Вход
София
Времето в София 15 o C

САМО В ПИК! Ловецът на шпиони Бончо Асенов с горещи разкрития - има ли руска намеса в удара срещу НАП, работят ли чужди разузнавания у нас и готови ли сме срещу терористични нападения

САМО В ПИК! Ловецът на шпиони Бончо Асенов с горещи разкрития - има ли руска намеса в удара срещу НАП, работят ли чужди разузнавания у нас и готови ли сме срещу терористични нападения

на 24.08.2019
72057
39
САМО В ПИК! Ловецът на шпиони Бончо Асенов с горещи разкрития - има ли руска намеса в удара срещу НАП, работят ли чужди разузнавания у нас и готови ли сме срещу терористични нападения

За пореден път Русия стана главен герой в шпионските игри на САЩ. Този път беше замесено името и на нашата страна. "Ню Йорк таймс" писа, че атаката срещу НАП носи почерка на руското военно разузнаване. Като причина изданието посочи финализирането на сделката с покупката на изтребителите Ф-16. Информацията беше публикувана, въпреки че нашата страна отрече версията за руска намеса. 

България не за първи път става герой в шпионските игри на великите сили.

Потърсихме за коментар проф. Бончо Асенов. Той е дългогодишен щатен служител на Шесто управление на Държавна сигурност. Университетски преподавател е по теория на разузнаването и контраразузнаването. Автор на 25 книги, повече от които са за теорията на разузнаването и контраразузнаването. Едни от най-известните са "От Шесто за Шесто", "Български ловци на шпиони", "Речник на разузнаването", "Теория на разузнаването" , "Ченге за продан" и "Религиите и сектите в България".

Интервю на Албена БОРИСОВА

- "Ню Йорк Таймс"  съобщи, че атаката срещу НАП носи почерка на руското военно разузнаване точно когато България финализираше покупката на осем нови изтребителя Ф-16. България отрече тази версия много отдавна, но ето, че американците я връщат като претоплена манджа. Защо Русия се превърна в постоянния виновник за всички несгоди в света. Не са се сетили за глобалното затопляне да я обвинят. Не звучи ли вече несериозно?

- САЩ не могат да живеят, без да имат враг. Това им поддържа тонуса и им дава възможност – от една страна, да правят каквото си искат по света, и от друга страна, да обясняват причините за перманентните кризи в тях. Нали Съветският съюз го няма. Сега капиталистическа Русия им е трън в очите. Опитаха се да командват целия свят. Явно не става. Първо, Русия е по-напред технологично във въоръженията си и конкретно със стратегическите си хиперзвукови оръжия, второ, съюзът на Русия с Китай се превръща в мощна геостратегическа сила, съпоставима със САЩ, и трето, мощта на САЩ и Западна Европа очевидно намалява с кризата на неолибаралния модел на функциониране в тях. Така че е важно да се хули Русия. По всеки повод. И един от тях е този случай в България. Който за съжаление започна с прибързаното обвинение на министъра на МВР Младенов, че в основата на атаката срущу НАП стои Русия.

 - България се намира на много стратегическо място. Как можем да балансираме между великите сили? САЩ работят за привличане на все повече балкански съюзници. Русия няма да отстъпи позициите си. На ниво специални служби имаме ли шанс да отиграем най-добре картите си?

- България е доста малка и безпомощна страна в този двубой и ролята на специалните й служби е почти никаква, освен да подава реална и обективна информация на ръководството на страната за този двубой между великите сили, за да може то да се опитва да балансира между тях и, доколкото е възможно, да заема позиции, съобразени с нашите национални интереси. Това, което трябва да прави България е да действа като европейска страна, член на Европейския съюз, а не като федерален щат на САЩ и никога да не се обявява срещу освободителката си  Русия. И още повече да я обявява като заплаха за националната ни сигурност, което беше голяма грешка.

- Преди време казахте, че за 45 г. България е разкрила 1500 турски шпиони, 500 са били осъдени. Как успявахте тогава да ги ловите? Наивно е да се смята, че сега у нас няма шпиони и то от други големи разузнавания по света....

- Да, това са фактите от социалистическо време. Е, все пак това беше времето на Студената война, когато  противопоставянето бе силно и на тихия фронт, затова са толкова впечатляващи посочените цифри. Но имаше и добре подготвено в професионално отношение контраразузнаване. Да смятаме обаче, че сега турското разузнаване и тези на съседните страни и великите сили не действат на територията на страната, е наивно. Или няма политическа воля за по-активно контраразузнавателно противопоставяне на чуждите разузнавателни служби, действащи на територията на нашата страна, или специалните служби, в резултат на разбиването им в последните години, не могат ефективно да се противопоставят и да разкриват и пресичат шпионската дейност на тези страни. Всъщност, дали заради това те не бяха доведени умишлено с проведените реформи и с дейността на Закона за досиетата до такова безпомощно състояние.

- Успявали ли сте да предотратявате терористични актове? Сега гледаме какво става в Европа...

- Първо, тези терористични актове бяха много малко по социалистическо време. И когато се появиха през втората половина на 80-те години, ДС успя в движение да се организира, да разкрие авторите на няколкото терористични акта и да не допусне тяхното разрастване в страната.

Сега не само гледаме какво става в Европа, но вече поглеждаме и какво става или по-скоро ще стане в нашия двор. Защото световният тероризъм не заобикаля България, а вече е вътре в нея и въпрос на време е да започнат неговите прояви в страната ни. За това има много признаци и се надявам, че поне в това отношение специалните служби са внимателни и се стремят да не допуснат България да стане обект на терористични прояви.

- Като университетски преподавател какво е мнението ви за включването на комунистическия режим в учебниците по история?  Може ли да се даде безпристрастна оценка сега в това време на този не малък период? 

- Защо да не може. Може да се покажат положителните страни в управлението на БКП – индустриализацията, развитото селско стопанство, безплатното здравеопазване, образование, духовното ни развитие, повишеното благоденствие на българите/ статистиката е категорична в това отношение/ и в същото време да се покажат негативите на това управление и най-вече потискането на свободата на словото, преследването на инакомислещите, разбира се, и лагерите. Но да се пише, че това е бил престъпен режим, е обида за поколенияа българи, живели в условията на социализма. Които и сега, сравнявайки условията на живот преди и понастоящем, се отнасят с носталгия и умиление към миналото.

В крайна сметка у нас не можа да се роди истински дисидент. Защо стана така? 

- Казвал съм го и друг път. Първо, защото БКП осигури един нормален и спокоен живот на българското население като цяло, и второ, защото чрез действащите партийни организации, чрез БЗНС, чрез ОФ, чрез творческите съюзи и чрез ДС ръководството на БКП и държавата не позволи да се роди организирано дисидентско движение в страната. 

- Ако се върнем в началото на нашето интервю. Всички шпионски скандали се инспирират от англосаксонския свят или, ако бъдем по-точни, от Великобритания. Последният беше случаят "Скрипал". Обвиненията им не издържат, но те продължават. Нима тези известни британски спецслужби са изгубили уменията си? Можем ли да говорим за провал?

- Вижте какво, това е характерно за английските специални служби. Те са силни в тайните операции, в дезинформациите. Но нещо действително става с тях. Аз съм сравнявал случаите „Георги Марков“, „Литвиненко“ и „Скрипал“. Извинявайте, но поне малко разнообразие да бяха проявили. Повтарят се като прекопирани на индиго. Никакво творчество, никакви нови идеи. Явно разчитат на късата памет на хората и още повече, на наивния западен, а вече и източен гражданин /да не кажа и глупавия/, който приема безкритично това, което те му поднасят чрез медиите и който се поддава сравнително лесно на техните манипулации.

- Папата дойде у нас и кой ли не отиде да му се поклони. До ден днешен по телевизиите различни коментатори го възхваляват и говорят за него като за чудо. В същото време никой не се интересува от нашите рушащи се храмове. Това обикновено чуждопоклонничество ли е или непознаване на собствената вяра и традиции. Питам ви като специалист по религията.

- Не трябва да се преувеличава значението на посещението на папата в България. Просто дойде, направи една реклама на католицизма и повече на себе си и си отиде. Каквото прави и при посещенията в десетки страни по света.Преувеличено е да се говори за рушащи се християнски храмове и че никой не се интересува от тях. Българската православна църква и конкретно Светият Синод преодоляха вече последиците от организирания от държавата църковен разкол в началото на прехода и все по-уверено заемат своето място в духовния живот на българския народ. Знам, че сте от Перник. Отидете в Гигинския манастир и вижте какво направи един обикновен монах – доскорошният игумен на манастира дядо Евгений. От едно полуразрушено място издигна един за чудо и приказ манастир в сърцето на Граово. Който вече се превърна и в духовен център на района.

- Дори италианците, които са много вярващи започнаха да се отнасят критично към папата, след като той сравни Салвини с Хитлер и се изказа в полза на мигрантите. Ние обаче за пореден път се оказахме по-католици от папата...

- Защо, в България може да се говори, че Салвини провежда ксенофобска политика, но като цяло българското население зае неговата  позиция и също се обяви против безконтролното настаняване на африкански и други имигранти в Европа. И ви уверявам, че в скоро време ще тръгнат интересни новини от Италия.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 17539
архив

Иванчо се прибрал от училище и казал на баща си:
– Татко, изгониха ме от училище.
– Моля? Защо те изгониха?
– Учителката посочи с една линия за чертане към мен и каза, че в края на линията има идиот. И аз я попитах в кой край…

няма нови новини
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
сега
1181
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговори за оставки и разкри как Христо Иванов тайно ходел при него (ОБНОВЕНА)
x
Не ви се прави секс? Ето ви 8 причини
x