Вход
София
Времето в София -4 o C

САМО В ПИК! Кметът на Перник Станислав Владимиров за мащабната спецакция: Радвам се на бързата реакция на прокуратурата - така се прави, а не политици да ползват за пиар тежкия проблем на хората

САМО В ПИК! Кметът на Перник Станислав Владимиров за мащабната спецакция: Радвам се на бързата реакция на прокуратурата - така се прави, а не политици да ползват за пиар тежкия проблем на хората

на 11.01.2020
54980
35
САМО В ПИК! Кметът на Перник Станислав Владимиров за мащабната спецакция: Радвам се на бързата реакция на прокуратурата - така се прави, а не политици да ползват за пиар тежкия проблем на хората

Напрежението в Перник заради безпрецедентната водна криза е на краен предел. Хората се чувстват унизени, че в 21 век в обградения от три планини град са принудени да живеят без вода като пустинници

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ДАНС  извършиха съвместна мащабна акция в Перник и София заради водната криза. Арестуван бе министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той подаде оставка от ареста. В петък му беше повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост. Десетки чиновници, в това число бившия шеф на ВиК Иван Витанов, екс областия управител  и екс кмета Ирена Соколова и Вяра Церовска, бяха разпитани. В Перник пристигна лично главният прокурор Иван Гешев.

Разследването продължавата. Очаква се и други хора да бъдат привлечени като обвиняеми, ако се съберат достатъчно доказателства, обявиха от прокуратурата. 

Хората искат час по-скоро да им бъде решен проблемът и виновниците да бъдат сурово наказани. Преди спецакцията регионалният министър Петя Аврамова се оправда, че би подала оставка, но тя няма да напълни язовир "Студена". И дори нападна вицепремиера Красимир Каракачанов заради думите му, че водната криза е съчетание от ремонта на язовирната стена и сушавата година.

Водната криза предизвика политически сблъсък между БСП и ГЕРБ. Кметът Станислав Владимиров обвини Мая Манолова, Красимир Велчев и Корнелия Нинова, че партизират огромния проблем. И отказа да приеме соцлидерката (виж в "ОЩЕ ПО ТЕМАТА"). Той стана и свидетел на Специализираната прокуратура.

Заради водната криза бе отменен за първи път в историята му емблематичният за Перник международен фестивал на маскарадните игри "Сурва". 

За коментар потърсихме кмета на Перник Станислав Владимиров.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Доволен ли сте от мащабната спецакция, г-н Владимиров? Какво очаквате да се случи?

- Доволен съм, разбира се. Радвам се на бързата реакция на прокуратурата. За да се види защо перничани са изправени пред това тежко изпитание. Така се прави. Против съм политици да си правят пиар акции от тежкия проблем на хората и да пресират институциите.

- Вие бяхте разпитан като свидетел на Спецпрокуратурата?

- Да. Аз имам пряко наблюдение. Още като депутат сигнализирах от парламентарната трибуна за проблема с водата в Перник. 

- За първи път беше арестуван действащ министър по време на тази акция. Нено Димов подаде оставка и беше привлючене като обвиняем за безстопанственост...

- Не мога да коментирам конкретни детайли. Това е работа на специализираните органи. Но, когато институциите работят, ще се предотврати бездействието на определени чиновници, вместо да си вършат работата. Или пък да не вършат това, от което не разбират.  

- Безпрецедентната водна криза доведе до безпрецедентна отмяна на "Сурва". Как взехте това решение?

- Това е едно от най-тежките решения, които съм взимал. Фестивалът "Сурва" е емблематичен за Перник. Всички сме израснали с него. Но здравият разум изисква той да бъде отменен.  Решението беше взето след консултация със здравния министър Кирил Ананиев. Струпването на толкова много хора - хиляди от цял свят, крие много сериозни рискове за здравето в това бедствено положение, в което се намираме. Ние не можем да осигурим вода за перничани, камо ли за още два пъти по толкова хора - гостите и участниците във фестивала.

- Перничани обожават фестивала. Как мислите, че ще реагират? А и не са ли големи рисковете за икономиката?

- Надявам се хората да разберат, че постъпваме правилно.  А, за местната икономика - да, разбира се, загубите ще бъдат значителни. Но се намираме в много тежко положение. През следващата година ще направим фестивал и то с много по-разнообразна програма. А сега, нека всички, които харесват обичая Сурва, да дойдат в понеделник и вторник в селата, където е автентичният обичай Сурва. Такъв, какъвто е в ЮНЕСКО. Аз ще се опитам да посетя голяма част от тържествата.

- Перничани са много притеснени, защото са принудени да живеят в ужасяваща мизерия заради кризата. Какво се прави за решаването й?

- В момента започва цялостна подмяна на ВиК структурата. И това е прекрасно. Сега имаме шанс да сменим амортизираната мрежа и това ще позволи да се спре опасността от смесване на фекални с чисти води. Защото авариите крият ужасни рискове. Опасностите от смесването на фекални с чисти води може да доведе до епидемия. Затова трябва час по-скоро да направим подмяната. Имаме отпуснати от правителството пари. Прави се и ремонт на пречиствателната станция. Изпомпват се пещерните води. Правят се и сондажи. 

- Всички стискат палци да се намери вода. Но сняг на Витоша няма, а синоптиците не обещават скоро да има?!

- Аз скоро се разходих до водосборния район на Чуйпетлово и до хижа "Звездица". За един час наваля 10 сантиметра сняг. Малко е, но все пак е нещо. Вече се радваме и на капките. Както се казва - капка по капка вир става. 

- Перничани се страхуват от въвеждане на още по-страшен режим?!

- Януари, февруари и март са снежни месеци. Надявам се на навали сняг. И сега, както казах, има валежи. Надеждите ни са в пролетното снеготопене през април. Тогава ще мислим за по-лек режим. Ако успеем да достигнем обем от около 14 млн. куб. м в язовир "Студена", може и да отменим режима. Сега трябва да се знае, че наличното количество вода е достатъчно, за да ни преведе през студените месеци. Вече има резултати от мерките, които взехме. Приходът в язовира вече е около 130 л/сек, а оттокът е близо 300 л/сек. 

- Ще има ли наказани за тази криза?

- Това не е моя работа. Дали ще има оставки на министри, правителството трябва да си реши. Аз сигнализирах прокуратурата още на петия ден, откакто встъпих в длъжност. И имам надежди, че цялата истина ще лъсне. 

Сподели:
Напиши коментар »
(35)
1
Кметчето да каже какво са му обещали за да потушава огъня
2
Миризливото кметче чака да мине някой и друг ден, за да започне да си крАдне,както си иска.
3
Шефът на митниците Георги Костов е подал оставка. Прочетено в Афера!
4
KPAДЛИВИТЕ и МИРИ3ЛИВИ ГЕЙберасти започват да се измъкват, като ПPЪДHЯ из гащи. :-) ШAЙKATA oт БOCTAHA си ОТИВА.
5
Станиславе,не се прави на паднал от небето,не се гърчи от удоволствие,че Борисов се е ръкувал с теб. Ти знаеш кой те "сложи" на кметския стол,не се отплесквай,защото си готов да тръгнеш по тънък лед и да потулиш създадените проблеми от кметуването и областното управление на Перник от кадрите на Борисов.Не се самозабравяй,защото лошо говори за всичко което си обещал пред ръководството на партията ти!
6
..................КЕНЕФА СА КЛАТИ.....МНО ГОФНА А ВОДА НЕМА СА ЗАМИЯТ !.........БАНКЯ НОВИО ЕРУСАЛИМ !.......БАЦО ВОДИ ПЛЕМЕТО КОТУ МОИСЕИ......СТИСКА КАМАНИ ПУШТА ВОДА !........И СЕ НАПРЕДЕ !.......КОИ БЛАГОИ !......
8
ВЛАДАЙСКИЯ КАНАЛ Е СПУКАН НАРОЧНО ОТ 12 ГОДИНИ - ВЧЕРА ГО РАЗКРИХА .. ...ВЧЕРА ГО ДАВАХА ПО НОВИНИТЕ ..ГЛЕДАХТЕ ЛИ ....Е...И СТАРАТА ВОДОПРОВОДНА МРЕЖА ....И ТЕЧОВЕ ...И ААЙЙДЕ ...НЕМА ВОДА ....БСП У Й....ЗА ТЯХ ..!
9
Според Корнелия Нинова - всичко е политика! Ако това е така е повече от страшно! Не може така брутално да се погазват основни човешки права и условия на живот в името на нечии печалби! Изнесените данни за водната криза, която застрашава и други региони плюс незаконния внос на боклук са доста стряскащи! Рано или късно истината излиза наяве! Не може никой да не знае за проблеите досега! Тук не останаха хора - нима БГ ще се превърне в сметището на ЕС, в безводна пусниня замърсена от токсични отпадъци??? Това касае националната сигурност! Ужас!
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Африканската чума по свинете във варненските свинеферми е дошла от отпадъците, които се разтоварват на Порт Варна
12
не спря да се мазни на шайката
13
Който се е заиграл с ББ от Б (Бончо Бонев от Буново) го хлъзват по бобслея и отива на дръвника. Имам пресен пример от вчера.
14
Кмет го плюех и псувах но след като застана зад хора те в Перник си промених мнението за него. Той трябва на всяка цена да бъде избран за председател на БСП. А госпожа ЛЪЖА да си замине за Северна България. Не вярвах, че в тази престъпна партия може да се намери честен човек, но ето, че се намери един, чес и почитания за него.
15
https://breaking.bg/analizi/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-breaking-bg-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BA/?fbclid=IwAR3Sycrwv7gB9cTm9V7z3TFM2omC_axcNRXBusToTCik2uvhc1mZK5Q5dhw
16
Защо се продаде на шайката и стана за посмешище бе, Станиславчо? Защо? И срещу КОЛКО излъга съгражданите си?
17
Тоя кмет , освен чиновник , мазнещ се за личен интерес , нещо друго правил ли е ?
18
Импексовата курабия загуби още един кадър. Давай Кури, унищожавай я по-бързо тая крадлива партия!В теб ми е надеждата.
19
за кризата още преди няколко месеца. Значи всичките 240 депутати трябва да бъдат арестувани. Бездействали са безхаберниците.
20
Допълнителни или основни доходи чрез почасова работа онлайн от вкъщи. Въвеждате 3-цифрени кодове в сайт за платени реклами. Всичко от което се нуждаете е достъп до интернет. Единственото условие е да натрупате $150 преди първото теглене, което става за 1-2 часа. След това на всеки $5 може да теглите печалбата си към картата или друг метод по ваш избор. https://ezomoney.xyz/2849517136229/
21
Престъпното управление на ниновата БКП половин век 1944-1989г. и на правоприемницата й БСП/БКП до 2009 г. и през 2014 г. са довели до рухване на водоснабдителната мрежа в Перник и източване на питейната вода за нуждите на промишлеността в града, приватизирана на тъмно от "наши другари"- бивши комунисти и настоящи социалисти. Другарите "нови капиталисти" в неистовото си желание да станат милионери скоропостижно като своята соц.ръководителка Курни Нинова са отказвали да ползват промишлена вода от специално за целта построения язовир Пчелина, защото била по-скъпа от питейната. Желанието им е удовлетворено от тройната коалиция на БСП с премиер социалистът Сергей Станишев, който разрешава питейната вода за град Перник да се ползва и за промишлени нужди от новосъздадените соц.капиталисти на Партията. Където БСП-партията на бившите комунисти- се е допряла и управлявала, там настъпва крах и безизходица, тотално ограбване на населението, криза, инфлация, мъка и безнадеждност- Андрей Луканов, Любен Беров, Жан Виденов, Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Ако Кура Нинова и подопечният й Зелен Чорап Румен Радев узурпират властта ни очакват беди и страхотии за дълги години напред!
22
Не се връзваите на лесните пари, дървото е за всеки шаран лапнал сръвта на въдицата.
23
Ей това се казва КМЕТ! Няма БСП, ням ГЕРБ - за него има само перничани, които страдат от водната криза. Протестите, подклаждани от партии, заинтересовани от задълбочаване на бедствието пречат на бързото преодоляване на проблема. Перничани, подкрепете кмета си, той има грижата за вас, а не Манолова, Нинова или "вождовете" на десните партийки. А виновните за безводието, независимо от кое правителство или партия да си понесат отговорността според закона.
24
Кмете, убав човек си, ама Корнела източи водата, за да седна на мекио стол!
25
Кмете, убав човек си, ама Корнела източи водата, за да седна на мекио стол!
26
Достоен за уважение кмет!Така трябва да се работи ,а не
27
А не >аз не разбирам от вода >Като не разбиращш от вода какво правиш в това министерство?
28
Neshto go davash mentarski,da ne si ostanesh samo s vaztorga ot kuhuite akcii, a vsashtoto vreme horta chakat voda,NE RAZBRA L I KMETE DI TUK SAMO AKCII,PRIKAZKI,SAVETI BLIA BLIA BLIA,NOOOOOOOOOOOVODA OSHTE NIAMA I NIAMA DA IMA DO KATO NE SE SMENI TAKTIKATA,DA SE NAMERIAT AVTORITETNI HIDROINJENERI I SPECIALISTI DORI IOT STAROTO POKOLENIE,,,
29
MINISTRI NA BOKO SA KUHI LEIKI,NE RAZBRAHTE LI
30
дълбоко наранени,че един от малкото им млади кадри е нормален индивид и разсъждава нормално и се държи нормално и адекватно спрямо обстановката?! Не разбрахте ли,червените изроди,че или ще станете нормални човеци като този млад мъж или ще изчезните безвъзвратно в небитието тласкани и тикани от импексовата и каунят??!!
31
Боли ги от бесепето, че Борисов изгради магистралите на България, а те нищичко не са направили. Дори сега нова ВиК мрежа на Перник ще изгради. Борисов даже оправи изронената неподдържана комунистическа магистрала от София до Пазарджик на Тодор Живков, даже поправя и в момента тошовата магистрала от София до Правец и Ябланица, а уж беше ги оставил бесепето да ги ремонтира когато дойде на власт. Но БСП не идва на власт и той, ще не ще, се зае да оправя комунистическите парчета от магистралите. Всъщност по време на корумпираното тройно соцуправление на СерГей Станишев 2005-2009-та година, станишката построи участъка от магистрала Тракия между Оризаре и Стара Загора. Е те тоя участък е изработен калпаво, ама много калпаво- типично по социалистически. Дясната лента е пропаднала, изкорубена, на коловози, кръпките са една до друга. Колите там се тресат та се кинат. Затова там всички шофьори карат само в лявата лента. Оризаре-Стара Загора е апотеоз на пошлостта и лъжата на комунизма в лицето на Сергей Станишев и партията му БКП/БСП!!!
32
Б С П да издигне Станислав Владимиров за свой председател. Честен, прям, неподкупен, смел, обективен, работещ за хората, неуморен и най вече истински българин
33
На номер 31!!Да чуя един българин да каже истината относно всичките шибани соц. произведения,дето Бойко се чуди от къде да намери пари да ги възстановява,а червените мърши му ги прикачат на сметката,че той бил направил магистралите напукани и саморазрушени!!
34
Ренегат!
35
аха, "политиците ползват кризата за пиар," а ти прикриваш престъпленията на властта. Тази криза е създадена от властта, и същата тази прокуратура 10г е спала, така че тя няма как да оправи проблема и ако не е опозицията да искат наказание, властта сама няма да се накаже, а ти си един съучастник на властта, опитваш се да прикриеш виновните, станишевеска мижитурка, аре минавай в герб и не се бъркай в работата на политиците, гледай си кметската работа, га станеш политик тогава ще говориш за тях.И не бъркай политиците с властта.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5817
архив

Син на мутра се прибира вкъщи след последния учебен ден. Баща му го пита: – Е, сине, как завърши? – Ами, тате, 5 двойки… – Мале-е-е, голям бой ще падне! – Знам, тате, взел съм адресите на даскалите.

няма нови новини
Днес: 277
hot
най-четени новини в момента
сега
2623
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Валери Симеонов с разкрития за екшъна в хазарта - проектът за промени в закона мина на финансова комисия (ОБНОВЕНА)
x
Тези три зодии преживяват чудеса всеки ден
x