САМО В ПИК: Мистерия със 100 хиляди гласа разбуни София - проф. Михаил Константинов обясни има ли шашма

Интервю

САМО В ПИК: Мистерия със 100 хиляди гласа разбуни София - проф. Михаил Константинов обясни има ли шашма

163538
на 04.11.2019
САМО В ПИК: Мистерия със 100 хиляди гласа разбуни София - проф. Михаил Константинов обясни има ли шашма

Ето каква сума достигна Jackpot Cards, най-високият джакпот на efbet.com (18+)

Местният вот приключи, а резултатите вече са обработени на 100 процента. Агенция ПИК потърси проф. Михаил Константинов за ексклузивен анализ на данните, както и с въпроса дали има основание Мая Манолова да иска касиране на изборите в София.

препоръчано

Попитахме го и за истерията, която се опитаха да създадат от екипа на провалената кандидатка с твърденията, че има разминаване в броя на имащите право на глас между първи и втори тур в избирателните списъци в София.

От ЦИК до момента не коментират казуса, но от сайта им става ясно, че за балотажа базата за имащите право на глас е изчислена различно.

На първи тур имащите право на глас са отбелязани като 1 165 955 столичани, от които са го упражнили 455 936, или 39,10% избирателна активност (ВИЖ СНИМКИТЕ НАЙ-ДОЛУ). 

На втори тур е отбелязано, че имащите право на глас са 1 064 772 столичани, от които са го упражнили 354 906, или 33,33% избирателна активност.

Това няма отношение към броя на гласовете за един или друг кандидат, а само към избирателната активност.

Ето какво разкри Константинов пред ПИК и защо по думите му така или иначе базата за избирателната активност на местен вот в София не може да бъде точна:

- Проф. Константинов, какъв е прочитът ви за първия и втория тур на изборите?

- Изборите минаха с минимален брой оплаквания, в техническо отношение всичко беше отлично, резултатите се обработиха в късо време. Нямаше дълги опашки, секционните, общинските комисии, както и ЦИК се справиха много добре. Ние от Информационно обслужване си свършихме много добре работата и сега да пожелаем на новите избрани администрации успешна работа.

- Вчера президентът Румен Радев заяви, че ще поиска разговор с ЦИК и МВР, затова че имало купуване на гласове, проблеми при гласуването, както и с недействителните бюлетини, като отново повдигна темата за машинното гласуване. Основателна ли е критиката му според вас?

- Всеки има право да говори каквото смята, че е необходимо. Да, действително е имало нередности, както винаги на такива избори.

Добре е да кажем две думи за недействителните гласове, които са средно за страната 8,5 процента, като тук включваме гласовете за общински съветници и кметовете. Само, че тези недействителни гласове са много различно разпределени.

За общински съветници те са 15 процента, а за кметове средно 4 процента.

Причината, е че хората се объркват от преференциите и отбелязват само преференция, без да отбележат партия или коалиция. Ако погледнем през 2015 година какво е положението, то е абсолютно същото. Но тогава никой не обърна внимание. През 2015 година за общински съветници недействителните гласове бяха 14 процента, фактически същия процент, а за кметове 4-5 процента.

Това води до извода, че хората не могат да се оправят с бюлетината за общински съвет и правят много грешки. Ако се върнем още по-назад, през 2011 година, виждаме че за общински съветници недействителните гласове са 6 процента, тоест 2-3 пъти по-малко, а за кметове, като тогава нямаше за райони, а само за общини и кметства - бяха около 5 процента.

По този начин категорично се доказва, че сравнително големия брой недействителни гласове се дължат на гласуването за общински съветници, където хората се объркват в преференциите.

Освен това самите преференции се оказаха напълно безполезни за големите общини.

В София например, където са най-дълги листите, нямаме нито едно разместване.

Само в малките общини се наблюдава разместване, където се играе кланово, единия клан срещу другия клан и всеки си изкарва роднините да гласува за него. Затова трябва да се обмисли въпроса с преференциите, дали да ги държим в този вид, дали да се сваля прага, но в този вид определено са вредни.

- Чуха се коментари, че избирателната активност е била ниска, така ли беше според вас?

- Ни най-малко. В списъците има около 6,2 милиона имена, като гласувалите са 3,1 милиона души, което е около 50 на 100 избирателната активност.

В действителност в страната няма 6,2 милиона избиратели, а има 5,8 милиона, като останалите които са извън страната не могат да гласуват на тези избори и не е редно да ги броим.

Ако разделите броя на гласувалите на наличните избиратели ще видите една съвсем прилична избирателна активност от порядъка на 52-53 процента.

- От Инициативния комитет на Мая Манолова заявиха, че ще искат касиране на вота. Възможно ли е това според вас и има ли основание за подобно искане?

- Когато се иска касиране на изборите се посочва в коя секция има нарушения, които са били от естество да променят изборния резултат. В момента разликата между г-жа Манолова и г-жа Фандъкова е 20 хиляди гласа. Аз не бих искал да влизам в повече коментари, а г-жа Манолова трябва да покаже секция, в която поне 20 хиляди гласа са били подадени неправомерно.

- Преди малко от екипа на Манолова заявиха също, че имало изчезнали 100 хил. избиратели от списъците в София, така ли е?

- На първи тур се получава грешно число, което колегите го коригират.

Избирателите в столицата по списъци са 1 милион 64 хиляди души. Населението на София е 1 милион и 300 хиляди души, само, че налични избиратели в столицата са не повече от 950 хиляди.

Това е просто една грешка в избирателните списъци, с които аз не се занимавам. Така посочените числа нямат никакво отношение към крайния резултат на изборите.
Избирателната активност така или иначе е неточна, защото наличните избиратели в София са не повече от 950 хиляди души.

- Тя заговори за купен цигански вот и, че това е решило изборите. Възможно ли е според вас подобно нещо в София, където не са толкова много ромите?

- Първо циганите са абсолютно нормални граждани, както всички останали с равни избирателни права. Като кажете цигански вот, аз казвам - какво от това.

Аз лично съм виждал няколко протокола в София, където има почти 100 процента в такива махали гласуване за друга партия.

Така, че нека да уважаваме нашите съграждани от този етнос. Каквото и да казват за циганите, нямаше да има кой да изхвърля боклука и да мие улиците.

Чистота в София зависи от тези хора и си представете какво би станало, ако те решат да стачкуват няколко дни, ние гордите софиянци ще трябва да се изнесем от София.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ПИК TV! Корнелия Нинова не очаква конституционна криза, а избори две в едно на 9 юни (ВИДЕО) ПИК TV! Корнелия Нинова не очаква конституционна криза, а избори две в едно на 9 юни (ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК