Вход
София
Времето в София 7 o C

САМО В ПИК! Кибер метеж срещу кабинета на Борисов по поръчка на Цветан Василев. Отзад - сянката на медии и "Демократична България"

САМО В ПИК! Кибер метеж срещу кабинета на Борисов по поръчка на Цветан Василев. Отзад - сянката на медии и "Демократична България"

на 23.07.2019
199497
58
САМО В ПИК! Кибер метеж срещу кабинета на Борисов по поръчка на Цветан Василев. Отзад - сянката на медии и "Демократична България"
23.07.2019
58
199497

Осуетен е кибер преврат срещу кабинета на Бойко Борисов. 

Остриета на метежа са хакерът Кристиян Бойков и колегите му от фирма "Тад груп", която официално се занимава с етично хакерство. Неофициално - изнудва държавни и частни институции с информация, за да ги привлече за клиенти.

Поръчители на престъплението са активисти на "Демократична България" и близки до подсъдимите олигарси Цветан Василев и Иво Прокопиев.

Около тази основна версия работят разследващите по тъй наречената афера НАП-лийкс, източването на данни от масивите на данъчната служба, научи ексклузивно ПИК.

Информацията се потвърди индиректно и от изявления на номинирания за главен прокурор Иван Гешев.

Според оперативни данни са похитени файлове не само от НАП, но и от други ключови ведомства, министерства, репресивни служби, застрахователи. Данните са открити в единия от иззетите от Кристиян Бойков компютри, който вече е разкодиран. Смята се, че информацията е предоставена на медия, която е трябвало да я тиражира "на парчета", седмица след седмица, в периода до местните избори през октомври.

Ровено е персонално за министър-председателя Бойко Борисов, депутата Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров. Засечени са контакти на служители от фирма "Тад груп" с представители на избягалия банкер Цветан Василев. Срещите са били осъществявани в Белград.

Предполага се, че тогава е постъпило и част от плащането по поръчката. Финансовата част от схемата все още не е изяснена напълно.

В същото време е установено, че шефовете на Кристиян Бойков и самият той са общували активно с двама юристи, свързани с "Демократична България". 

Може да се предполага, че атаката е била насочена както към правителството на Борисов, така и към евентуално осуетяване на процедурата по избор на нов главен прокурор, сочат източниците на ПИК.

ОЧАКВАЙТЕ ГОРЕЩИ ПОДРОБНОСТИ!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19087
архив

Мъжки кит, плувайки около женския, казал укорително: - Колко страни, стотици екологични организации, видни политически лидери, милиони хора - всички те се стремят нашият вид да оцеле, а ти ми казваш, че те боли главата

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x