САМО В ПИК: ЛЪСВА ХАРВАРДСКА АФЕРА! Ето как любимите министри на Радев - Кирил Петков и Асен Василев, стартираха схема за овладяване на евромилиарди от Фонда на фондовете (ДОКУМЕНТ)

ЧАС ПИК

САМО В ПИК: ЛЪСВА ХАРВАРДСКА АФЕРА! Ето как любимите министри на Радев - Кирил Петков и Асен Василев, стартираха схема за овладяване на евромилиарди от Фонда на фондовете (ДОКУМЕНТ)

209426
на 14.08.2021
САМО В ПИК: ЛЪСВА ХАРВАРДСКА АФЕРА! Ето как любимите министри на Радев - Кирил Петков и Асен Василев, стартираха схема за овладяване на евромилиарди от Фонда на фондовете (ДОКУМЕНТ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Схема за овладяване и еднолично разпределение на милиарди евро средства от ЕС са стартирали служебни министри от кабинета на Румен Радев. Затова алармират финансисти пред ПИК, а медията ни се сдоби с документи, които показват по какъв начин е задействана тя.

препоръчано

Още преди време разкрихме, че се готви разработването на подобна афера, с която може да се овладеят над 1 млрд. лв. европейски средства от т.нар. харвардска организирана приятелска група – става дума за министъра на икономиката Кирил Петков, за когото още не е ясно кога и какво е завършил в Харвард, и близкия му приятел и бивш съдружик Асен Василев, който сега пък е министър на финансите в президентското правителство.

Финансисти разкриват, че двамата прилагат хитър план, за да стартират операцията и тя е вече в ход. Целта е парите от ЕС да потекат към техни приятелски кръгове. Това се случва съвсем официално по предложение на Асен Василев и заместничката му Виолета Лорер, с която ПИК разкри, че е бил преди години в друга схема Кирил Петков. В същото време Лорер е била на ключов пост и при предишния мандат на служебен министър на Асен Василев.

Сега Василев и Лорер са предложили, а Министерски съвет е приел Разпореждане №2 от 15 юли 2021 г., с което се променя ключово структурата на управление на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, по-популярен като фонд на фондовете. Освен структурата се променя и устава и се преминава към едностепенна система на управление. Схемата вече е извършена след това решение и вписана още на 9 август в Търговския регистър.

Именно чрез тази смяна ще бъде реализирано овладяването от приятелски кръгове на Петков и Василев на над 1 млрд. лв. европейски средства.

За целта щял да се създаде и консултативен съвет, който ще бъде назначен лично от Асен Василев. Мотивът за това решение извън действащото законодателство ще бъде да изпълнява функции, свързани със стратегическите цели на компанията, оценка на резултатите, одобряване и разглеждане на годишния финансов отчет, бизнес програмата, дейността на съвета на директорите - нищо, че това е по абсолютна аналогия с функциите на надзорния съвет!

Консултативният съвет с хора на Асен Василев обаче по този начин реално поема и оперативни функции, защото ще отговаря и за търсенето и предлагането на финансови продукти, ще определя размера и им и прочие – все решения, които пряко касаят разпределението на евро милиардите.

От вече стартиралата схема става ясно, че според променения устав във въпросния съвет ще участват хора от съсловните организации на банките и на фондовете за дялов и рисков капитал. Това са Асоциацията на банките в България и Българската асоциация за дялово и рисково финансиране. И ето тук падат изцяло маските, защото по този начин Асен Василев урежда предварително своите протежета и предпоставя кои асоциации, които представляват получатели на европейските средства, да участват пряко при вземането на решения за разходването на същите тези пари. Конфликтът на интереси е повече от виден, но въпреки това финансовият министър на Радев не се е посвенил да направи въпросните промени.

Освен това в аферата лъсват лица, които вече са добре познати от други техни схеми и са от Българската асоциация за дялово и рисково финансиране. Евгени Ангелов, който е председател на асоциацията, например, е завършил харвардското бизнес училище, а като съветник в президентството е лобирал за назначаването Асен Василев за служебен министър на икономиката през 2013 г. Същият обаче едновременно управляващ партньор в "Силвърлайн Партнърс" ООД, което управлява 75,3 млн. лв. публичен ресурс, предоставени му от Фонда на фондовете и с източник Оперативна програма иновации и конкурентоспособност.

Борислав Стефанов пък е член на консултативния съвет на асоциацията и едновременно управляващ партньор на „Иновейшън Кепитъл“ АД, което управлява 37,8 млн. лв. публичен ресурс, предоставени му от Фонда на фондовете и с източник Оперативна програма иновации и конкурентоспособност. Но без никаква изненада е и неговата биография - той също е завършил харвардското бизнес училище и е назначен от заместник министъра на икономиката Евегени Ангелов в Българската агенция за инвестиции по време на мандата си.

Същият Стефанов, както ПИК разкри в свое разследване, като директор на агенцията подготвя сертификата за инвестиция на фирмата на Кирил Петков – „Волаком“, подписан от Асен Василев през 2013 г. и на базата на който е продадено право на строеж върху имот от 26 дка в Божурище, като цената на ангажирания терен е от 3,5 евро на кв.м. при сделка в този период с немски инвеститор за цена от 15 евро на кв. м.

Твърди се че Стефанов е кум на Кирил Петков.

Известно вече е и името на Даниел Лорер, член на консултативния съвет на асоциацията и едновременно партньор в "БрайтКап венчърс", което управлява 39,1 млн. лв. рециклиран ресурс от програмата JEREMIE, разработена през 2013 г. от Асен Василев като министър на икономиката.

Даниел Лорер е консултант на Кирил Петков, но така също и съпруг на Виолета Лорер, настоящ заместник-министър на финансите, отговаряща за Фонда на Фондовете и бивш заместник-министър на икономиката в кабинета на Асен Василев. Тогава Виолета Лорер като член на съвета на директорите на Национална компания индустриални зони одобрява конкурсната процедура за сделката за терена в Божурище, чиито купувач е „Волаком“ на Кирил Петков.

Така се оказва, че Българската асоциация на дялово и рисково инвестиране ще участва в Консултативния съвет на Фонда на фондовете, представлявайки своите членове и ръководство и едновременно ще разпределя средства и ще контролира разходването на тези средства от същите тези хора!

Харвадските възпитаници Асен Василев и Кирил Петков чрез тази афера реално обезпечават свои близки, а иначе се хвалят с резултатите от финансовите си схеми чрез шумно оповестена Програма за възстановяване чрез раздаването на необезпечени кредити. Тя е за цели 2,5 млрд. лв. и освен че вече действа, е и допълнена от Кирил Петков и заместничката му по европейски фондове Ирена Младенова.

Благодарение на това към Фонда на фондовете след решение от 12 юли са пренасочени 100 млн. лв., предвидени за безвъзмездна помощ за бизнеса. Така ресурсът, който ще се управлява от присъдружната група нараства, а Асен Василев и Кирил Петков се хвалят, че до бизнеса са достигнали около 200 млн. лв. за възстановяване на икономиката.

Припомняме, че наскоро депутати от ГЕРБ определиха това като поредната фалшива новина, защото се оказва, че банките не работят с нови клиенти, а с налични, които са имали кредити. По този начин се стига до рефинансиране на съществуващи клиенти, като банките единствено се възползват от гаранцията на държавата от Фонда на фондовете, но бизнесът не печели нищо, а точно обратното - живите пари за бизнеса отиват в полза на търговските банки, които с държавната гаранция подобряват качеството на портфейлите си.

Вероятно заради това в устава на Фонда на фондовете Асен Василев е записал, че в консултативния съвет, който играе ролята на надзорен съвет, ще участва и Асоциацията на банките в България. И в този случай е пропуснат явният конфликт на интереси, защото банките партньори на Фонда на фондовете са съ-бенефициент на европейските средства и помощ под формата на гаранция от 80% по кредитите.

Тази схема пък е доразвита от Кирил Петков и по отношение на ББР с друго решение от преди седмица, като така се поставя началото на предоставянето на необезпечени кредити от ББР и се отваря врата за нейното източване.

Търговските банки партньори вече са запълнили предварително лимитите си за необезпечени кредити, при условие че програмата не е одобрена още от ЕК и не е официално обявена от банката. Това поставя въпроса в кои кръгове от фирми ще бъдат насочени необезпечените кредити. Отговорът се оказва не толкова труден, като се вземе предвид, че кредитите ще се управляват от същата харвардска организирана приятелска група.  Става дума за Ирена Младенова, който е била заместник-министър на икономиката по еврофондовете също по времето на Асен Василев, когато разработват програмата „Джереми“, както и при управлението на ведомството от Васил Щонов, който сега е част от надзорния съвет на ББР сега.

В допълнение припомняме и разкритието на ПИК, че учредителката на „Да, България“ Лена Бориславова, какъвто е и самият Кирил Петков, която пък също е завършила харвардското бизнес училище, е назначена чрез адвокатска кантора да обслужва ББР при месечно възнаграждение от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнителните 274 лв. час. Още по-скандалното бе, че договорът се оказа подписан на 1 юли от новия изпълнителен директор на банката Цанко Арабаджиев, който обаче е вписан в Търговския регистър като такъв чак на 7 юли и не е имал право на това.

Припомняме, че той бе разкрит и като член на „Зелено движение" и на изборите на 4 април е кандидат-депутат от „Демократична България". Същият е уволнен от Обединена българска банка (ОББ) заради „липса на умения да планира и организира работата си, както и да управлява и разрешава възникващи проблеми", за което също ПИК писа.

Скандалната схема с приближени на Кирил Петков и Асен Василев е повече от добре изпипана в законово отношение, коментират финансисти. Тя обаче лъсвала веднага при проверка на лицата за конфликт на интереси и затова е ясен пътят, по който двамата министри на Радев и в бъдеще ще контролират при кого и как да отиват милиардите от ЕС.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО)
ново
Днес: 32
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК