Вход
София
Времето в София 8 o C

САМО В ПИК! Михаил Мирчев: Румен Радев няма потенциал да пренареди политическото пространство и не му е работа

САМО В ПИК! Михаил Мирчев: Румен Радев няма потенциал да пренареди политическото пространство и не му е работа

на 31.01.2019
50711
21
САМО В ПИК! Михаил Мирчев: Румен Радев няма потенциал да пренареди политическото пространство и не му е работа
Автор: Симо Русев
31.01.2019
21
50711

Потърсихме социолога проф. Михаил Мирчев, който бе кандидат на левицата за кмет на София, за коментар защо обвинението за пране на пари срещу Елена Йончева, а и контраатаката и по случая „Ало, Банов“ съвпадна по време с конгреса на БСП и дали това е случайно. Има ли връзка между речта на президента Радев, заявката му за нов политически проект и синхрона с Корнелия Нинова за това, че въпросът за предсрочните парламентарни избори не е дали , а кога, анализира още професорът.

- Проф. Мирчев, около конгреса на БСП започнаха да се случват интересни неща: депутатката от парламентарната група Елена Йончева, малко след като бе обвинена от прокуратурата за пране на пари, опита да гръмне скандала „Ало, Банов съм“. Намирате ли вие връзка между тези събития?

- Конгресът се проведе като предизборен конгрес. Там беше приета общата платформа „Визия за България“ и платформата „Визия за Европа“. Това беше първият голям предизборен форум. Така че на практика най-голямата опозиционна партия вече е в предизборна кампания.

- Не ви ли притеснява обаче, че на форума не се чуха думи като „ляво“ и „социализъм“?

- Лично мен не ме притеснява. Моята теза отдавна е, че БСП стана центристка партия, нищо че се нарича лява. Много хора по повод на конкретни политики дори обвиняват БСП, че е отишла в дясното пространство. И моята теза е, че БСП ще стане много силна и действително ще може да бъде политическа алтернатива, ако се върне към по-автентично лявото, към по-социалистическото. Това беше теза и на Михаил Миков като председател.

- И все пак на повърхността излязоха скандалите. След опита за героизация на Йончева с декларация от конгреса се появи гейтът „Ало, Банов съм“. Как ще се отрази това на партията?

- Що се отнася до компроматите, всъщност атаката беше не от БСП. Тя беше от ГЕРБ срещу Елена Йончева. Завъртя се една лавина. Първо я обвиняват за едно. Сега я обвиняват за друго. Утре ще я обвинят за трето. И тя отвръща на удара. Нищо особено не виждам в ситуацията.

- Реакцията на Корнелия Нинова и на Елена Йончева режисиран сценарий ли е, или случайно сега някой им е подал „материал“ срещу Банов?

- Може да има и случайни неща, но общо взето става дума за закономерност. Какво прави Корнелия Нинова не зная. На сцената в момента е Елена Йончева. Тя е атакувана очевидно с доста уязвимо обвинение от страна на специализираната прокуратура. Виждате от една седмица какво става по медиите. Общо взето, народът, партиите и коментаторите се разделиха на два лагера – за и против Елена Йончава. И вероятно тя си води това разследване срещу Банов. Не вярвам за 24 часа да се събират доказателства. Тя отдавана сигурно се занимава с това нещо. И сега е събрала необходимите неща и е намерила подходящия случай да ги изкара на сцената.

- Същевременно се твърди, че дело по този случай върви и то е инициирано точно от ГЕРБ, от Рашидов, от Банов. Тук няма ли противоречие и преиграване?

- Нека си върви. Ако има такова дело срещу Банов по линия на правителството, сега има паралелна атака от името на опозицията. Нека се разкрие за какъв тип злоупотреба и криминалност става дума. Няма нищо лошо.

- От преекспонирането на Елена Йончева няма ли да се обърне тенденцията, няма ли да престанат да вярват хората на изнасяното от нея?

- Аз не мога да кажа каква ще е реакцията на масовия гражданин и на масовия избирател. Това ще го видим на практика. Преекспонирането не го прави Елена Йончева и БСП. Правят го медиите още от обвинението във връзка с КТБ. И това се прави, защото има граждански интерес. Той е реален, защото темата правителствена криминална корупция просто изгаря съзнанието на всеки нормален българин. Това беше записано от братска Америка, това се пише в докладите на Европа към България, това го знае всеки. Държавата повече не може да функционира по този начин. Затова се обръща такова свръх внимание върху казуса „Елена Йончева“.

- Боил Банов изрази съжаление, че червеният му предшественик на поста Стефан Данаилов – Ламбо не е застанал в негова защита?

- Не гледам сериозно на изявленията на все още министър Банов. Той е като едно подгонено куче, което се мята и върви по най-популистката емоционална линия на самоизвинение. Днес четох, че пита как щяла да се чувства дъщеричката му в училище. Ами той като министър, който се занимава със злоупотреби, да беше мислил за дъщеричката си, а не да очаква, че целият български народ трябва да се разхленчи за неговата дъщеричка и да се спре едно разследване в момента за особено нагла корупционна схема. Така че на неговите изявления в момента изобщо не гледам сериозно. 

- Дали от цялата тази риторика през БСП действително може да се прочете началото на една предизборна кампания и то не просто за европейския вот? Нинова заяви такава готовност от парламентарната трибуна.

- За мен е рано още да се говори за предсрочни парламентарни избори. Аз считам, че правителството на Бойко Борисов до евроизборите ще си оцелее живо и здраво. Дори не виждам някакви особени усилия от страна на БСП да предизвика бързо предсрочни избори. Ако има такива, те ще бъдат есента. А дали ще има, ще се разбере от изборните резултати през май. Ако ГЕРБ пропаднат надолу, изненадващо за тях, тогава може би ще има парламентарни избори. Ако ГЕРБ успеят отново да се закрепят, да покажат добър резултат, може въобще да няма предсрочни парламентарни избори.    

- Има ли отношение към всичко това речта на президента Радев, който досега говореше, че предсрочни парламентарни избори не са необходими, а вече формулира тезата, че въпросът не е дали, а кога?

- Е, да. Той много ясно го каза. Не е неочаквано, изрича вече едно масово гражданско очакване, че тази година отново ще има предсрочни избори. Виждате, че Бойко Борисов, въпреки визията си за изключително стабилен стабилен политик, два пъти досега е управлявал и два пъти досега предсрочно си подава оставката. И хората очакват, че това ще се случи трети път. Нищо особено не виждам в тезата на Радев. Той просто изговаря това, което си мисли масовият българин. 

- А иска ли Радев да пренареди публичното пространство и да влезе като активен играч със заявката си за нов политически проект?

- Аз смятам, че Радев няма силата да пренареди политическото пространство. Но това са интерпретации на хора, близки до него, които са много амбициозни. А и на анализатори, и на медии. Между другото, анализатори, които стоят от неговата страна и му симпатизират, но и такива, които са негови противници и го обвиняват. Но аз мисля, че той няма потенциал все още за такова нещо.

Второ, това не му е работата, защото той е президент и не е редно да има партийна, партизирана позиция. По-скоро това са амбиции на хора около него и зад него, които се крият в неговата сянка.

Сподели:
Напиши коментар »
(21)
1
ПреЦидента има потенциал само да набива джолан, да сърба шербет и да гадаличка леки ромки-справка Деса!
2
ХОРА , АААА , ТИЯ , ЧЕРВЕНОГЪЗИТЕ ОТ БСП / БКП ---- ВИНАГИ КОПАЯТ ГРОБ НА ДРУГИТЕ И НАКРАЯ САМИ ПАДАТ В НЕГО --- И СЕГА ТАКА ЩЕ СТАНЕ , КАЗАХ . НАРОДЪТ НЯМА ДА ИМ ПРОСТИ !
3
Мазни ,премазни Мирчев ,колкото и да се опитваш да ни внушиш ,че Радев , Нинова и компания са някаква (политическа) алтернатива ,толкова по ясно ни става ,че по нищо не се различаваш от позитанските тролчета ,които редовно овоняват сайта с идиотщините си ( опорни точки ,спуснати от "Позитано") ! Жал ни е за теб ,на стари години се правиш на (мазна) пачавра (която - леке не хваща).
4
Президентът Радев е избран с гласовете на над 2 милиона българи или 65% го префпочетоха пред всички и най вече победи ГЕРБ с два пъти повече гласове !!! Ако не президента ,кой има право да води политика и да говори в прав текст нещата. Антон Тодоров ли или Цвинокио .ако изборите са мажоритарни Цветанов няма да помирише парламент
5
ВСИЧКИ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО ----- ЧЕРВЕНОГЪЗО , ОЛИГАРХИЧНО , ТОТАЛИТАРИСТКО , ДИКТАТОРСКО , КОМПРОМАТСКО ---- ОСЪДЕНИ СА ОТ НАРОДА , И РАДЕВ КОРЕМНОТО , И КУРНЕЛА ТЕХНОИМПЕКСА , И КИРИЛ ДОБРЕВ ТРАФИКАНТА НА ДОЛАРИ , И ГЕОРГИ ГЕРГОВ СВИНАРЯ - ОЛИГАРХ , И ОЛИГАРСИТЕ БРАТЯ ВАСИЛЕВИ , И РУМЕН ОВЧ. ДЪЛГИЯ ИНКАСАТОР , И РУМЕН ГЕЧЕВ УБИЕЦА НА БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ , ОРЕШАРСКИ , СТАНИШЕВ И МНОГО ДРУГИ НАСЛЕДНИЦИ НА БКП И ДС !
6
Всеки комунистически поплювко излиза и говори от името на "всички граждани" или" народа" иска избори,иска ново правителство и т.н.т. Искате го вие ,Кунелка бленува да е министър председател,да ама ядец и "великия"президент Радев много си повярва и той иска власт човечеца и "кво праим ся"??
7
Гербавите се гърчат в предсмъртна агония . Колко тъп трябва да си да гласуваш за мутри и хора от помощните училища
8
Мирчев,какво се случи,че само за 2-3 дена хаоса в главата ти се пренареди? А само какви приказки бяха по отношение на Радев ,и партията дето щял да прави с Пасито.Ех Мирчев ,в главите ви още кънти залпа на Аврора,а оттогава минаха едни 100 години.
9
Магарета по добре ще управляват от комунистическата шайка ГЕРБ.
10
МИРЧЕВ , ЧЕРВЕН КОЛЮ И ПЛЯДА ЧЕРВЕНИ СОЦИОЛОЗИ И ПОЛИТОЛОЗИ СА ОТАЙКА В ОБЩЕСТВОТО И НА ТЯХ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ЗАБРАНЯТ ИЗЯВИ В ОБЩЕСТВОТО НО :: БЪЛГАРСКАТА ЛЪЖЛИВА , ПРОДАЖНА И ПРЕСТЪПНА ЖУРНАЛИСТИКА ИМ ДАВА ПРЕДНИНА И С ТОВА СИ ПЪЛНИ ДЖОБОВЕТЕ.
11
Радев бил избран с над 2 млн гласа? Ами верно е , то тогава никой не го познаваше каква куха манерка е.... А тази " визия за България"/ даже и щели и Европа да оправят/ ,що ми напомня за един" Призрак" дето бродел из Европа/ на комунизма/ ! На Позитания май, доста призраци са почнали да се разхождат!
12
https://www.youtube.com/watch?v=ep_7IbLvQzY
13
Простите хора в държавата са определено количество. Дали ще гласуват за бекапе или за резидента, броят им сумарно си е все един и същ. Обаче на комунетата явно взе да им пари под задниците, че може да им изтече електората по линия на "новия месия".
14
Преди да се говори, трябва се чете - ако не дебели книги, то тефтерчета: иши Тефтерчето на Левски, или тефтерчето нс Филип Златанов...
15
Боеко и Буил шъ ни оправат!ГЕРБЪ победа!
16
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
17
От ушатия каун никакъв уи нестава.
18
Румен МАЖОРЕТКАТА с КЪСАТА ПОЛИЧКА носи ШЕРБЕТ на САРАЙСКАТА Чалма, и му лапам СУДЖУКА
19
ПИК,откъде намирате такива„КАПАЦИТЕТИ”?Просто отвращавате интелигентните хора!
20
Ха ха ха! Другарчетата от Позитано се осраха почти колкото Страхливото Чехълче на Деска Интелекто! Мокрите мечти за власт на червените олигарси напълниха само памперсите им! Не случайно Мая Костинбродска иска луксозни арести и затвори, подготвя чудесни условия за колегите си престъпници,приватизатори и обикновенни дилъри!Няма спонсор на Нинова и Радев, който да не е престъпник, за това каканиже Чехлю Дескин, че демокрацията е в опасност, арестуват престъпници,които са си платили на Радеви!
21
Хитрува синът на скравенския тарикат Стоян Михайлов, прави се на велик суксиолок, ама е малко тъпичък, а внучето е тъп като галош, освен, че се големее. МХМ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 8042
архив

- Ти повече не ме ли обичаш?
- Защо мислиш така?
- Преди, като се връщаше, проверяваше всички гардероби, а сега проверяваш дали в хладилника има бира!

няма нови новини
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
сега
1972
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов доволен от визитата си в Йордания: За няколко часа свършихме работа за три дни (ОБНОВЕНА)
x
10 мъдри съвета от Ванга
x