създават илюзията за промяна и обновление

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Ренета Инджова с ексклузивен коментар: Криза е, Герджиков има шанс! Служебните кабинети станаха мода, създават илюзията за промяна и обновление

на 01.02.2017
3701
4
САМО В ПИК И "РЕТРО"! Ренета Инджова с ексклузивен коментар: Криза е, Герджиков има шанс! Служебните кабинети станаха мода, създават илюзията за промяна и обновление

Ренета Иванова Инджова е политик, министър-председател на България в 84-тото правителство, назначено от президента Желю Желев, което работи от октомври 1994 до януари 1995 г. Тя е първата и до момента единствена жена министър-председател на страната.

Интервюто е взето за "Ретро" в първия ден от формирането на служебния кабинет с премиер проф. Огнян Герджиков.

- Г-жо Инджова, вие бяхте първата жена служебен премиер в кабинета, назначен от д-р Желев между 1994 и 1995 г. Какво предстои сега на Огнян Герджиков?

- Силно съм се самоограничила в медийните си изяви и не си позволявам да правя анализи, да давам оценки и съвети на когото и да било. Не съм в състояние да правя такива неща вече.

- Какви според вас ще са неотложните задачи пред сегашния служебен кабинет? 

- Напоследък стана модерно да се назначават служебни кабинети и аз само ги посрещам и изпращам. То биваше, биваше, ама това стана естрадно. Имат го като за добър ден.

- Смятате ли действително, че има сериозен проблем в политическата система, което води до чести предсрочни избори?

- Хареса им. Да, да. Много е приятно, защото се създава чувството за промяна, за обновление. А пък вижте от 6 ноември миналата година си седим все на едно и също положение.

- Не може ли от служебния кабинет да се очакват реални действия като от нормален Министерски съвет, който само работи в отсъствието на парламент?

- Непрекъснато ги приканват да правят само избори и нищо друго. А всъщност, за да се стигне до служебен кабинет, при всички положения има криза на политическата система. А ни викат: „Не сме в криза. Ще ви направим служебен кабинет. И ще проведем честни и демократични избори“. Как, бе, при съществуващата политическа класа? Затова политическите разговори стават излишни, при положение че плочата започва да се изтърква. Само на приказки сме силни. Нека да мине малко време, пак ще си говорим.

- Какви са шансовете все пак на проф. Герджиков, когото вие безспорно познавате? Демонстрира ли президентът Радев чрез състава на Министерския съвет диалогичност и експертност?

- Трябва да му се даде шанс и на Герджиков, и на кабинета му. Трябва да видим министрите от гледна точка на действеност и ефективност. 

Още интервюта, коментари и интересни истории вижте на Retro.bg!

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 2429
архив

- Бях толкова глупава като млада... - Не го преживявай... Ти и сега младееш.

няма нови новини
Днес: 231
hot
най-четени новини в момента
сега
3778
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Валери Симеонов за корупционните схеми около Би Ти Ви, Венелин Петков и Хекимян: Васил Божков плаща на медията и са скрили сигнала за убийство, той ме отстрани от кабинета "Борисов" заради борбата ми с хазарта. Гешев да разследва приватизацията на "Лукойл" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Как да познаете колко ви обича котката
x