САМО В ПИК: Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Радев трябва да вдъхва кураж на цялата нация, а не негативни оценки! С общински средства помагаме на хората в пандемията, за да спасим живота им

Региони

САМО В ПИК: Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Радев трябва да вдъхва кураж на цялата нация, а не негативни оценки! С общински средства помагаме на хората в пандемията, за да спасим живота им

112823
на 03.12.2020
САМО В ПИК: Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Радев трябва да вдъхва кураж на цялата нация, а не негативни оценки! С общински средства помагаме на хората в пандемията, за да спасим живота им
Автор:   Илиян Радков

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна лице в лице с COVID-19. В момента той все още е под карантина и продължава лечение в домашни условия.

препоръчано

ПИК го потърси за ексклузивно интервю, за да разкаже как се чувство,  как Стара Загора се справя разпространението на коронавируса и какви са здравните проблеми в града, свързани с пандемията.

Ето какво отговори Тодоров:

- Г-н Тодоров, коронавирусът не ви подмина. Как се чувствате?

- В момента съм под карантина. Нормално се чувствам. Слава Богу, на този етап го карам леко и се надявам, че така ще бъде и занапред. Но вирусът е неприятен, особено първите дни, когато човек има температура, не се чувства добре и при доста хора може да има и усложнения, което го прави прекалено сериозен. Надявам се, че повече хора вече са осъзнали каква е опасността от коронавируса, защото знаете, че през последните месеци, особено през лятото доста от хората се отпуснаха. Смятаха, че или няма такъв вирус, или пък е нещо леко, което се преодолява лесно. Напротив, не  е така и виждаме, че сегашната ситуация го показва. Много е сложно навсякъде, във всички региони. Болниците са пълни, има много пациенти, които го карат тежко. Лекари също, медицински персонал. Това е много неприятно за този вирус. Нека всички да осъзнаваме опасността и да се пазим повече, за да запазим здравната ни система.

- Сам казахте, че много хора са заявили, че няма такъв вирус – не е опасен. Преди време президентът Румен Радев обяви, че не коронавирусът убива хората, а едва ли не властта. Как ще коментирате думите му?

- В тази ситуация на тежка пандемия най-лошото, което може да се направи е  подобни въпроси да се политизират и в момента да се търсят някакви политически дивиденти. Това е най-лошото и би било жалко да се прави. Затова аз считам, че в подобна ситуация, когато всички се борим с неприятностите, които се случиха в следствие на тази пандемия, трябва да бъдем много повече обединени. Смятам, че на президента повече би му отивала такава роля – да обединява хората, когато има трудности и когато имат нужда от него да вдъхне кураж, ако щете и на властта и на хората в държавата - българите. Това е ролята на един президент, а не да даваме в момента само негативни оценки, които не помагат с нищо. Оценки ще се дават тогава, когато приключи всичко. Когато пандемията приключи, ще се видят къде има грешки, къде има слабости в системата. Междувременно те ще се отстраняват и в хода на пандемията и се отстраняват. Но сега не е моментът за конфронтации. Призовавам политиците повече да не търсят конфронтацията, а нека всеки да направи каквото може за хората. Виждате, че има дни, в които почиват  по около 200 души. Това изключително неприятно. Това са лични трагедии и огромни човешки драми. Наскоро почина и световноизвестният оперен певец Камен Чанев, който беше в нашата опера. Бог да го прости! Това е изключителна загуба и в такива моменти да се прави политика е последното нещо. Нужно е да има абсолютно обединение и напротив политиците със собственото си поведени трябва да дават знак, че ще помогнат на хората, ще търсят решение, а не само да се оплюват.

- Смятате ли, че изобщо е възможно обединение в България, като имате впредвид цялата политическа сцена и пак ще се върна на г-н Радев, който не се спира да критикува към момента?

- Хората ще дават след това оценка на всяко едно поведение. Но поне за мен е така.  Това не бива да се прави в подобна криза. Така не е достойно!

- Визирате конкретно Радев или …

- Визирам всички политици, които го правят. Във всяка криза се изисква обединение и целенасочени усилия на всички в посока на нейното преодоляване. С какво помагат тези критики в момента?! Те обслужват единствено някакви собствени политически амбиции. Нека да се съберат да помагат с каквото могат, да търсят решения заедно, да предлагат. Това е ролята на политиците, включително и на опозицията, а не само на управляващите. Защото те всички са избрани. Няма значение дали си избран за депутат и в момента си в опозиция или си от управляващото мнозинство. Няма значение дали си избран за президент, за кмет, за общински съветник. Всички са получили доверието на хората и  те очакват от хората, които са избрали да дават решения, а не само да критикуват. Това е най-важното в случая. Дано всички да осъзнават ролята си.

- Какво мнението ви за Бюджет 2021, защото и там се чуха доста критики?

- Оценявам го като кризисен бюджет. Това не е нормален бюджет, който се приема всяка година. Той е един кризисен бюджет, който в момента ще трябва да попълва различни дупки, отварящи се в следствие на пандемията и кризата. Разбира се, той няма да е достатъчен, защото в България до този момент нито един бюджет, не е бил достатъчен – не може да покрие всички нужди на хората.

- Сега заради пандемията се очаква да се отворят и нови дупки…

- Разбира се, ще има още проблеми. Категорично. Затова преди малко казах, че ролята на политиците е да предлагат. Нека тези, които не са доволни от бюджета, да предложат къде какво може да се направи. Може пък да се чуят добри предложения и да бъдат приети част от тях. Въпросът обаче е да се предлагат работещи решения. За мен това е кризисен бюджет, който в момента трябва да спасява обстановката, в която се намираме.

- Вие лично бихте отправил някаква конкретна препоръка за битката с коронавируса или бюджета?

- Аз ще спазя това, което казах преди малко – в ситуация на криза и пандемия ние всички трябва да си помагаме. Проблеми има навсякъде и винаги могат да се направят препоръки. Но в момента ние трябва да си помагаме. Ето, например община Стара Загора със собствени средства отвори триажен кабинет и център, в който хората могат безплатно да си направят антигенен тест, безплатно след препоръка на лекуващия лекар да си направят PCR тест, безплатно да си направят рентген, пак по препоръка на лекуващия лекар и да бъдат насочени към съответната помощ. Това е изцяло на общинска издръжка.

- Не съм сигурен на колко места в България са предприели подобна стъпка като във Стара Загора и дали не сте единствените от големите градове в страната …

- Не мога да кажа дали има други места, но е така в Стара Загора. Направили сме го именно, за да можем да подпомогнем именно тези хора, които в момента нямат възможност да си поемат именно тези прегледи. Така че ние не броим кой е дал – дали Общината, дали държавата. В момента е криза и всички ние трябва да помагаме на хората. Когато приключи тази криза, после ще броим кой какво е загубил, каква помощ, например ще искаме ние от държавата – ще искаме ли някакви средства през следващата година. Но нека сега да спасим човешки животи. Това е призивът ми към всички политици. Да не броим кой какво е дал, какво се е случило, а просто да насочим усилията си към това да помогнем да максимален брой хора, които страдат и по болниците и съответно по домовете си. Затова сме организирали и социалния патронаж, имаме много доброволци, които разнасят храна и лекарства на хора, които бедстват и с в нужда и които в момента не могат да отидат сами. Знаете, че има много самотни хора, които са карантинирани и те трябва да получат помощ. Поради тази причина даваме средства от общината, за да може те да бъдат осигурени, както и доброволците. Аз съм благодарен на всички, които се включват в тази криза и помагат безвъзмездно, на всички фирми, които даряват да се закупи техника за болниците, апаратура. Това най-важното и в момента не трябва да се прави политика със всичко това.

- Казахте, че всичко е за сметка на Общината – изследвания, PCR тестове, рентген. Как се отразява всичко на бюджета на Стара Загора?

- Разбира се, че ще се отрази отрицателно на бюджета, защото това са непредвидени разходи, но в крайна сметка те ще помогнат за здравето на хората.

- Ще се наложи ли да теглите заем?

-Ще гледаме в края на годината, когато приключим. Засега се справяме. Най-важното за нас в случая е дори и да трябва да примерно през следващата година да орежем от различни разходи, да помогнем на максимален брой да се спасят от тази пандемия.

- Това важи най-вече за хора, които не могат да си го позволят?

- Точно така. Човешкият живот е безценен.

- Съществуват ли сериозни проблеми в самите болници в града?

- Както и на много други места и тук имаше проблеми с броя на леглата. Болницата веднага реагира и разкри нови легла, говоря за държавното лечебно заведение. Частните болници също реагираха, за което съм им благодарен. В момента няма недостиг на легла. Дори всеки ден те се обявяват на Фейсбук страницата на болницата – колко са свободни, както и всякаква статистика. В момента това е под контрол. Лошото е , че действително няма лекарство все още. Няма и ваксина, която да е годна и да е в употреба. Затова хората трябва да се пазят и най-вече да внимават да съхранят собственото си здраве.

- Стигна ли се и в Стара Загора до случаи на размотаване на пациенти с COVID по болниците с фатален край, каквито има по немалко градове в страната?

- В рамките на няколко дни имаше проблем от „Спешната помощ“, които се обадиха . Имаше хора, които се наложи да изчакат известно време преди да бъдат приети и пак искам да благодаря на всички медици и лекари, които помогнаха да се избегнат такива случаи. Слава Богу, не се е стигнало до смъртни случаи.

- Как са близките ви, надявам се, че те не са се срещали лице в лице с коронавируса?

- Всички страдаме. Целият български народ в момента страда от тази пандемия. Не искам да се съсредоточавам върху личното в случая, защото проблемът е цялостен. Вече казах, че има много лични драми,трагедии. На мен ми звънят постоянно. Мои познати загубиха членове на семействата си. Ужасно е . Искам да изкажа съболезнования на всички, които загубиха свои близки. Нужно е да се пазим и да направим всичко, което можем и да очакваме решение с ваксина или лекарство. Надявам се по-скоро да го има.

- Обсъжда ли се възможност тенорът Камен Чанев посмъртно да бъде обявен за Почетен гражданин на Стара Загора?

- През следващата година ще бъде обмислено. Когато дойде време да се приема Почетният гражданин, но наистина загубата е много голяма. Той е и един сравнително млад човек. Шокът от загубата му е голям за културната общност в града.

- Какъв е призивът ви към старозагорци и гражданите на България?

- Нека да бъдат отговорни и да се запазят още колкото време е необходимо, преди да има възможност или да се ваксинират, или да получат адекватно лечение, за да се запази човешкит живот. Нека да запазим по-възрастните хора – нашите майки, бащи, баби и дядовци, за да може да поживеят колкото им е писано.

 

Сподели:
Бомба x
Ето ги зодиите, които никога не показват, че са слаби Ето ги зодиите, които никога не показват, че са слаби
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това