САМО В ПИК: Киро и Асен в схема за 1 млрд., която може да фалира НЕК! Енергийната ни сигурност е на карта

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК: Киро и Асен в схема за 1 млрд., която може да фалира НЕК! Енергийната ни сигурност е на карта

112204
на 23.03.2022
САМО В ПИК: Киро и Асен в схема за 1 млрд., която може да фалира НЕК! Енергийната ни сигурност е на карта
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Енергийната сигурност на България е поставена под огромна опасност заради едно решение, което взеха министър-председателят Кирил Петков и вицето му и финансов министър Асен Василев.

препоръчано

Става дума за решение на Министерския съвет от 9 март. То гласи следното: "Правителството одобри промени по бюджета на Министерството на земеделието за 2022 г. за допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 1,1 млрд. лв. за увеличаване на капитала на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Сортови семена-Елит“ ЕАД - София.

Средствата са предназначени за обезпечаване на продоволствената сигурност в страната чрез намеса на държавата на пазара на зърно."

В същия ден правителството приема и още едно решение: "Министерският съвет прие постановление, с което се изменя ПМС № 328 от 30 ноември 2016 г. за одобряване на промени по бюджета на Министерството на енергетиката за 2016 г. за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания“ - ЕАД (НЕК ЕАД), съгласно решение по арбитражно дело ICC CASE 18086/GZ/MHM и решение, с което се изменя РМС № 1024 от 30 ноември 2016 година за определяне на условията за предоставяне и възстановяване на възмездна финансова помощ на „Национална електрическа компания“ ЕАД, и за одобряване на проект за споразумение между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД, за предоставяне на помощта.

С приетите актове и предвид отчетените добри финансови резултати на НЕК ЕАД, се осигурява възможността за ускорено възстановяване, в срок до 31 март 2022 г. вместо декември 2023 г., на предоставените 1 176 660 837 лв. (601 617 133 евро) възмездна финансова помощ на дружеството, за изплащане на присъдените суми по Арбитражно дело № ICC Case 18086/GZ/MHM между „Национална електрическа компания“ - ЕАД, и „Атомстройекспорт“ АД. Така посочената сума ще бъде възстановена по бюджета на Министерството на енергетиката в рамките на текущата бюджетна родина."

Всъщност двете решения са взаимосвързани и разкриват схема за над един милиард лева, която е на път да постави под опасност енергийната сигурност на България.

Къде всъщност са скрити фактите? За да избегне потенциални глоби от ЕК за непозволена държавна помощ и извънредна актуализация на Бюджет 2022, правителството на Кирил Петков спешно трябва да осигури 1,1 млрд. лв, с които да закупи обещаното количество зърно, което премиерът анонсира в опит да тушира напрежението около липсата на олио и брашно в хранителните магазини.

Предвид добрите финансови резултати на НЕК заради високите цени на електроенергията през последната половин година, Петков и Василев решават, че могат да изискат предсрочно отпуснатия от Министерството на енергетиката заем в размер на  1,176 млрд. лв. Заемът беше предоставен на НЕК през 2016 г. заради решението на Международния арбитраж в Париж, който осъди държавното дружество да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене". Въпросният заем, отпуснат от енергийното министерство, е безлихвен и трябва да бъде върнат до края на 2023 г.

Петков и Василев обаче имат други планове и на 9 март правителството взима решение да изиска предсрочно сумата от НЕК, като компанията трябва да я върне до края на месеца.

ПИК научи от свои източници в Министерството на финансите, НЕК и Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е принципал на НЕК, че заради високите цени на електроенергията, компанията е натрупала печалба около 500 млн. лв.

За да покрие предсрочно целия заем и за да може с тези средства да се купи обещаното от Петков зърно, Националната електрическа компания трябва да осигури близо 700 млн. лв. Чрез своите подставени лица в Българския енергиен холдинг харвардските аферисти са намерили начин как това да се случи.

Идеята им е останалите средства да бъдат взети под формата на два заема по 350 млн. лв. - от принципала на НЕК - БЕХ, и от АЕЦ "Козлодуй". Заемите обаче не са безлихвени и компанията трябва да плати и 3% лихва върху стойността им. Според закона взимането на подобни дългосрочни заеми от страна на НЕК трябва да мине и да бъде одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В момента КЕВР е с ново ръководство, приближено до властта, но одобряването на двата заема би го компрометирало сериозно, още повече ако НЕК не успее да ги върне и се принуди да фалира.

И тук Петков и Василев са намерили решение. Ако двата заема бъдат отпуснати за срок от 1 година, тогава одобряването им от КЕВР не би било задължително. Според харвардите огромните печалби, които НЕК прави през последните месеци, биха позволили на компанията да изплати в срок задълженията си.

Ситуацията в енергийната компания съвсем не е такава, коментират пред ПИК служители на НЕК. Заради компенсациите, които се раздават на бизнеса голяма част от печалбата е изискана от дружеството и за последния месец то дори е на загуба от 1 млн. лв. Взимането на лихвени заеми означава, че НЕК ще трябва да върне много над 700 млн. лв. за по-малко от година, което е непосилно според разчетите на компанията. Неофициално медията ни научи, че погасителният план, изготвен от харвардите, имал идеята дружеството първите 6 месеца да изплаща само лихвите по заема, а останалите 6 - главницата. Което в числа означава по близо 120 млн. лв. на месец.

Експертите са категорични, че независимо от високите цени на електроенергията такива месечни печалби, които да генерира НЕК, са невъзможни. Затова и дружеството е изправено пред угрозата от фалит и пред евентуално приватизиране на по-късен етап. Това пък би поставило енергийната сигурност на България пред опасност, тъй като компанията е най-големият производител на електрическа енергия от възобновяеми източници в България. НЕК заема централно място в българската електроенергийна система, с производство на електрическа енергия от 31 ВЕЦ и 2 ПАВЕЦ с обща инсталирана мощност 2737 MW в турбинен режим и 931 MW в помпен режим.

ПИК научи още, че решението за предсрочното изискване на заема, отпуснат на НЕК, и последващото решение да се изтеглят два нови заеми, освен че поставя в опасност енергийната ни сигурност, предизвикало и огромни спорове в ръководството на компанията. Въпреки това от принципала на дружество - БЕХ, където след промени в закона, бяха вкарани нови шефове в Управителния съвет, което позволява на правителството да контролира холдинга, се очаква в следващите дни официално да одобрят заемите.

Освен потенциалния фалит на НЕК, икономисти изразяват и друга опасност от схемата на Петков и Василев. Тя е свързана с разходването на тези 1,1 млрд. лв. за зърно. Водещите експерти в сектора се опасяват дали парите ще бъдат похарчени прозрачно, дали едни зърнопроизводители няма да се облагодетелстват за сметка на други и дали след тази огромна финансова инжекция, която ще налее кабинета "Петков" в сектора, зърнопроизводителите по някакъв начин няма да върнат услугата на управляващите.

Докладът, с който Асен Василев поиска предсточното връщане на над 1 млрд лв. от НЕК. Видно от доклада, той е без никаква финансова обосновка

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 71
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК