Вход
София
Времето в София 1 o C

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Янчо Таков: Измислих "Всяка неделя", бях водещ, но ме вкараха в затвора (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Янчо Таков: Измислих "Всяка неделя", бях водещ, но ме вкараха в затвора (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

на 01.12.2019
172815
29
САМО В ПИК И "РЕТРО"! Янчо Таков: Измислих "Всяка неделя", бях водещ, но ме вкараха в затвора (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Легендата на БНТ Янчо Таков е основател и един от водещите на култовото предаване „Всяка неделя” в годините на развития соц.

По онова време Таков е едно от децата на Политбюро, син на Пеко Таков. Янчо не е един от безгрижните представители на червената аристокрация, той е дипломиран архитект и мислещ човек. Ръководи „Всяка неделя” до 1982 г., когато е обвинен, че е опитал да внесе незаконно през държавната ни граница кожени палта от Турция и лежи в затвора над две години. Според него обаче ударът е бил срещу семейството му, а той е бил претекста.

След промените Таков не се отказва от партията и социалистическите идеи, не става ренегат като други червени принцове. 

Потърсихме го за интервю по повод 60-ия юбилей на БНТ и 30-ата годишнина от избухването на демокрацията.

- Г-н Таков, БНТ стана на 60. Гледате ли я днес, или предпочитате други телевизии?

- Вярно ще бъде, ако кажем, че са 65 – първият лабораторен телевизионен сигнал е дело на Саздо Иванов и Акад. Мишев през 1954 година от сградата на МЕИ /сега квадрат 500/ , а първият ефир е на 7. XI. 1959. Английският ПТС „PAY“ е до руската църква на бул. „Руски“ /цялата техника на кулата беше английска/ и Магда Каменова натиснала копчето на пулта в 9.50. Можете да я попитате.

Точно днес не гледам БНТ. Гледаме с моите внуци детски телевизии. Том и Джери, Розовата пантера, Уди кълвачът, Мъпет шоу – такива работи. Тези програми напазарувах за Българската телевизия от битака за тв програми в Кан през недалечната 1974 година. Тогава не знаех, че ще ги гледат моите внуци. Останалите телевизии са еднакво вредни.  Понякога гледам, но тайно от близките ми хора. Неудобно някак се получава – стар човек, а още гледа телевизия. 

- Има ли предаване, което си заслужава да следите?

- Джиро д’Италия и Okhota I Rybalka

 - Как се развива БНТ в последните години? С какво се отличава от другите теливизии?

 - Не зная, дали се развива. Другите са частни, а БНТ е държавна.

 - Какво от историята на онази славна БНТ е останало най-силно в спомените ви – личности, предавания, отразяването на важно събитие...

 - Помня много хора, работили за телевизията. Няма да забравя обаче Леда Милева, Павел Писарев, Иван Славков, Христо Цачев – надарени и образовани директори. Помня  журналистите Христо Цачев, Тома Томов, Павел Писарев, Иван Славков, Димитри Иванов, Георги Стойчев, Петко Димитров, Петко Бочаров, Николай Конакчиев, Д. Езекиев, Иван Гарелов, Даниела Кънева. Бригита Чолакова...Спортните журналисти – Николай Колев, Людмил Неделчев, Коко Ексеров, Цветан Алипиев, Сашо Диков, Вера Маринова... Режисьори, оператори, художници, сценографи, музикални оформители, гримьори, техници, организатори – няма да ви стигне вестника да изброя всички кадърни от онази телевизия.     

- Легенди се носят за цензурата в онези години. Вие бил ли сте нейна жертва?

- Затова са легенди – да се носят. Цензурираха се откровени тъпотии и лъжи. Разбира се и опасността от изкривяване на партийната линия, както пише един наш познат. Имаше и автоцензура. Каква е разликата от днешния ден? Няма разлика. Само дето лъжите и агресивната простащина са изначало помилвани от  свещената „свобода на словото“. Автоцензурата постига невиждани висоти. Медиите и мрежата са пълни със зависими угодници, обслужващи своя Собственик. Има и свестни,  ала „Свестните у нас считат за луди

глупецът вредом всеки почита“

Не, не съм бил жертва. Но и не мога да се наредя до сегашните, толкова цензурирани тогава.

- Коя професионална среща е била най-важна и определяща за телевизионната ви кариера?

- Пише го в Уикипедия.

- Какво си спомняте за онези славни дни на БНТ под ръководството на Иван Славков, каква беше атмосферата тогава, какви бяха професионалните стандарти? Как той разчупи БНТ?

- Иван стана директор след Павел Писарев и събра отбор /не по водна топка/ от   можещи. През времето му в телевизията, до него беше Христо Цачев – човекът, който стоеше зад промените. И не само той. Знаете как е в един отбор. В началото на 1974 година влезнах в отбора. Не казвам, дали дните са били толкова славни, но работенето стана по-свободно, по-приятно. Христо въведе конкуренцията – за място в „Панорама“ се състезаваха той, Славков, Тома Томов, Иван Гарелов, Сашо Бешков, Николай Конакчиев, Васил Марков. Канеха и журналисти от БТА – Красимир Друмев, Димитри Иванов... Така се вдигаше летвата. А програмата на отбора правеше Стефан Велев.   

  

- Вие сте основател на „Всяка неделя”, как се появи идеята за това предаване и  защо то се превърна във фаворит на публиката? Бихте ли разказали любопитен момент около създадаването му?  

- След една специализация в университета “John Newhouse”  по покана на Държавния департамент на САЩ през 1977 година. Тогава с много високо зрителско одобрение вървеше вечерното шоу на Джони Карсън и вечерните новини на CBS с Уолтър Кронкайт в 19.30ч. - източно време. Защо и БТ да не направи една програма в ранния неделен следобед – например в 17.30ч.   с новини, публицистика, култура, малко шоу /не харесвам тази небългарска дума, но в речника по-подходяща от сеир не намерих/, спорт, нещо за децата, различно от „Лека нощ деца“... и така – 120 минути, и при това Всяка неделя.

Когато се прибрах, разказах на Цачето и той отговори в неговия стил – бива. Каза да го напиша и да се видя с началника. В началото на декември се изправих пред Дирекционния съвет. Приеха идеята с условие, че ако програмата започва в 17.30ч., трябва да продължи до 19.50ч. – началото на „Лека нощ деца“. Още 20 минути. Иван каза, че 140 минути ефир е много време за един човек и предложи да взема още един водещ – Бригита. Тя не прие поканата – не искаше да работи на „живо“. „Аутокюто“ още не беше на мода. След месец Цачев предложи Сашо Бешков. Той прие, но изчезна да снима нещо за „Панорама“ в Лондон. Поканих Георги Стойчев, но той си харесваше повече „Гражданска трибОна“. В средата на лятото 1978 година шефът на дирекция „Информация“ Петко Димитров доведе Кеворк.

На 7.01. 1979 година в 17.30 часа започна „Всяка неделя“. Главен режисьор на програмата беше Димитър Аврамов – най-добрият ми приятел, но не само за това. Той е вторият българин завършил престижната  академия за филмово изкуство ИДЕК в Париж. С него работеха режисьорите Мария Кертикова и Илия Костов. Редактори - Миряна Башева, Христо Калчев, Георги Даскалов. Главен оператор беше Сашо Мутафчиев. Тонрежисьор – Яна Пипкова. Координатори – Мария Бичева, Емил Розов, Румен Образцов, Бойчо Карадочев. И ДЖОВАНИ!

Разделихме програмата на две части по 70 минути. Първата кръстихме „Открити врати към света“ - новините /Димитри Иванов/, „Спортни свидетелства“ /Стефан Цветков и Сашо Диков/, „Спорт тото“, „Алинеи“/Асен Ошанов/, „Срещи с историята“/Димитри Иванов/, „Къде са те сега“, „Мелодия на седмицата“ /Сашка Янева/, „Детска неделя“ /Мъпет шоу, Том и Джери, Розовата пантера, Уди кълвачът.../. Втората част нарекохме „Седемте изкуства“ – кино /Асен Грозев, Вера Найденова/, театър /Владимир Каракашев, Димитър Канушев/,опера, живопис, скулптура... . От средата на годината Кеворк започна „Събеседник по желание“ – най-успешната част от „Всяка неделя“. По същото време решихме всеки да води цялата програма – една седмица той, една – аз.     Ръководих програмата до края на 1981 година, когато за  „грубо нарушение на социалистическата законност, Устава на БКП и комунистическия морал“ /така забавно е записано в решение 51 на Секретариата на ЦК на БКП от 19. 01. 1982 година/ бях вкаран в затвора. Две години и половина са добър срок и до сега се чудя, защо не ме признават за активен борец срещу комунистическия режим?

Защо стана „Всяка неделя“ най-гледана? Зашото нямаше диско, нямаше реге, Криско го нямаше даже.   

Янчо Таков интервюира Рей Чарлз във "Всяка неделя", годината е 1981-ва

Във "Всяка неделя" са ви гостували Рей Чарлз, Тина Търнър, Сара Вон, Глория Гейнър, Еми Стюарт, Прешъс Уилсън, Аманда Лиър, Супермакс, Рики и повери...  Как се случи това в онези години?

- Лесно. Концертна дирекция ги канеше на концерти, аз ги канех в студиото и те идваха. Помня, след интервюто помолих Рей Чарлз да изпее прочутата “I can’t stop loving You”. Рей седна на рояла в студиото и изпя нещо нечувано до тогава.  Каза, че  „измислил“ песента в самолета на път за България и че я дарява на програмата. Да му се чуди човек! Тина Търнър изпя “Nutbush city limits“, танцувайки в студиото пред  тригодишния ми син Янчо. Сара Вон се оплака в ефир от това, че в самолета Ту 134, с който пристигна от Мадрид й направили първа класа с едно перде. Аманда Лиър се похвали, че учи рисуване при Салвадор Дали. Ти да видиш! На микрофона на Кеворк Глория Гейнър изпя на плейбек “I will survive” и от тогава не съм я чувал. Курт Хауенщайн дойде напушен и се хвърли да целува дежурния пожарникар в устата.     

 С Тина Търнър

Общуването с коя личност беше най-интересно за вас в този период?

- С децата ми, тъй като отсъствах много.

След Славков случи ли на началници БНТ?

- Освен Хачо и Стефан Димитров други не са останали запаметени от мен – вероятно от възрастта е... Е, сега Кошлуков ще го уволнят, защото БНТ е без пари /когато нямаш пари, ти нищо не решавш, казваше др. Живков/ и ще го запомня. Да не помислите, че не го харесвам – напротив, той е образован, но без пари няма да направи телевизията отново „велика“.

- Преди дни отбелязахме и друг юбилей - 30 години от избухването на демокрацията. Къде бяхте на Десети ноември и как научихте за падането на Живков?

- Прибирах се от язовир „Студена“, когато радио „София“ съобщи тъжната новина. За съжаление с моя приятел не носехме тапети, а диво прасе и пропуснахме „огромния протестен митинг“ пред Парламента. Просто на някои им върви повече.

- Каква е истината за Десети ноември според вас - преврат, извършен под диктовката на Москва ли е?

- Всички си отиват по един, или друг начин – неотменим природен дар. Когато настане 9 ноември всеки знаещ и не толкова знаещ, ни облъчва със своята истина по телевизора, пресата, пералнята, миксера и всички останали уреди свързани с мрежата.  Дали КГБ, ЦРУ, или МОСАД стоят зад този пъклен план не знам, но след още 30 ще научим.

- Как баща ви Пеко Таков прие Десети ноември и как коментираше новата ситуация?

- С умерен ентусиазъм, защото разбираше какво става и знаеше какво следва. Когато решиха да връщат земята в реални граници ми каза, че е само въпрос на време, да минем на турски домати, европейски краставици, ябълки, круши, дори дини и пъпеши.  

- А какво ни донесе Промяната?

- За едни, много малко на брой – сватба, за останалите - брадва. Е, и разбира се свободата на придвижване. Така 2 милиона българи се придвижиха завинаги, далеч от свободното ни отечество. Да не забравя и „свободата“ на словото. Свободното слово се лее от всякъде, но се влива в един джоб. За тези – малкото на брой има свобода и от законите. „Прочее напред, братя! Не се срамувайте от вашата простота.“ - ще каже дядо Захари Стоянов през недалечната 1884 година.

- Как си обяснявате носталгията на мнозина по онези времена, по т. нар. добри страни на социалистическия модел?

- Имате предвид тези, които са още живи? Всеки си спомня с носталгия младите години. Вижте “БНТ на 60„ как прави всичко, да засилва тази носталгия – досега показват само първите 30.  Явно вторите ги няма. И то от телевизия, която се гордее със смъкването на комунистическата диктатура и настъпването на пълната свобода. Съмнявам се, че след още 30 някой ще изпитва носталгия по вторите.

В студиото на "Всяка неделя" с Иван Славков, Боян Трайков и Йордан Йотов

С Аманда Лиър

  Таков с Георги Иванов и Рукавишников

 

 

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(29)
1
Преди 30г. Изпуснахме да ИЗБИЕМ Комунистите и Милиционерите, Децата и Внуците им Няма да Изпуснем ! http://vchas.net/57588/ Спа-сението на България е Прочистване Комунисти и Милиционери на ГЕНЕТИЧНО Ниво ! Член на БКП - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на МВР - ИБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДС - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДАНС - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
3
ВЕСКО ЗАПЛАШВА МАЛКИ ДРЕБНИ ЖЕНИ В “ ИГРИ НА ВОЛЯТА “ И ГИ КАРА ДА МУ ГЛАДЯТ РИЗИТЕ И ДА МУ ВИКАТ “ Г-Н ПАНЧЕВ “ ...ОПЕРНАТА ПЕВИЦА ГО ПРАТИ НА ЕЛИМИНАЦИЯ И ТОЯ ШО..ПАР ПОЛУДЯ В ЕПЕЗОДА В ПЕТЪК ....МОЛЯ ОПЕРНАТА ПЕВИЦА ДА ПУСНЕ ЖАЛБА ЗА ВЕРБАЛНИ ЗАПЛАХИ ..ВЕСКО АКО ГО ГО ВИДА ЩЕ МУ ДАМ ДЕМОКРАЦИЯ ПО ШОФЬОРСКИ ...С ЕДИН ГОЛЕМ ...У Й ОТ ЗАДЕ ..!
4
комунизма е най-човеконенавистната идеология. избила 50 000 българи. нямаха телевизори. когато започнаха да имат гледаха само една програма. повечето телевизори не хващаха 2 програма. а в половин села не хващаха никаква телевизия. щото нямаше обхват. за каква журналистика говори този. каква конкуренция :))))))))))). сбъркана история.
5
гледали сме всяка неделя понеже нямаше друго за гледане...що не го питахте колко стотинки имаше в куфарчето де му даде луканков?
6
вкараха ме в затвора за контрабанда на 2 кожуха,ееее имаше малка подробност че кожусите бяха пълни единия с хероин другия с кока,яд ме е че аз обрах парсата,а кирито с два чувала контрабандна валута,НИЩО.
8
aryan-voice.blogspot.com
9
Pone e 4esten Smart za komunizma da jivee bedniat narod
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Правен си в дълбоко гъзъ на мaйкa ти от комшията, когато е бил пиян . В същото време бaща ти е пасял заедно с овцете по къра. Ти не си износван девет месеца на правилното място, а в правото чepвo на мaйкa ти за 9-10 часа овъргалян в пpъдня и лaйнa. Още на следващата сутрин си изcpaн между двата кaмъка на вънкaшния нyжник, който още ползвате. Това е причината да миришеш и да цaпaш всичко около себе си. Ти тук не си сам. В този сaйт се търкaлят и сричат още двама – трима лaйнapи като тебе.
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Супер Макс във Всяка неделя. Смех. Как арменчето се "кинеше" от екрана. Какви теманета бяха, не е истина. Трябва да се види и помни. Не да го величаят и да го изкарват за мерило за журналист, агента Димитър.
15
Янчо, измислих и копирах са различни неща. Колкото Славиту е измислил шоуто на Джей Лено. Повечето "корифеи" сте копи-пейст.
16
Още тогава комунистическите чада са учили в омразния капитализъм, а ние се биехме да влезем в МЕИ, за да работим в заводите!
17
Имам аз една мечта, Пеко Таков за снаха.... Ех, години, години.... А ние блъскахме по бригади безплатно, за да живуркат тия! Впрочем, къде е Владко Живков, кога ще го върнете от Швейцария за интервю???
18
Аз бях дете тогава. Направи ми много лошо впечатление по време на живото предаване как се скара безцеремонно и грозно на някой от сътрудниците за допусната грешка свързано с апаратурата!
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
За 5 кожуха контрабанда, го вкараха в затвора, нищо, че е големец. Спомням си и един друг случай, партийният секретар на хотел София /сега Радисън/, го вкараха в затвора за откраднати чаршафи. А сега, контрабанда с тирове и нищо.
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Мен ако питате ПекоТаковото синче трябваше още да е в затвора. Всички дето ги хвали в интервюто, са си едни червени боклуци...
24
Забелязахте ли къде са специализирали? В щатите, на запад ,защотото само дечицата на дрОгарите ходеха в загнилия капитализъм. Те бяха можещите и талантливите, а другите гниеха в лагерите за изтървана фраза.
25
Янчо Таков и д-р Борислав Стоянов бяха осъдени и затворени в Центалния затвор в началото на 80-те заради контрабанда на кожени палта от Турция за Съветския съюз. Психиатърът от Клиниката за наркомани в Суходол в златната ера на соца – в края на 70-те, д-р. Стоянов попада в бохемската компания на Иван Славков-Батето и на Янчо Таков. син на Пеко Таков, комунистическо величие, член на ПолитБюро, зам.-председател на Държавния съвет, писа „Таблоид“. По онова време Батето е генерален директор на БНТ, а Янчо Таков е сред водещите журналисти в телевизията и създател на предаването „Всяка неделя". Докторът, използва своя бизнес нюх, за да натрупа пачки, тъй като смята, че медицината не му носи достатъчно пари. Янчо Таков, любител на богатия светски живот, обаче е страстен комаржия, ама губещ и играе комар в Гърция. Загубите му са големи и Батето неведнаж му е спасявал, буквално главата , като носи пари там и му плаща дълговете. Заедно, решават да спечелят пари, като купят кожени палта евтино от Турция и ги продадат в братския СССР, където търсенето на черния пазар е огромно, а после с парите да купят и внесат злато от Турция. Вероятно, Янчо и аверът му са разчитали на Пеко Таков, но най -вече на майката на Янчо, г-жа Вълка Горанова, партизанка от отряд „Георги Бенковски“ и политкомисар на Червенобрежка и Единадесета Плевенска въстанически зони, осъждана три пъти на смърт по ЗЗД, Зам.-председател на СГНС, Зам.-председател на СБПФК, която имаше голям авторитет пред Тато и със зъби и нокти винаги защитаваше сина си, навсякъде, а и пред Т..Живков. Така, на Янчо Таков му се разминаваха много нарушения и глезотии в разрез с обществения морал. И, журналистът и психиатърът били убедени, че ще направят страхотен удар, продавайки турските кожени палта в СССР, а после и с турската златна бижутерия и потривали доволно лице, смятайки, че без особени усилия, ще спечелят огромни за времето си пари. Сделката била одобрена от техния ментор Батето и с негово знание те заминаха за Турция да направят алъш-вериша. НР България поддържаше нормални отношения с РТурция, и затова границата бе отворена, още повече, че Таков и Стоянов са пътували с дипломатически коли. Официално, през 1981 г., на връщане от южната ни съседка, обаче били задържани на „Капитан Андреево”, легендата говори, че сигналът е пратен от службите на СССР и е задействан граничният контрол. Тук, Бай Тошо няма избор, ако беше само Янчо, иди дойди, ама има арестуван и "редови български гражданин" д-р.Стоянов, че и Братушките са пратили цяло следствено дело, затова намесата на Мама , този път не минава, а и Пеко Таков, винаги е бил принципен и много против, разгулния живот на сина си. Така, Янчо и Борислав са осъдени за контрабанда, като Плейбоят, наследник на комунистическия велможа и Докторът трябва да търкат наровете две години и половина. А, Пеко Таков подаде оставка, като Член на ПБ на ЦК на БКП. Злите езици, обаче говореха, че Янчо Таков, благодарение, пак на Мама, прекарва кратко време в затвора, а доизлежава срока си в луксозна, цивилна, изолирана вила, като го возят на работа. Създателят на „Всяка неделя” твърди, че историята е раздухана, не ставало дума за контрабанда (да бе, как не!), а всичко било активно мероприятие на Държавна сигурност и определени кръгове в ЦК, за да бъде "отстрелян" баща му Пеко Таков. Последното, бе напълно вероятно и стана в крайна сметка, но контрабандата, си бе независим криминален факт.
26
отговор на коментар
ИМА МНОГО ИСТИНИ ,КОИТО КАЗВАШ.Да уточня,ЯНЧО ТАКОВ не беше в централния софийски затвор а изтърпяваше присъдата си в КАЗИЧЕНЕ на олекотен режим.Казесм ти го съд сигурност ,защото ходейки на свиждане на мой близък в затвора в Казичене,Янчо Таков беше там,аз с очите си го видях.
27
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
28
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
29
Всяка неделя е един абсолютен плагиат.По това време по сръбската телевизия вървеше Неделско попладне и го гледахме.А нашите го изкопираха и обявиха неделята.То винаги е било слугинско предаване , имитиращо уж различна гледна точка.Но се обслужваше само от ченгета и беше техен предпазен вентил за изпускане на натрупаното напрежение.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 3008
архив

Вали проливен дъжд... На улицата стои дежурен полицай с чадър, до него притичва едно циганче и се скрива под чадъра.
Полицаят за да го изгони му намекнал:
- Абе може ли на едно място да стоят един орел и едно говно?
Циганчето му отвърнало:
- Добре, аз тогава отлитам...

няма нови новини
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
сега
1624
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Грандиозен пир в Дубай: Христофорос Аманатидис-Таки привика армията си от България - ето защо...
x
ЧЕТИВО ЗА ПАЛАВНИЦИ: Отговорите на всички твои неприлични въпроси
x