Вход
София
Времето в София 6 o C

САМО в ПИК! Как и защо Реформаторите си правят пиар на гърба на "Лукойл"! Радан се хвали, че спира контрабандата на горива, но ефектът от действията му е кръгла нула!

САМО в ПИК! Как и защо Реформаторите си правят пиар на гърба на "Лукойл"! Радан се хвали, че спира контрабандата на горива, но ефектът от действията му е кръгла нула!

на 10.03.2015
1998
16
САМО в ПИК! Как и защо Реформаторите си правят пиар на гърба на "Лукойл"! Радан се хвали, че спира контрабандата на горива, но ефектът от действията му е кръгла нула!

Шумно прокламираните от Радан Кънев и Реформаторите промени в Закона за акцизите и данъчните складове няма да действат поне половин година.

С въпросната инициатива на РБ Народното събрание върна измервателните уреди в данъчните складове за горивата. Минути след решението на Народното събрание Реформаторите се похвалиха шумно, че са нанесли удар върху "Лукойл".

Промяната в Закона за акцизите и данъчните складове е насочена изцяло към "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". Единствено тези дружества управляват тръбопровод, който свързва рафинерията и акцизните складове, както и данъчен склад, разположен на територията на повече от едно митническо учреждение.

Подозира се, че зад решението на Кънев стои Иван Костов, който е негов ментор в политиката.

Победата на Реформаторите обаче е пирова.

Петролни експерти коментираха пред ПИК, че промените в Закона за акцизите и данъчните складове ще започнат да действат едва 6 месеца след нотификация от Европейската комисия.

За да заобиколят изискването за нотификация Реформаторския блок са предложили допълнения на закона, чрез които се избягва одобрение на уредите от страна на Европейската комисия. Когато в края на 2014 г. управляващото мнозинство прие големия пакет от мерки за допълнителен контрол върху акцизните стоки (цигари, горива, алкохол), беше записано, че Министерството на финансите трябва изпрати нотификация до Брюксел.

По време на обсъждането на промените стана ясно, че такава все още не е пратена. Това означава, че ако между първо и второ четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове не бъде записано такова изискване, по тръбопровода на "Лукойл" ще бъдат монтирани уреди на всяка точка, преди това да се е случило при останалите данъчни складове. В закона е заложен срок от 6 месеца за получаване на одобрението и още толкова за привеждане в съответствие със закона.

Това, че засега няма заложено изискване за нотификация, не означава, че такова няма да бъде разписано между първо и второ четене. Така се случи и с промените, приети в края на 2014 г.

С гласуваните окончателно текстове обаче излезе, че този затегнат контрол се отлага най-малко с година. Причината за това е, че вносителите на промените са установили междувременно, че не може да се въвеждат нови уреди, които още не съществуват на българския пазар и не са одобрени от Агенцията за метрологичен надзор.

Според юристи изискването за нотификацията няма как да бъде избегнато. Което на практика означава, че хвалбите на Радан Кънев и компания, че са наложили жесток контрол върху "Лукойл" чрез измервателните уреди са чисто и просто балон, който скоро ще гръмне.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 3230
архив

Журналист взима интервю от директора на лудницата:
- Как разбирате дали пациентът е здрав, за да го изпишете?
- Имаме стандартен тест - отговаря директорът. - Пълним една вана с вода и слагаме чаена лъжичка и черпак до нея. А след това караме пациента да излее водата от ваната. Журналистът се усмихва и казва:
- И нормалният човек взима черпака, нали?
- Не - отговаря директорът. - Нормалният човек изважда тапата.

няма нови новини
Днес: 275
hot
най-четени новини в момента
сега
3276
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Бойко Борисов на метри от Румен Радев след словесната атака на президента - стопи леда и се здрависа с държавния глава, но го захапа в речта си (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Ароматът на любимия подобрява съня
x