САМО В ПИК! Красимир Каракачанов разкри защо не спира конфликтът с Македония и как мнозинството в новия парламент може да е още по-стабилно

НАЙ-ВАЖНОТО

САМО В ПИК! Красимир Каракачанов разкри защо не спира конфликтът с Македония и как мнозинството в новия парламент може да е още по-стабилно

80346
на 22.02.2021
САМО В ПИК! Красимир Каракачанов разкри защо не спира конфликтът с Македония и как мнозинството в новия парламент може да е още по-стабилно

Спешно писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов и външния министър Екатерина Захариева изпратиха македонски българи от културния център в Битоля. Те се жалват от "публично сатанизиране". "Ние, македонските българи трудно ще надвием насаждания в продължение на десетки години страх, за да се изявим свободно и демократично", пише в писмото.

препоръчано

Авторите на писмото искат българската държава да осигури радикално улесняване на процедурите за получаване на българско гражданство.

Потърсихме за коментар вицепремиера Красимир Каракачанов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Македонски българи търсят спасение от вас, г-н Каракачанов. Оплакват се от сатанизиране и репресии...

- Не са кървави репресии. Но е факт, че нашите сънародници ги тормозят, плашат ги, пишат как ще ги изгонят в България. Нима това не е страшно? Всеки човек ще се плаши от такова отношение. 

- Защо е това по балкански грубо отношение?

- Много е просто. Тито умря и Югославия не съществува. А Македония още не е разбрала, че няма кой да я пази.

Ако признаят кои са и престанат да живеят с омраза, конфликтът ще спре. 

България спаси Македония от сръбска военна агресия. Ние признахме категорично независимостта на Република Македония. И така сръбската армия не посмя да прави военни проблеми, каквито извърши в Босна, Словения, Хърватия, Словения и в Косово, малко по-късно. 

- Нашите обострени отношения с Македония приличат на семеен скандал и затова има опасност да продължат вечно?!

- Когато Скопие разбере, че не могат да се гаврят с нас, този конфликт ще спре. Македонците трябва да си променят образователната система. не може в учебниците им да пише, че българите са татари, окупатори...

България не е била окупатор на Македония. Водили сме три войни за освобождението й.

Какво е това да говорят, че цар Самуил е македонски цар, та даже воювал срещу България. Абсолютно невярно. Той сам се нарича българин. 

И това е само един от примерите за кражба на чужда история. Не може по този начин да си измисляш идентичност. 

- Българските македонци искат облекчен режим за получаване на българско гражданство. Готова ли е нашата държава да им осигури това?

- Това може да стане със закона за гражданството. Ако питате мене, на всеки  с християнско име трябва да се даде. Няма значение името на ОВ или на СКИ завършва. 

- Тогава защо не става?

- Защото не сме готови като държава. Всичко е въпрос на бюрократични спънки. Ето как евреите получават бързо и лесно израелско гражданство, например. При нас липсва държавата.

- Да се върнем на нашите български проблеми. Малки опозиционни партии зоват, че на предстоящите избори се готвят фалшификации, но не е ли това оправдание за загубата им в аванс?

- Винаги такива обвинения е имало на избори. И някои от тези, които сега реват, купуват гласове. И сега ще има нарушения, обвинения... На Балканите сме.

- Какво очаквате да се случи в следващия парлаемент?

- Депутатите да разсъждават като нормални граждани, а не като партийни функционери. 30 г. политиците не могат да спрат да бъдат партийци и затова се въртим в небитието. Сега имаме шанс това да спре. Ако не стане, ще продължим да стоим на това положение.

- Вие от ВМРО с кого ще влезете в коалиция след изборите?

- Ще действаме на основата на сегашната управленска коалиция. Ще се опитаме да я надградим. 

Нека видим кой ще влезе в парламента и какви платформи ще предложи. Възможно е дори по-стабилно мнозинство да се получи от сегашното. 

Сподели:
Бомба x
СВЯТ ДЕН: Покланяме се пред подвига на тези 42-ма мъченици за вярата, убити от мохамеданите преди 1180 години - имен ден има всеки, който краси света СВЯТ ДЕН: Покланяме се пред подвига на тези 42-ма мъченици за вярата, убити от мохамеданите преди 1180 години - имен ден има всеки, който краси света
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 59
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това