САМО В ПИК: Компанията "МЕТ" - новата "Мултигруп". Офшорна схема, връзки с Русия, комисионни за над 100 млн. лв. (СНИМКИ)

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

САМО В ПИК: Компанията "МЕТ" - новата "Мултигруп". Офшорна схема, връзки с Русия, комисионни за над 100 млн. лв. (СНИМКИ)

128691
на 04.05.2022
САМО В ПИК: Компанията МЕТ - новата Мултигруп. Офшорна схема, връзки с Русия, комисионни за над 100 млн. лв. (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Ето каква сума достигна Jackpot Cards, най-високият джакпот на efbet.com (18+)

"МЕТ" участва точно като на времето „Мултиугруп“ – на входа и на изход, откъм Черно море и откъм Гърция. Това заяви вчера на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Бившият премиер коментира компанията "МЕТ", която се оказа, че е резервирала втечнен природен газ на терминала на остров Ревитуса.

препоръчано

Според официалните данни "МЕТ енерджи трейдинг" АД е създадена през 2017 г., за да представлява базираната в Швейцария енергийна компания"МЕТ Груп" в Югоизточна Европа. Компанията се занимава с покупката и продажбата на електроенергия и природен газ на клиенти на едро и дребно в региона чрез трансгранични сделки. За това ѝ помагат и други дъщерни дружества на "МЕТ Груп" в региона.

Компанията "МЕТ" нашумя през последните седмици, когато стана ясно, че един от директорите й Любомир Йоцов е назначен от правителството на Кирил Петков за директор на "Булгаргаз".

Йоцов е част "МЕТ енерджи трейдинг България“, преди да оглави "Булгаргаз" в края на януари. Няколко дни по-късно стана ясно, че компанията е участвала в съмнителната сделка, извършена от обществения доставчик. 

След спрените доставки на природен газ от "Газпром" стана ясно и друго. Оказа се, че капацитетът за съхранение на газ в Чирен е почти празен, като в него има едва 18% газ. За сметка на това правителството на България се похвали, че е резервирало количества втечнен природен газ на терминала на остров Ревитуса. И ако всички очакваха управляващите да са направили това през държавните дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", стана ясно, че това всъщност е станало през фирма посредник. Едва ли е изненада, че фирмата се казва "МЕТ енерджи трейдинг България".

„MET енерджи трейдинг България“ е част от голямата швейцарска верига MET. Интересното за MET е, че заедно с „Енергико“, свързано с Валентин Златев, това е единствената друга компания освен "Газпром", която резервира капацитет от продължението на „Турски поток“ през България. Дружеството започва да функционира у нас от 2017 г. и постепенно се превръща в един от големите търговци на електричество и газ. В някои публикации MET е определяна за близка с „Газпром“.

Справка на ПИК за компанията показва, че собственик на „MET енерджи трейдинг България“ е "МЕТ Холдинг АД", регистрирана в офшорния швейцарски кантон Цуг.

"МЕТ енерджи трейдинг България" се управлява от Съвет на директорите, в който влизат трима души. Германецът Ян Массманн е председател на Съвета на директорите, Камен Ивчев е Изъплнителен директор, а Ищван Хери, унгарец по рождение, е зам.-председател на Съвета на директорите.

Българинът Камен Ивчев, който е едва 35-годишен, е управител още на "МЕТ БСУП Файнанс" ЕООД, а е в Съвета на директорите още на "МЕТ Блейк Сий Уинд Парк" ЕАД, "МЕТ Суворово Уинд Парк" ЕАД".

Компанията майка "МЕТ Груп" има интересна история с преплитането на интересите на някои от големите играчи на енергийния пазар в Европа. Компанията създава първото си българско дъщерно дружество още през 2017 година, като в началото не развива кой знае каква дейност. До 2019 година обаче то става един от големите играчи в страната по отношение на търговията на ток и газ, като последният й финансов отчет показва обороти от 92 млн. лв. за година. 

Любопитно е, че българското дружество продава природен газ и на крайни потребители, което го прави директен конкурент с компании като "Булгаргаз", "Овергаз" и други. Сред клиентите са фирми в производството на стъкло и керамика, топлофикационни дружества, производители на строителни материали, химия, фармация, газоразпределителни дружества и други, коментира лично изпълнителният директор на "МЕТ енерджи трейдинг България" Камен Ивчев.

Името на "МЕТ Груп" доби известност сред широката публика, след като стана ясно, че дружеството се превърна в едва втората компания, която резервира капацитет за пренос на газ по продължението на "Турски поток" в България. Другата компания е руската "Газпром".

Именно този факт накара някои от анализаторите да предположат, че "МЕТ Груп" е по един или друг начин близка с руския газов гигант. От компанията отричат това, наричат предположенията слухове и обясняват, че крайните й собственици са публични и леснодостъпни - 80% са физически лица, пряко ангажирани в управлението на компанията, а други 20% се притежават от сингапурската Keppel Corporation. Изпълнителен директор е Бенджамин Лакатос.

Въпросите обаче остават. MET е създадена още през 2007 година, но от унгарската държавна компания MOL, част от която е по това време самият Лакатос. Две години по-късно настоящата МЕТ се трансформира в акционерно дружество и 50% от него попадат в ръцете на офшорката Normeston Trading Limited. Според изтеклите корпоративни документи в аферата "Офшорлийкс" зад тази фирма стоят руски лица или руски държавни компании. 

Още две години по-късно Normeston Trading Limited продава своя дял на RP Explorer Liquid Fund - друга офшорна фирма, зад която също се смята, че стоят руски интереси. Лакатос получава по 10% от собствеността на последната компания. 

През 2013 година компанията се преобразува и попада под нова "шапка" с новосъздадена фирма майка, а свързаната с Русия RP Explorer Liquid Fund продава голяма част от своя дял на унгарски граждани. През 2018 г. пък мениджъри и малки акционери, водени от Бенджамин Лакатос, изкупуват акциите на RP Explorer Liquid Fund и на държавната унгарска MOL. За целта те използват заемни средства от ING Bank. Сингапурският борсов фонд Keppel Corporation пък влиза в MET през 2020 г. с 20% дял срещу 53 млн. евро.

Към днешен дата, въпреки разкритията за руски връзки, компанията "МЕТ се превръща във все по-важен фактор на енергийния и газовия пазар у нас. След спрените доставки от "Газпром" МЕТ ще е фирмата посредник, която ще пренася газ за България. А от опозицията вече алармираха, че от схемата фирмите посредници ще печелят по над 100 млн. лв. на месец. Пари, които ще излязат от джоба на данъкоплатеца.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Радев връчва третия мандат на ИТН - хората на Слави го връщат на мига (НА ЖИВО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Радев връчва третия мандат на ИТН - хората на Слави го връщат на мига (НА ЖИВО)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК