САМО В ПИК: Корнелия Нинова забъркана с Държавна сигурност и в аферата с източването на "ИНКО" - замесена и в тайната приватизация на банка "Биохим"

Политика

САМО В ПИК: Корнелия Нинова забъркана с Държавна сигурност и в аферата с източването на "ИНКО" - замесена и в тайната приватизация на банка "Биохим"

506186
на 18.07.2020
САМО В ПИК: Корнелия Нинова забъркана с Държавна сигурност и в аферата с източването на ИНКО - замесена и в тайната приватизация на банка Биохим
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Лидерката с изтекъл мандат на БСП Корнелия Нинова е дълбоко обвързана с бившите тайни служби на ДС, тъй като в ранната си шеметна биография на млада юристка преминава и през скандалното дружество "ИНКО". То е създадено на 30 октомври 1991 г. като правоприемник на бившето търговско предприятие "Индустриално коопериране", за което е известно, че е една от фирмите на научно-техническото разузнаване на злокобната Държавна сигурност.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

По време на управлението на ОДС - през април 1997 г., Нинова е назначена от служебния премиер Стефан Софиянски за контрольор във вече специализираната в ембаргови сделки оръжейна фирма "ИНКО". Тя остава там едва до 14 август 1997 г., след което се хвърля в бандитската приватизация на най-голямото външнотърговско дружество отпреди 1989 г. "Техноимпекс", чиято дейност е служила за прикритие на комунистическото външно разузнаване, а имотите й в чужбина са били използвани от резидентурата на комунистическа България.

Престъпната приватизация на "Техноимпекс" с печално известните РМД-та засенчи и дори потопи в забрава участието й в друга фирма, използвана от Държавна сигурност. Но старта на шеметната кариера на едва 28-годишната тогава млада юристка от с. Крушовица под крилото на тези служби може да бъде ясно проследен. Включително и със сегашното присъствие на бившия разузнавач и шеф на Националната разузнавателна служба от 1991 до 1997 г. Бриго Аспарухов в Изпълнителното бюро на БСП, където Нинова го вкара, след като стана лидер на партията.

Мощният скандал, разтърсил държавата след 2003 г. и останал в аналите й под названието "ИНКО - Дорон", започва именно благодарение на Бриго Аспарухов, който през 1992 г. уволнява разузнавача Стамен Петров, а той твърди, че причина за това е съпротивата му срещу опитите на Аспарухов да постави НРС в услуга на БСП.

През 1992 г., малко преди падането на кабинета на Филип Димитров, премиерът назначава Стамен Петров за управител на ИНКО. Позабравеният вече Дилян Дорон пък всъщност е Дилян Спиридонов Буновски, обвинен в източването на 57 милиона лева от ИНКО през 1993 г. с помощта на шефа на дружеството Стамен Петров. И двамата бяха върнати от чужбина, където забегнаха след избухването на скандала, чиято крайна цел беше приватизирането на Търговска банка "Биохим" чрез сложна комбинация от прехвърляни акции.

Дилян Дорон прекара над 4 години в затвора по обвинение, че на 26 януари 1996 г. е получил без правно основание чуждо движимо имущество в размер на 56 646 062 лева и заради опитите за скрита приватизация на "Биохим". Разследването на прокуратурата установява целия сложен път на отношения между фирмите на Дилян Дорон и шефа на ИНКО Стамен Петров, който в крайна сметка довежда до кражбата на парите чрез фалшиви документи. В хода на съдебното следствие обаче Стамен Петров спасява ортака си като представя нотариално заверено пълномощно от него, с което предоставя правото на Дилян Дорон да се разпорежда с имуществото на ИНКО както намери за добре, включително и да го прехвърля на свои лични сметки. И така на 12 януари 1999 г. Софийски градски съд  оправдана афериста.

През това време Нинова вече е минала през фирмата като неин контрольор, макар изобщо да не е ясно какво е контролирала, когато скандалът "ИНКО - Дорон" се вихри със страшна сила и вече с пълна пара приватизира "Техноимпекс".

Тогавашни служители на "Техноимпекс", някои от които все още не могат да се пенсионират заради кражбите под ръководството на Нинова, си спомнят, че при влизането си там тя заявява, че е изпратена да уволни всички кадри на БСП, каквито са повечето работещи във фирмата. И допълва, че при неподчинение може да покаже и необходимата карта от съответните служби, без да уточнява кои.

В БСП отдавна подозират тайните връзки на лидерката си с изтекъл мандат с всевъзможни проекции със службите за сигурност, особено след като уволни много стари кадри от централата на БСП и я натъпка с бивши ченгета от 6 РУ в София, които сложиха ръка на целия архив на столетницата и опасаха сградата на "Позитано" 20 с камери и подслушвателни устройства. Жертва на ченгесарски сглобки с тайно заснемане наскоро стана и най-големият й конкурент за лидерския пост в БСП Кирил Добрев, провокиран от дружинката около Нинова.

А по-паметливите си припомниха и краткото й присъствие в ИНКО, което би било невъзможно без протекциите на разузнаването, ръководено по това време от кадъра на БСП Бриго Аспарухов. Затова червените са кръстили Корнелия Нинова вечната Мата Хари на престъпната българска приватизация. И припомнят своята бяла книга "Корупцията - основен елемент в управлението на СДС: юни 1997 - април 2001 г.", когато тогавашният говорител на БСП Младен Червеняков тържествено връчи на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

Очевидно е, че с благословията на куките от злокобната Държавна сигурност Нинова пряко участва в ръководството на две от фирмите, пряко свързани с нейната дейност, макар в същото време да е олицетворение на периода, за който БСП издава "корупционната си книга", както я нарича.

Мътната страница кой и как внедрява Нинова ту като син приватизатор на фирми на ДС, ту като зам.-министър на икономиката и енергетиката, уволнен за корупция, ту като лидер на БСП предстои тепърва да се изсветлява.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК