Вход
София
Времето в София 11 o C

САМО В ПИК: Красимир Ципов с горещи подробности за разследваната сделка на правителството на Радев - Европа може да ни санкционира с милиони

САМО В ПИК: Красимир Ципов с горещи подробности за разследваната сделка на правителството на Радев - Европа може да ни санкционира с милиони

на 24.03.2019
106711
47
САМО В ПИК: Красимир Ципов с горещи подробности за разследваната сделка на правителството на Радев - Европа може да ни санкционира с милиони

Европейската комисия може да наложи финансови корекции на България заради сделката на правителството на Румен Радев, която се разследва от ОЛАФ. Това заяви ексклузивно пред агенция ПИК зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Припомняме, че по-рано днес той разкри, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) прави разследване на обществена поръчка за купуването на 290 високопроходими автомобила, финализирана през 2017 г. по време на служебното правителство. Самата поръчка е за повече от 20 млн. лв.

"След като ОЛАФ разследва тази обществена поръчка, Елена Йончева ще призове ли Пламен Узунов да напусне поста си на съветник в президентството", попита Ципов. Именно Узунов е министър на вътрешните работи в служебното правителство, когато сделката е финализирана.

"Елена Йончева неколкократно обяви, че ще влиза в контакт с ОЛАФ и ще разследва всички обществени поръчки. Надявам се сега да призове да се разкрие цялата обективна истина и да разследва и тази поръчка", каза още зам.-вътрешният министър.

Пред медията ни Красимир Ципов добави, че сделката се разследва, защото най-вероятно има извършени нарушения и защото ОЛАФ е бил сигнализиран за тях.

"Сигналът е получен в Брюксел и не е минавал през тази дирекция на МВР, която тук се занимава с такива административни разследвания по европроекти", каза още той.

"Решението за избор на изпълнител е взето в края на месец април 2017 година" уточни Красимир Ципов.

"Джиповете са доставени. Те са "Грейт Уол". Преди шест месеца ги въведохме по структурите. Те са за нуждите на Главна дирекция "Национална полиция" и областните дирекции, които са в непосредствено разположение до границите. За съжаление, трябва да се каже, че вече започнаха да аварират някои от джиповете", разкри зам.-министърът на МВР.

Пред медията ни той уточни, че не е наясно дали цената за тези джипове е прекалено висока, тъй като не е наясно с всички факти по обществената поръчка, но има сигнали, че вече има проблеми с част от тях.

Ципов допълни, че от ОЛАФ имат такава практика да проверяват подобни сделки по сигнал, без да търсят съдействие от страна на българските компетентни органи. "Ако има открити нарушения, най-малкото Европейската комисия може да наложи на България финансови корекции. Тези корекции могат да бъдат от няколко процента до няколко десетки процента. Едва ли ще се наложи да възстановим цялата сума от националния бюджет, но е достатъчно на една такава сума да ни се наложи една финансова корекция от порядъка на 20-30%. Сами разбирате, че тук става въпрос за няколко милиона евро", заключи заместник-министърът на вътрешните работи.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33966
архив

– Защо е полезно да имаш руса спътничка в колата? – Можеш да спреш на паркинг за инвалиди!

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x