Вход
София
Времето в София 11 o C

САМО В ПИК! Йеромонах Никифор дни преди Великден: Христовото Възкресение е триумф на нашето упование и вяра

САМО В ПИК! Йеромонах Никифор дни преди Великден: Христовото Възкресение е триумф на нашето упование и вяра

на 05.04.2018
17342
6
САМО В ПИК! Йеромонах Никифор дни преди Великден: Христовото Възкресение е триумф на нашето упование и вяра
05.04.2018
6
17342

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга, скръб и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са наистина преход към вечния живот. Той започна с Възкресението на нашия Спасител и Господ. Интервю за вярата, за Христос, за радостта от Христово Възкресение с енорийския свещеник на девненския квартал "Повеляново" и село Неофит Рилски йеромонах Никифор на Ивайло Атанасов.

33-метровият кръст над Благоевград грейна в различни цветове по случай Възкресение Христово

33-метровият кръст над Благоевград грейна в различни цветове по случай Възкресение Христово

33-метровият кръст над Благоевград бе осветен в различни...

на 16.04.2017

- Отец Никифор, Страстната седмица. С какво тя е важна, как ни подготвя за Христово Възкресение?

Христовото Възкресение е триумф на нашето упование и вяра в животворящата и опрощаваща любов на Нашия Създател и любящ Баща. Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга, скръб и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са наистина преход към вечния живот. Той започна с Възкресението на нашия Спасител и Господ.

- Разкажете малко повече за Страстната седмица. Ние сме в разгара й, от днес настъпват най-важните дни.

Последната седмица от пребиваването и земния живот на Христос се нарича Седмица на страданията. Животът на Господа наближавал своя край. Възкресил в събота починалия Лазар. Мнозина от нас казват, че никой не се е върнал от мъртвите, за да каже как е там. И това е така, защото никой не може сам по себе си да се върне от там, ако не го призове Животоподателя. И именно Той призова Лазар, като го върна оттам, за да ни каже, че съживяването е във властта на Бога и, че състоянието на смъртта не безвъзвратно, но е само миг от вечността, пред който всички ние сме изправени. Всеки един ден от седмицата е наречен велик и свят. Страстната седмица е най-продължителната седмица в годината, наситена с много тъга и нюанси на скръбни изживявания.

- Днес е Велики четвъртък, утре Разпети петък - два много важни дни от Христовия живот. С какво те са толкова важни за вярващите?

Българите в Истанбул и Одрин посрещнаха Възкресение Христово

Българите в Истанбул и Одрин посрещнаха Възкресение Христово

"С Христос Възкресе - Воистина възкресе!" се поздравиха...

на 16.04.2017

На Велики четвъртък Господ Иисус Христос извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. В знак на смирение, кротост и посветеност на Своето спасително служение преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал: ''не дойдох да служа, а да послужа''. На Тайната вечеря е установено тайнството на Светата Евхаристия, на свето причастие. На тази вечеря Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, открил на учениците Си, че ще бъде предаден. 

На този ден вечерта на утринното богослужение се прочитат дванайсетте евангелия на светите страсти на Господа Бога и Спасителя наш Иисус Христос и свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Всички ние с преизпълнени със синовна благодарност сърца се прекланяме и свеждаме благоговейно, с умиление колене и глава пред великата саможертва на нашия Спасител на кръста и Му благодарим сърдечно за всичко което Той извърши за нас.

- Стигаме и до Разпети петък...

Това е денят на великите страдания на Иисус Христос, волно приел да бъде съден, бичуван, оплют, бит с плесници и показан пред народа в багреница за поругание с кръст в ръка и с венец от тръни на главата.Нарамен с тежък кръст, Христос бил поведен към Голгота на разпятие. Разпнат между двама разбойника за поругание при страшни природни смущения – земетръс и затъмнение на слънцето, издъхнал, приел смъртта, за да избави от смърт цялото човечество. На този ден вечерта на утринното богослужение мислено ни пренася пред гроба Господен. 

- Велика събота ли е предобразът на Възкресението на Христос?

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден”. Защото това е денят, в който е притихнал целия всемир в благоговеен трепет, когато Словото Божие лежи в гроба, положен, като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделята, наречена с най-краткото име – Великден. В този ден, в този Великден ние, озарени с радостта на Възкресението, живеем и пребъдваме в Него и Той в нас, отвръщаме и откликваме на любовта, с която Сам Той ни отвърна, като прие да пострада за нас, но и ни спаси като възкръсна от мъртвите и ни изведе по пътя на спасението, които ние неуклонно в вярата си следваме и трябва да извървим отстоявайки в безпределната любов Христова.

Вечният въпрос: Мит ли е Христовото Възкресение?

Вечният въпрос: Мит ли е Христовото Възкресение?

Учените обичат да търсят обяснения за библейските чудеса....

на 02.04.2018

Сподели:
Напиши коментар »
(6)
1
Браво на "християните ,които ,ще направят възлияния на чужди богове(истър)!!!!! Какво казва Бог за този "празник": 18. Чадата събират дърва, и бащите кладат огъня, А жените месят тестото, За да направят пити на небесната царица, И да направят възлияния на други богове, Та да Ме разгневят. 19. Но Мене ли разгневяват? казва Господ, - Дали не себе си разгневяват за посрамяване на своите лица? 20. Затова, така казва Господ Иеова: Ето, гневът Ми и яростта Ми ще се излеят на това място, На човек и на животно. На полските дървета и на земния плод; И ще пламне, и няма да угасне.Ерем7 Кой е моят БОГ?
2
Аман от еретически идолопоклоннически празници.То коледа,то Великден,то пасха то простащини.Та на еди кой си един трябва да омесиш еди какво си,да заколиш еди какво животно да го пренесеш в жертва,да плюнеш 5 пъти в пазвата си да се търколиш 7 пъти и да се завъртиш 10 пъти докато изречеш еди какви си заклинания и така ще изгониш духовете и лошата енергия от кочината си,,страстна седмица да ядеш еди какво си 1 седмица преди това,да сложиш върба на тиквата си,да заколиш петел и с кръвта на животинката да намажеш малките момчета,да пуснеш боси момичета девици в жар да танцуват като вещици самодиви,да сложиш червен и бял конец да се кланиш на рисунка и да казваш че жива жена е родила БОГ--син на главния БОГ--такова кощунство и БОГОХУЛСТВО дори в древните времена не знаят.Християнството е най голямата обида към Господа.Църквите са превърнати в търговски храмове с търговци които продават всичко--рисунки на ''СВЕТЦИ'' на които да ти бъдат кумир,свещи,върби,кръстове езически,тамян,вода чешмяна,,ПОПА е търговец на ценоразпис--Освещаване толкова,погребение еди колко си ,кръщене езическо еди колко пари,сватба толкова €--$ мъни мъни живота е пари..Е.б.а.х.т.и кирливата църква ,,Банките дори не си позволяват подобно лихварство и търговия..Това ли ви е КРИВОСЛАВИЕТО бе Безбожници...?? Вие не сте вярващи--правоСЛАВИЕТО е СЕКТА--вие сте сектанти..Бездушевни мутри,к.у.р.в.и и проститутки които се перат съвестта с кръст на врата докато поредния клиент еякулира върху него и после си перете съвестта в църквата на сатаната търговския храм и така до поредния грях..Вие сте вярващи колкото и попа е вярващ//долни отрепки мръсни
3
Жертвоприношенията са езически ритуал! Христос е принесъл себе си в ЖЕРТВА за да спаси човечеството, за да спаси ЖИВОТА на едно невинно агънце, детенце...Кой днес ще пожертва своя живот за другите? Лапате агнешко като езичници и правите курбани като мюсюлмани и се мислите за християни! Нищо подобно, вие сте тълпата наред с поповете, която е убила Христос с настървение и жестокост за да му изяде месото и да му изпие кръвта!
4
Поповете са некрофили, педофили и вампири!
5
Църквата ни толкова изпадна, че стигнаха чак свещите да маркират, за да не направи далавера някой крадлив поп, като си вкара купени от циганките.
6
Атеисти, Ариани и сектанти от 1 до 5 смирете се! Засрамете се и се обърнете към Светото Православие докато имате тази възможност. Покайте се. Идава Царя на Царете и Господ на Господарите - Възкръсналия от мъртвите Иисус Христос - синът Божий. Покайте се.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Питат Радио Ереван: - Българите могат ли да донесат пръст от Луната? Отговорът на радиото е: - Могат, ама среден...

няма нови новини
Днес: 160
hot
най-четени новини в момента
сега
2943
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
КУРИОЗНО В ПИК: Спас Русев лети в икономична класа, не спира да одумва "Алексей" (ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп: Трудности за Рибите, Близнаците да не пътуват в никакъв случай
x