Вход
София
Времето в София 21 o C

САМО В ПИК! Културният министър Боил Банов с мигновена реакция за скандала с НДК! Принципалът на двореца пред медията ни: Няма да допусна Панаира на книгата да се премести!

САМО В ПИК! Културният министър Боил Банов с мигновена реакция за скандала с НДК! Принципалът на двореца пред медията ни: Няма да допусна Панаира на книгата да се премести!

на 27.10.2017
50359
4
САМО В ПИК! Културният министър Боил Банов с мигновена реакция за скандала с НДК! Принципалът на двореца пред медията ни: Няма да допусна Панаира на книгата да се премести!

Жесток скандал бе на път да срине и без това разклатения имидж на НДК.

Вчера агенция ПИК публикува сигнал на издатели, които обясниха, че наемът за провеждането на панаира на книгата е бил вдигнат от директора на двореца Ангел Митев и не могат да си позволят да осъществят важното културно събития. (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Поискани са суми, които са абсолютно непосилни за издателите, които и без това творят култура на ръба на силите си.

След нашата публикация реакцията на културния министър Боил Банов бе мигновена. Оказва се, че принципалът на НДК е научил именно от медията ни за този голям скандал и веднага е взел мерки. Ето какво каза за случилото се с Панаира на книгата Боил Банов ексклузивно пред ПИК. 

Интервю на Гергана Ингилизова

- Министър Банов, какво наложи това увеличение за наем на Панаира на книгата в НДК?

- Няма увеличение на наемите, ако трябва да сме точни тарифите не са пипани вече 6-7 години. Друг е въпросът, че издателите досега са ползвали преференциални цени, тъй като извършват културна дейност спрямо установения наем, който е за всички. С някои основни партньори са договаряни по-ниски условия с оглед вероятно от важността за обществото, ключови мероприятия и т.н.

Още тази сутрин събрах борда на директорите, като моята информация е, че са водени едни разговори с издателите, които са били опознавателни. По време на тях издателите са пожелали да потвърдят това, което е плащано през последните 6 години. Което, пак казвам, е било отстъпка от реалната цена.

На тези преговори НДК е поставило своето желание да се върви към цената, която е за всички, като са дали своите мотиви с оглед на трудната финансова ситуация покрай ремонтите и невъзможността да се ползват всички площи. Все пак това е търговско дружество, там трябва да се плащат заплати, да се издържа, за да може нашите творци да ползват НДК, да работят и да може публиката да се запознава с големи неща.

След тези опознавателни срещи други не е имало и се стига до тази ситуация в началото на седмица да се излезе с едно съобщение, че Панаира на книгата се премества в "Интер експо център".

Това, което аз направих веднага след това съобщение е, че се свързах с директора на борда и казах да влязат веднага в преговори, защото това не бива да се случва и Панаирът на книгата е ключово събитие за имиджа на НДК, като едно наистина важно културно средище.

- Вие не сте бил уведомен, но моментално сте се сезирали, за да оправите тази ситуация, така ли?

- Точно така. Обадих се, той провери и ми каза, че има сключен договор и повече връщане назад няма. След това идва вашата публикация, като всичко се случва в рамките на няколко дни.

На базата на вашата публикация аз събрах борда на НДК тази сутрин. Преди това обаче получих обаждане от представител на издателите, които помолиха за среща с мен и се уговорихме днес да се видим, като междувременно излезе вашата публикация.

Не съм отказвал контакти и моето мнение винаги е било, каквото и сега коментирахме с борда на директорите - че не може ключови имиджови проекти за НДК да се изпускат. Важното е дейността да е свързана с литература и изкуство, каквато е целта на сградата, а не строителство или нещо друго. Те не могат да бъдат връщани, каквито и проблеми да има в момента НДК.

Трябва да се договарят приемливи условия и да се изслушват мотивите. От една страна издателите казват, че 6 години са плащали един наем,  от друг страна НДК казват, че имат тежки финансови затруднения, но ще се стигне до консенсус.

- Това финансово положение знаем от къде идва. Но редно ли е издателите точно да плащат за това и хората, които правят култура?

- В никакъв случай, това не може да се допусне!

Не може да приравним това, което е строителство например, с това, което е литературата.

Тук съм категоричен и НДК ще промени своята политика, макар и в крачка в момента това ръководство да има основна функция да довърши ремонта, но ще промени своята политика към културните дейности категорично.

Уверен съм, че всички недоразумения ще бъдат изгладени и "Панаира на книгата" ще се проведе там, където му е мястото - в НДК. Аз също да отида там, да разгледам книгите, защото човек се чувства по друг начин на такова събитие.

- Не е пресилено да кажем, че НДК е културната Мека на България и да не се провежда "Панаира на книгата" имено там действително е меко казано странно. Хората са свикнали от години пролет и есен да се срещат с автори там и водят и децата си.

- Точно така, това трябва да бъде отстоявано. Трябва да се прави разлика между конгреси, например като „Стройко”, които също са важни и ключови партньори, но те не могат да бъдат гледани по един и същи начин с литературата, киното, музиката или театъра.

- Знаете ли дали има проблем с преференциалните цени и за други дейности, като театър и концертни мероприятия?

- Работи се по тарифа от 2011 година и няма увеличение. Тук не са предприемани никакви действия в посока на увеличаване. Случаят с издателите е малко по-различен заради преференциалните отстъпки. Това, което разбирам е, че трябва да се действа в посока за достигане на тарифата.

- Какво следва оттук и как ще процедирате?

- Аз изключително се надявам с издателите днес, когато ни е срещата, да постигнем разбирателство. Считам, че трябва да им се предложат нормални условия на работа.

- Какво е положението с подготовката и докъде стигна ремонта за европредседателството?

- При ремонта нещата са в голяма степен наваксани. Разбира се, в рамките на парите, които имаме, защото не са това, което се очакваше да има. Но всичко върви наред и мисля, че дворецът ще изглежда по един подобаващ начин. Смятам, че ще не просто ще успеем да приемем гостите и в близко и далечно бъдеще ще има един хубав имидж и ще изглежда добре НДК. 

- Като говорим за книги - в цяла Европа ДДС на книгата е намалено, чували сме и от вас такива призиви. Възможно ли е да стане някога?

- Трябва да стане, защото с навлизането на технологиите голямата болка на съвременната култура и това, което се случва, е, че най-силно технологиите се отразяват на книгата. А само през книгата човек може да развива своето въображение. За това една от големите болки на съвремието и развититето на технологиите е все по-малкото четене и разлистване на книга.

В този смисъл всяка мярка, която може да поощри издаване на нови книги, преиздаване на стари, която може да даде възможност за по-качествени илюстрации и да подкрепи евентуалния читател да си закупи или да влезе в библиотеката, е важна. В този смисъл ДДС-то е един от начините и той се ползва в голяма част от Европа.

При нас проблемът идва от това, че нашето данъчно законодателство е единно и е приело единната ставка с единствената цел да се пази. Защото сега имаме икономически растеж, вече втора година, тръгваме устойчиво нагоре, но все още сме бедни, което го знаем всички. Там е проблемът - в тази единна рамка на данъчните бюджети, която е еднаква за всички. Защото ако направи изключение за едно, и друг ще поиска и така всеки следващ. За това аз смятам, че трябва да покажем, че приоритет на НДК е културата – "Панаира на книгата".

- В този смисъл и да се спаси от пореден скандал. 

- Разбира се, но това може да стане единствено пред политиките, които прави. Защото, каквото и да си говорим тук с вас, важни са политиките, които прави и дали се подкрепят културните проекти, дългосрочните, иновативните и това е начинът да се спаси лошия имидж.

- Да очакваме ли, че когато се закрепи финансово НДК, ще има отстъпки от цената за творци и за хората, които искат да творят култура?

- При всички положение ще има подкрепа за наистина същинските културни проекти, свързани с изкуства. Те не могат да бъдат уеднаквени с простото отдаване под наем за някаква комерсиална цел. Това е задължително! 

Сподели:
Напиши коментар »
(4)
1
браво, това е адекватна реакция на министъра
2
ПОЗДРАВЛЕНИЯ
3
А скандалът с Боршош и Дончев за едни 30 милиона май се забрави... Има ли осъдени? На колко години? Информирайте ни де...
4
Какъв е тоя Ангел Митев бе? Прилича ми на мазач, но не и на човек, който чете книги. Позор! Издатели и книжари трябва да ги носим на ръце, защото те са днешните будители всред все по-непросветното стадо.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Зад всеки успял мъж стои фирмата на баща му или на дядо му.

няма нови новини
Днес: 157
hot
най-четени новини в момента
сега
2032
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Какви мъже харесват жените според зодията си
x