Вход
София
Времето в София 26 o C

САМО В ПИК! Калина Паскалева със смразяващ разказ за филма си в централата "Чернобил": Татко и дядо се разболяха от рак, а Политбюро ги уби (СНИМКИ)

САМО В ПИК! Калина Паскалева със смразяващ разказ за филма си в централата "Чернобил": Татко и дядо се разболяха от рак, а Политбюро ги уби (СНИМКИ)

на 09.06.2019
195962
50
САМО В ПИК! Калина Паскалева със смразяващ разказ за филма си в централата "Чернобил": Татко и дядо се разболяха от рак, а Политбюро ги уби (СНИМКИ)

Сериалът "Чернобил" се превърна за дни в световен феномен. Но две години преди НВО  журналистката Калина Паскалева засне документален филм за експлозията в един от реакторите на ядрената централа и за Призрачния град Припят. 

Тогава, заедно с Калина към Украйна се отправя безстрашен екип от още трима души - операторите Христиан Диков и Славян Стойчев, и фотографът Дориян Тодоров. Карето поема с ясното съзнание, че излага живота си на риск. Реализацията на целия проект струва на авторката 7000 лв. 

Тези смели млади хора са сред малцината българи, стъпили в изоставения град Припят. Ето какво разказа Калина Паскалева пред ПИК...

Интервю на Елиана ВАСИЛЕВА

- Калина, две години преди НВО ти засне документален филм за експлозията в "Чернобил". Какво те провокира тогава - информационната завеса, последиците от инцидента за хората или личен мотив... 

- Съвкупност от трите... Исках да припомня на обществото, което услужливо забравя, колко безотговорно от страна на комунистите, е било да скриеш такава новина. Именно заради това тяхно премълчаване радиацията удря България два пъти. Няма да влизам в подробности, само ще кажа, че бебетата, които тогава са пиели домашно мляко, са поемали радиация, причиняваща рак. В моя филм показах личната история на българска майка, загубила сина си - "чернобилче” - от коварната болест.

Да, мотивът за филма ми е и личен. Баща ми също почина от рак, когато бях на 17. За мен причината той да се разболее е именно информационната завеса за атомния взрив, спусната от Политбюро и липсата на предпазни мерки. През 1986 тате е работил като агроном и всички селски хора са пълнили торбите му с радиационни зеленчуци, които е носил вкъщи. В нощта на експлозията майка ми е била бременна с мен в третия месец. Лентата е в памет на баща ми. Преди година и половина загубих и дядо си от рак. Мразя тази болест. Тя ми взе всичко и ме срина психически.

- Заформи се полемика около това колко достоверен е сериалът на НВО. Кремъл дори се закани да заснеме контра филм за бедствието. Ти успя ли да го изгледаш, какво е твоето мнение като човек, видял с очите си Чернобил...

- За този сериал ми каза моя колежка, която знае, че се вълнувам от темата. Чаках го с нетърпение. Сериалът е заснет по най-добрия начин. Има много истина в него. Пресъздали са емоцията, атмосферата, обстановката, всичко... Казвам го, защото в моя филм има интервюта с хората, за които се говори в сериала - ликвидаторите, а самите те ми предоставиха архивни кадри, които съм използвала. Единственото, което ще кажа е, че едва ли някой си е представял колко чудовищни ще бъдат последствията след аварията. Болезнено е да гледаш празни улици, блокове, детски градини и да не знаеш колко от хората, обитавали ги преди взрива, днес са живи.

През цялото време в Припят имах буца в гърлото. Представях си личицата на всички малки дечица, излезли да си играят без да знаят какво се случва с организма им в онзи момент. След като се върнах от снимките в Украйна, психиката ми се увреди. Изпитвах гняв и болка едновременно. Но вече не се страхувах от абсолютно нищо.

- Спомена "ликвидаторите" - хора, които с малко или без никаква екипировка получават тежката задача да ограничат последсвията от експлозията. Какво си спомняш от срещата с тях?

- Трудно е да забравиш сълзите след споменаване на думата Чернобил в очите на мъж, който може да ти бъде баща. Мъката в сърцата им е огромна, те са загубили свои приятели и колеги по време на мисията си, ако мога да нарека така почистването на реактора и околността. Други са си отишли след това. От рак... Възхищавам се на тези мъже. И им благодаря! Спасили са милиони животи. Може би и моя дори.

- Рак, трагедии, болни хора... Как се разказват подобни истории, когато смъртта дебне отвсякъде?

- Най-трудно ми беше с майката, загубила сина си. Тя е приятелка на моята майка. В болницата са наричали сина й "чернобилче". Няма да забравя деня, в който ми сподели личната си трагедия - пътувахме заедно към Черна гора. Майката до последно е вярвала, че детето ще оживее, до последния ден се е борила за живота му. С мъка сдържах сълзите си през цялото време, докато слушах всичко това и как е събрала сили да се изправи на крака след смъртта на сина си... Гледах снимките на детето и ми се искаше да съм го познавала. То е давало кураж на майка си в последните си дни, не се е предало нито за миг... Аз й обещах, че един ден ще разкажа тази история, защото такива неща не трябва да се забравят...

- Допреди сериала на HBO, достъпът до Чернобил бе ограничен - сега изведнъж там прииждат тълпи от туристи. Тези дни гледах репортаж по една от телевизиите как при напускане на централата туристите преминават през скенери, отчитащи радиационните нива. Твърди се, че такава вече няма. Какво е твоето здравословно състояние след посещението ти в ядрената централа?

- Разбира се, че има радиация, тя е завинаги. Туровете, които се организират, минават по проверени предварително маршрути с ниска радиация. Не можеш да се разхождаш свободно из Припят. Не искам да се изкарвам герой, но както казва моя колега операторът Славян Стойчев "Кажи на Калина, че не трябва да прави нещо и само гледай как вече го е извършила".

Забраниха ми да пипам предмети в Припят, не се съобразих. Забраниха ми да влизам в една от сградите, не се съобразих. Исках с очите си да видя как изглежда домът на директора на централата. За жалост не успях, защото екскурзоводът ме догони и ме спря в стълбището. След това ми забраниха да се доближавам до Саркофага, но пак успях да се измъкна и да снимам хората, които работят там. Проверката на излизане не е една, а са три. Не ми показа нищо притеснително.

- Изисква се голяма смелост от твоя страна да посетиш това място. Дори, според мен, предизвикателството, което ти предприе, е било с немалък риск за живота ти? 

- Така е, всяка година си правя изследвания и си пускам маркери за ракови клетки. На този етап съм добре. Да, рискувах живота си, направих го, въпреки молбите на майка ми да не заминавам в Чернобил. Не съжалявам, че бях там.

- Във филма на НБО България не е посочена като засегната от радиацията? Обаче, на базата на десетки изчетени от теб доклади за аварията, ти си на друго мнение...

- Не само аз, в музея на Чернобил в Киев, България съществува на карта със засегнатите страни от радиацията след аварията. По отношение на замърсяването нашата страна се нарежда на 8 място сред страните от засегнатия регион. Заради информационното затъмнение, наложено от Политбюро през 1986 г., тя заема първо място по ефективна доза облъчване на населението в Европа. И ако за хората от високите етажи на властта са вземани специални мерки срещу радиоактивните замърсявания, то за обикновения българин не е имало дори предупреждение.

- Скоро ще излезе новата ти книга, в която си посветила специална глава на Чернобил. Какво още ще разкажеш в нея?

- Доста интересни факти... В интервю през 2001 г. Христо Борисов (шеф на химико-бактериологичната лаборатория на УБО от 1986 до 1992 г.) разказва как обществото се е тъпчело с радиация, а Политбюро - с консерви. В телевизионно интервю бившият шеф на Националната следствена служба Ангел Александров пък споделя, че "в първите дни на месец май в планинските и полските райони експертиза даде заключение, че малките дечица, които пият само мляко за 20 дни са поглъщали такива количества, че нормата за радиоактивна защита е надвишена с 13 пъти".

В комунистическото обкръжение е тренд да се говори, че журналистите са репресирани и няма свобода на словото. За мен това категорично не е вярно. Не съществува нещо, което да съм искала да кажа и някой да ме е спрял. Да, получавам заплахи, да, губила съм си работата, защото не съм си затваряла устата, да, разбиха ми колата като предупреждение, но това не ме отказва. Може би, ако съм живяла в годините на комунизма, щях да съм една от първите със затворени усти или щеше да ме сполети съдбата на Яна Язова - след няколко месеца да ме открият убита и разложена вкъщи. Един колега ми звъни всеки път, когато прочете някой мой статус или статия с думите "Нали знаеш, че ако комунизмът се върне някога на власт, ще метеш улиците на София за назидание?".

Връзката на тези мои думи с книгата ми и главата за Чернобил е, че информационната завеса за аварията е истинският пример за липса на свобода на словото. Но тогава залогът е бил хиляди човешки животи и нечии души днес имат да изкупват много грехове. В книгата има още шокиращи истории за министри, политици и олигарси и техните порочни връзки. С нея ще дам пример, че човек винаги може да каже своята истина, стига да му стиска. Също така ще покажа как една политическа сила трансформира цензурата във фабрика за фалшиви новини. 

- Споделяла си, че в Националната библиотека се пази под секрет книга, в която се пазят шокиращи данни за Чернобил, но тя е забранена на обикновените читателите. Каква е тази книга, какво смяташ, че се крие сред кориците й?

- При положение, че вкъщи имам около 500 лични книги и все ми малеят, съм посещавала Националната библиотека многократно за проучванията си. Основно информацията ми за Чернобил е чуждестранна. Дори и след падането на режима, никой не се е осмелил да пише подробна книга по тази тема. Не знам какво има и в тази, която търсех. Никога няма и да разбера. Не ми я дадоха с обяснението, че тя съществува в архив, но състоянието й не позволява да се предоставя на клиенти.

Сподели:
Напиши коментар »
(50)
1
е филма по НВО ,комунистите са най големите престъпници на света!
2
selskite hora,koito sa palneli torbite na bashtata - agronom prosto taka darom s nai-choveshko jelanie sa stanali nevolna prichina za smartta na bashta i agronom. A tezi selski hora moje bi sa vinovni za tova. Tiahnoto semeistvo e vzemalo darom hrana ot horata, a ako biqha kupuvali ot magazina srestu zaplashtane,noamashe da e taka. Neshto napudreno i......neiasno.. Niama po-goliama tragedia za onova vreme ot Chernobil,no..........
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Определено си облъчен(а) от Чернобил! Дори картофи,лук и чесън в РСО се внасяха от чужбина! В магазините имаше табели: Рафтовете не се продават! Стоки имаше единствено в "Специализираните магазини" за БКП ръководни кадри!БСП да си спомнят, когато гръмна Чернобил, цял набор бе кюрт.иран, ама не им е изгодно на Нинова и Мая Костинбродска!Схеми познати от години, много елементарно копиране Чернобилския сценарий на ЦК на БКП -РАДИАЦИЯ от Чернобил няма, Съветската радиация е най-хуманна, пийте йод за профилактика! Хибридна и биологическа война води БСП! Нов Девети септември няма да има, Путин го каза, така че успокойте топката, миманса Ви подхожда!
5
Добре, добре.....политическа позиция....да не пропусне дамата да направи филмче за аварията на Юнион Карбайд в Индия през декември 1984...18000 жертви в първите 24 часа от катастрофалната авария...следват стотици хиляди!
6
Че не беше рога на изобилието не беше....но това което пишеш са лъжи и манипулации под диктовката на посолствата и продажните медии. В наши дни, България е в най-катастрофалната си ситуация от как съществува с директна и реална екзистенциална заплаха под диктовката на тези същите посолства!
7
Предлага пълна програма за 100 лева на час.
8
Много си прост сигурно си бил под масата още,когато пишете простотии е ясно от кво котило сте !
9
Той казва за царските имоти: "Аз вечерАх със царо и му казАх да оди да се опрай с ония ора, щот са рИшили да му земат имотите." За Мишо Бирата: „Кът сам му казАл, че нЕма а го барам – начи нЕма а го барам“. За терасите на Пламен Георгиев и Праси Каракачанов: "Ше зема един чук и ше ги разбия теа тераси". Към Виктор Николаев: "Сега мене ше ме слушате, нема само да ме питате глупости". Към работниците на магистрала „Хемус“ след като им метнал един пакет агнешко: "Седайте и обедвайте".
10
С изключение на 1- от 2-7 сте абсолютни нихилисти ,а може би по-точно чернобилски идиоти.Въпросът с радиацията и нейното неглижиране,даде много страшни резултати,още повече,че се готвят пак да се строи Белене и то на разлом.
11
Бил ограничен досъпа.Тая къде живее.Турове се организират от доста години, да не преиграва.И да не си мисли, че е направила сензация.Журналист била айде стига.
12
Сам такова невежо говедо като теб може да надраска такова изпражнение от кенефа на посрано 20!
13
Радиацията е действала избирателно,само върху някои днешни джендъра и дъртите им муруци.Чудят се от къде да избиват пари.За достоверността на филма е нужно да се прочетат разказите на свидетелите.Иначе може да се получи едностранна соросистка пропаганда.
14
Безусловно последиците от Чернобилската авария са големи,но нищо не се говори за умишлено пуснатите 2 атомни бомби в Япония.От мутренската демокрация умряха над 1,5 млн.души и продължават да измират по 110 хил.човека годишно и този факт не може да се прикрие от филм за Чернобил.
15
Филма е 1 към 1 ,въобще не ме интересуват червените въшкясали тролове които отново хвърлят говната си в сайта!
16
Чернобилската "авария" е умишлена, само малоумник ще повярва на болшевишката пропаганда,ако не се беше се обърнал вятъра към Балканите сега централна Европа ще ше да е на първо място по болни от рак а не българия и румъния.
17
Това момиче кога стана ЖУРНАЛИСТ ? Преди не участваше ли в някакво реалити за к.ур.ви-златотърсачки и плей.бои ? Бързо е сменила профила и специалността.
18
Тази,която си показваше циците на протестите срещу Орешарски от кога е журналистка?! Сороска тъпа патица.
19
Зашто не разкажеш за теб и Бойко Борисов
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
тази мома има много яки джуки
25
Две ядрени аварии има по света, които са от най-висока седма степен - Чернобил и Фукушима. И вместо да се напишат статии за героизма на съветските и японските мъже и жени, участвали в ликвидацията на последствията, у нас се прави пропаганда. Очаквам да прочета, че Корнелия Нинова и Румен Радев са предизвикали Чернобил.
26
Радиацията и днес взема своите жертви. Но Далеч Не Единствено Тя води до Онко болести.
27
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
28
И,кое е нецензурно,ПИК,явно и Вас,Ви е Засгнала Радиацията от Чернобил
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
31
Калинче , това ти го е написал Любчо Дилов , нали баща му беше фантаст . Ама хубаво ти обърнахме джучките , докато те научим на френски .
32
Боже, отбор кавалджии от хор кавал, начело с дзурлестата смукалница.
33
Калина, всичко е до организъм. Имам познати под земята, други в отровата, едни болни, другите здрави и са по на 80,90 години, като момиченца крачат, бягат, глупостите край нямат. Имаме през 1923 умрели на 3 годинки, 1927,1980...глупости,да беше се до питала до някой патолог, малко ни по развеселихте в този мрачен дъждовен ден.
34
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
35
За троловете от ОПГ Герб и БСП ООД, радиацията да се неглежира е най голямото престъпление. За Герберастите да не забравяме Американците нали ги богославяте Япония, Югославия, напалм в Виетнам. Дори собственият си народ тровят с Монсанто доказано предизвиква Рак. За Позитанските дебили това което направи режима в Чернобил беше не само престъпление срещу народа си ами и срещу целият свят. Затова филма на HBO е направен за да се поучим от грешките който са направени тогава за да не се повтарят. Вместо да се делите на комунисти и демократи гледайте България да е добре и наказвайте некадърните политици защото те могат да предизвикат такава трагедия. Мислете не пишете за пари глупости.
36
Калина дали е била родена тогава , но видимо радиацията е подействала , я какви неестествени гърди е отпрала
37
Калина Паскалева е продукт на поръчкова журналистика и фалшиви новини. Загубена млада душа!
38
Мяза на ЛАРА КРОФТ. БУТАФОРИЯ!
39
тая скоро ще се именува Калина Паскалев.
40
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
41
Мамицата им и комунисти долни !
42
Обективното си е обективно. Но то е за тези, които имат очи да четат и уши да слушат. А когато с чужди пари и за чужди интереси се правят такива материали, е срамно. Още повече тази госпожица да се счита центъра на вселената. Всяка препълнена с токсини клетка много скоро може да стане ракова и да започне анаеробното си съществуване. Кислороден глад на клетката настъпва при дефицит на йод. Нарушена обмяна на веществата и натрупване на токсини става при понижена функция на щитовидната жлеза и дефицит на йод за синтеза на нейните хормони.
43
Хубаво и умно момиче,браво!И нека всички вземат пример от нея,какво е разбрала тя за комунизма и как се бори с него и какво прави за това!Да и пожелаем по-нататъшни успехи в делото и живота и!
44
пачавра поръчкова
45
Тук не са много БКПБСП трола,а са един-двама.Това е сигурно,защото под тези истини няма много и от БКПБСП,които да си изкривят отвратната душа и да пишат против здравето и живота на хората,което БКП е навредила,а на други е поне застрашила с криенето на радиацията от бртатския ссср,това е истината...
46
На това моме радиациятя от Чернобил и е тунинговала джуките. Една гореща частица я е цопнала по едната ,а друга гореща частица по другата джука.
47
Герганке??!!А вие,тоест хамериканците ,защо си биете негрите??!!Къде намери общото между Чернобил и оттам Индия и Юнион Карбайт??!!Що като се говори за БГ комунягите,че са ни разтаковали мамицата,вечно ще се намери някакво нещастно българче да се изтъпани най отпред и да почне да сочи Американците или англичаните или некой друг,със пръст??!!Да не вземеш на финалът да изкараш,че не руснаците са натворили нещата в Чернобил,а това са били американците??!!А после се питаме що не върви футбола в БГ,с такива прости играчи като тебе??!!
48
ОФЕРТА ЗА ЗАЕМ Търсите истински заем? Вие сте на точното място за вашите кредитни решения точно тук! дава всички видове заеми от всякакви суми на фирми и физически лица на ниска и достъпна 3% лихва. Интересувате се да се свържете с мен по електронната поща сега; (marielagonzalezloan@gmail.com).
49
отговор на коментар
И така без стоки в магазините, самоизяждайки се, населението на България стана близо 9 милиона нали? Аман от измислици премислици на малоумни идиоти.
50
отговор на коментар
ДО 5 ТИ СИ ЕДНО МАЛОУМНО СЪЩЕСТВО, ГОТОВА ДА ОТРЕЧЕ ИСТИНАТА,САМО И САМО ДА ОПРАВДАЕ ЧЕРВЕНИТЕ УБИЙЦИ. И ТИ И ТВОИТЕ БЛИЗКИ НЕ СТЕ ЗАСТРАХОВАНИ.НЕДАЙ СИ БОЖЕ НЕЩО ВИ СЕ СЛУЧИ, ЩЕ ПЕЕТЕ ДРУГА ПЕСЕН.НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ЗА ИНДИЯ, ТЕМАТА Е ЧЕРНОБИЛ. ТОВА НИ Е ПОДАРЪК ОТ БРАТСКИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 13880
архив

- Докторе, по цяла нощ не мога да заспя, защото мисля за хиляди неща наведнъж.
- В такъв случай ви препоръчвам преди лягане да пиете по три лъжици разхлабително.
- И тогава ще заспя ли?
- Не разбира се, но пък за сметка на това ще мислите само за едно нещо...

няма нови новини
Днес: 176
hot
най-четени новини в момента
сега
3765
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Николай Бареков: Хекимян, Бенатова и Светльо Индиеца лапат по 15 бона! Цацаров да не се ослушва за Елена Йончева - тя е резил за България (ОБНОВЕНА)
x
Трите зодии, които най-лесно печелят пари
x