САМО В ПИК: Кандидат-шефът на Радев за ББР лъсна при криптофараонката Ружа Игнатова! Васил Щонов замесен и в спирането на "Южен поток"

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК: Кандидат-шефът на Радев за ББР лъсна при криптофараонката Ружа Игнатова! Васил Щонов замесен и в спирането на "Южен поток"

169230
на 10.06.2021
САМО В ПИК: Кандидат-шефът на Радев за ББР лъсна при криптофараонката Ружа Игнатова! Васил Щонов замесен и в спирането на Южен поток
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Пореден скандал е на път да разтърси служебния кабинет на Румен Радев покрай новите назначения, последвали масовата чистка по държавните ведомства.

препоръчано

Този път бурето с барут ще пламне в Българската банка за развитие, където кадрува соросоидният министър от кръга "Капитал" Кирил Петков, по-известен като Киро Харварда. Същият още преди да е оглавил Министерство на икономиката незаконно опита да смени ръководството на ББР и посочи нов директорски състав, който още не може да поеме управлението именно заради правните неразбории.

По-интересното е обаче кои са лицата в него. Особено гласеният за шеф Васил Щонов. В публичното пространство той е известен с факта, че за кратко през 2014 година беше служебен министър на икономиката и енергетиката в служебния кабинет на Росен Плевнелиев.

ПИК обаче разузна, че в биографията му има скандални факти, които го обвързват дори с криминални лица.

До 2004 г. Щонов работи в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси. Управлява някои от най-големите сделки по сливане и придобивания, сред които обединението на "Бел Атлантик" и GTE.

През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите. 

По това време там съдружник е и издирваната в цял свят криптокралица Ружа Игнатова. Завляклата над 3 млн. души в 175 държави Игнатова и Щонов работят заедно по куп проекти в McKinsey&Company, преди тя да създаде печално известната си компания за виртуалната валута ОneCoin. 

Щонов пък от 2010 г. до 4 август 2014 г. заема поста Директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу", която фалира и това също е явен атестат за компетенциите му.

Припомняме, че по времето, когато бе служебен министър, с негово участие се разрази огромен скандал покрай спирането на проекта "Южен поток". Социалистът Жельо Бойчев разкри два документа, които според него имали пряка връзка за провала на газопровода. 

Според Бойчев първият е електронно съобщение, пратено от iPhone, от служебния министър Васил Щонов до лице на име Леонид, а вторият е от зам.-шефа на "Южен поток" от руска страна Алексей Сребряков. Социалистът сочи, че докато бавел преговорите с руската страна, Щонов и колегите му от кабинета търсели подкрепа от ЕС за налагане на санкции.

В официалната биография на министър Щонов не е споменато той да владее руски език. Ето и абсолютно точният превод - едно към едно, на този документ:

Скъпи Леонид,

Преди всичко бих искал да се извиня за не много координирания подход по отношение на днешната среща. Не очаквахме, че срещата ще се състои толкова бързо. В момента се подготвяме за среща в европейската комисия през следващата седмица. Прилагам позицията на българското правителство относно Infringement Procedure 2014 2076, която беше приема от Министерски съвет.

Тя бе изпратена на 2 юли (независимо от това, че в документа е указано, че това е проект, но това е финалната версия) за изпълнение на 30-дневния срок за отговор. Ние не сме получили формален отговор от Еврокомисията. По отношение на 6418 (Закона за енергетиката) ще уточня утре (бел. ред. - 6418 е номерът на запитването на ЕК относно промяната на Закона за енергетика, с която БСП искаше да вкара термина "морски газопровод". Според критиците този термин щеше да облекчи Русия и да помогне за заобикалянето на Третия либерализационен пакет). Относно юридическите ни консултации с европейската комисия ние се придържаме към линия, която късан предишното правителство, както може да видите в приложения отговор. Относно икономиката на проекта (което представлява търговски въпрос, то това са изключително взаимоотношения между руската и българската страна, което няма нищо общо с Еврокомисия.

Нашата загриженост се състои в това, че газопреносната система не е бил финализирана и по наша оценка ние не сме длъжни да харчим пари на ЕРС (engineering, procurement, construction)- договор  докато не бъдат подписани юридически обвързващи (или поне задължаващи руската страна) предложение за очакванията за доходите от транзита. Документите, които аз разгледах (финансовия модел и ГТС), бяха в полуготово състояние, не съм получил (видял) Основните условия на ГТС (GTA Term Sheet), което обяснява сложността за мен по дадения въпрос). Освен това трябва да се формализират транзитните платежи по транспортирането на в Турция, по такъв начин, че Южен поток да не оказва негативно влияние на доходите на България. Предлагам следните стъпки:

1. Продължаваме преговорите с Еврокомисията по правовите въпроси и разчитаме да работим съвместно с вас, за да се разсее обезпокоеността.

2. Приключваме обсъжданията по подготвителните дейности и предполагаемите загуби, след което ще отговорим на писмото ви и ще ви позволим да продължите подготвителни работи. 

3. Придвижваме се по общите условия за изграждане на газопровода и Основните условия. Веднага след като се убедим, че проектът няма да донесе рискове за българските данъкоплатци и че нашата БВП е защитен, предполагайки, че ще има прогрес в преговорите с Европейската комисия по юридическите въпроси, тогава:

4. Ще бъдем съгласни да направим авансово плащане, което да ни позволи да започнем строителството. Мисля, че този подход ще позволи да спазим срока на проекта – 15 декември 2015 година, като и да бъдат управлявани рисковете от страна на България. С уважение

Васил Щонов

Изпратено от iPhone

Andrey Kompaniets

А ето и преводът на писмото на Сребряков:

До Е.М. Бурмистрова

Скъпа Елена Викторовна!

В Департамента за управление на проекти на 26 август 2014 година е била изпратена позицията на служебното правителство на Р България относно финализирането на условия за Споразумението за транспортиране на газ по газопровода Южен поток, а така също и съгласуването на условия на транспортиране на руски газ по съществуващата газопреносна система на България (приложено). Отчитайки важността на повдигнатите въпроси, а така също и тяхната взаимовръзка с началото на строителството на газопровода Южен поток в България, ви моля да дадете поръчение да се активизира преговорния процес по финализирането на условията на Споразумението за транспортиране на газ по газопровода Южен поток. "

 Освен това Ви моля да дадете указание за участието на представители на „Газпром експорт” в съвещание за въпросите на разглеждането на финансовия модел на проекта, чиято презентация ще бъде проведена от „Газпромбанк” на 29 август 2014 г. в София 14,00 ч., в офиса на Български енергиен холдинг. Лице за контакт от South stream Bulgaria AD – Игор Анатолиевич Йолкин (Елкин), изпълнителен директор, тел. +359 888 47 4040. Приложение към текста: 1 лист А. М. Сребряков

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите
ПИК TV x
Любен Дилов пред ПИК TV: Уж реномираната кантора на Лена е произвела дърводелско изделие за Корал?! Все едно да обереш къща и да си изпуснеш личната карта вътре (ВИДЕО) Любен Дилов пред ПИК TV: Уж реномираната кантора на Лена е произвела дърводелско изделие за Корал?! Все едно да обереш къща и да си изпуснеш личната карта вътре (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК