САМО В ПИК! Михаил Мирчев: Румен Радев няма потенциал да пренареди политическото пространство и не му е работа

Интервю

САМО В ПИК! Михаил Мирчев: Румен Радев няма потенциал да пренареди политическото пространство и не му е работа

64335
на 31.01.2019
САМО В ПИК! Михаил Мирчев: Румен Радев няма потенциал да пренареди политическото пространство и не му е работа
Автор:   Симо Русев

Последвайте ни в Google News Showcase

Потърсихме социолога проф. Михаил Мирчев, който бе кандидат на левицата за кмет на София, за коментар защо обвинението за пране на пари срещу Елена Йончева, а и контраатаката и по случая „Ало, Банов“ съвпадна по време с конгреса на БСП и дали това е случайно. Има ли връзка между речта на президента Радев, заявката му за нов политически проект и синхрона с Корнелия Нинова за това, че въпросът за предсрочните парламентарни избори не е дали , а кога, анализира още професорът.

препоръчано

- Проф. Мирчев, около конгреса на БСП започнаха да се случват интересни неща: депутатката от парламентарната група Елена Йончева, малко след като бе обвинена от прокуратурата за пране на пари, опита да гръмне скандала „Ало, Банов съм“. Намирате ли вие връзка между тези събития?

- Конгресът се проведе като предизборен конгрес. Там беше приета общата платформа „Визия за България“ и платформата „Визия за Европа“. Това беше първият голям предизборен форум. Така че на практика най-голямата опозиционна партия вече е в предизборна кампания.

- Не ви ли притеснява обаче, че на форума не се чуха думи като „ляво“ и „социализъм“?

- Лично мен не ме притеснява. Моята теза отдавна е, че БСП стана центристка партия, нищо че се нарича лява. Много хора по повод на конкретни политики дори обвиняват БСП, че е отишла в дясното пространство. И моята теза е, че БСП ще стане много силна и действително ще може да бъде политическа алтернатива, ако се върне към по-автентично лявото, към по-социалистическото. Това беше теза и на Михаил Миков като председател.

- И все пак на повърхността излязоха скандалите. След опита за героизация на Йончева с декларация от конгреса се появи гейтът „Ало, Банов съм“. Как ще се отрази това на партията?

- Що се отнася до компроматите, всъщност атаката беше не от БСП. Тя беше от ГЕРБ срещу Елена Йончева. Завъртя се една лавина. Първо я обвиняват за едно. Сега я обвиняват за друго. Утре ще я обвинят за трето. И тя отвръща на удара. Нищо особено не виждам в ситуацията.

- Реакцията на Корнелия Нинова и на Елена Йончева режисиран сценарий ли е, или случайно сега някой им е подал „материал“ срещу Банов?

- Може да има и случайни неща, но общо взето става дума за закономерност. Какво прави Корнелия Нинова не зная. На сцената в момента е Елена Йончева. Тя е атакувана очевидно с доста уязвимо обвинение от страна на специализираната прокуратура. Виждате от една седмица какво става по медиите. Общо взето, народът, партиите и коментаторите се разделиха на два лагера – за и против Елена Йончава. И вероятно тя си води това разследване срещу Банов. Не вярвам за 24 часа да се събират доказателства. Тя отдавана сигурно се занимава с това нещо. И сега е събрала необходимите неща и е намерила подходящия случай да ги изкара на сцената.

- Същевременно се твърди, че дело по този случай върви и то е инициирано точно от ГЕРБ, от Рашидов, от Банов. Тук няма ли противоречие и преиграване?

- Нека си върви. Ако има такова дело срещу Банов по линия на правителството, сега има паралелна атака от името на опозицията. Нека се разкрие за какъв тип злоупотреба и криминалност става дума. Няма нищо лошо.

- От преекспонирането на Елена Йончева няма ли да се обърне тенденцията, няма ли да престанат да вярват хората на изнасяното от нея?

- Аз не мога да кажа каква ще е реакцията на масовия гражданин и на масовия избирател. Това ще го видим на практика. Преекспонирането не го прави Елена Йончева и БСП. Правят го медиите още от обвинението във връзка с КТБ. И това се прави, защото има граждански интерес. Той е реален, защото темата правителствена криминална корупция просто изгаря съзнанието на всеки нормален българин. Това беше записано от братска Америка, това се пише в докладите на Европа към България, това го знае всеки. Държавата повече не може да функционира по този начин. Затова се обръща такова свръх внимание върху казуса „Елена Йончева“.

- Боил Банов изрази съжаление, че червеният му предшественик на поста Стефан Данаилов – Ламбо не е застанал в негова защита?

- Не гледам сериозно на изявленията на все още министър Банов. Той е като едно подгонено куче, което се мята и върви по най-популистката емоционална линия на самоизвинение. Днес четох, че пита как щяла да се чувства дъщеричката му в училище. Ами той като министър, който се занимава със злоупотреби, да беше мислил за дъщеричката си, а не да очаква, че целият български народ трябва да се разхленчи за неговата дъщеричка и да се спре едно разследване в момента за особено нагла корупционна схема. Така че на неговите изявления в момента изобщо не гледам сериозно. 

- Дали от цялата тази риторика през БСП действително може да се прочете началото на една предизборна кампания и то не просто за европейския вот? Нинова заяви такава готовност от парламентарната трибуна.

- За мен е рано още да се говори за предсрочни парламентарни избори. Аз считам, че правителството на Бойко Борисов до евроизборите ще си оцелее живо и здраво. Дори не виждам някакви особени усилия от страна на БСП да предизвика бързо предсрочни избори. Ако има такива, те ще бъдат есента. А дали ще има, ще се разбере от изборните резултати през май. Ако ГЕРБ пропаднат надолу, изненадващо за тях, тогава може би ще има парламентарни избори. Ако ГЕРБ успеят отново да се закрепят, да покажат добър резултат, може въобще да няма предсрочни парламентарни избори.    

- Има ли отношение към всичко това речта на президента Радев, който досега говореше, че предсрочни парламентарни избори не са необходими, а вече формулира тезата, че въпросът не е дали, а кога?

- Е, да. Той много ясно го каза. Не е неочаквано, изрича вече едно масово гражданско очакване, че тази година отново ще има предсрочни избори. Виждате, че Бойко Борисов, въпреки визията си за изключително стабилен стабилен политик, два пъти досега е управлявал и два пъти досега предсрочно си подава оставката. И хората очакват, че това ще се случи трети път. Нищо особено не виждам в тезата на Радев. Той просто изговаря това, което си мисли масовият българин. 

- А иска ли Радев да пренареди публичното пространство и да влезе като активен играч със заявката си за нов политически проект?

- Аз смятам, че Радев няма силата да пренареди политическото пространство. Но това са интерпретации на хора, близки до него, които са много амбициозни. А и на анализатори, и на медии. Между другото, анализатори, които стоят от неговата страна и му симпатизират, но и такива, които са негови противници и го обвиняват. Но аз мисля, че той няма потенциал все още за такова нещо.

Второ, това не му е работата, защото той е президент и не е редно да има партийна, партизирана позиция. По-скоро това са амбиции на хора около него и зад него, които се крият в неговата сянка.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно
ПИК TV x
ПИК TV! Гуцанов обеща: Ако Радев ни връчи третия мандат, ще направим всичко възможно да има кабинет (ВИДЕО) ПИК TV! Гуцанов обеща: Ако Радев ни връчи третия мандат, ще направим всичко възможно да има кабинет (ВИДЕО)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК