САМО В ПИК! Молекулярен биолог от първа линия с потресаващ разказ за битката с COVID-19 и загиналите медици - защо някои още вярват, че вирусът е "световна конспирация"

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Молекулярен биолог от първа линия с потресаващ разказ за битката с COVID-19 и загиналите медици - защо някои още вярват, че вирусът е "световна конспирация"

135069
на 23.01.2021
САМО В ПИК! Молекулярен биолог от първа линия с потресаващ разказ за битката с COVID-19 и загиналите медици - защо някои още вярват, че вирусът е световна конспирация
Автор:   ПИК

Неоспорим факт е - коронавирусът стана част от живота ни, от мисленето ни и страховете ни. Първоначалният скептицизъм, типичен за българина, отстъпи пред реалността. Статистиката е хладнокръвна и лаконична: случаите на COVID-19 от началото на пандемията досега са близо 214 000, активните в момента са към 28 000. Над 9300 са заразените медици. България се е стопила с над 8700 души, загубили битката с коварния вирус.

препоръчано

Ситуацията - 10 месеца след началото на пандемията коментира специално за ПИК Георги Големанов - асистент и преподавател по биохимия в катедра "Химия и биохимия" към Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Плевен. Той е част от екипа на една от първите лаборатории за коронавирус, създадена с инвестиция на Медицинския университет и която е на пряко подчинение на Министерството на здравеопазването и Оперативния щаб.

- Господин Големанов, с вас се чухме преди 10 месеца, когато никой още нищо не знаеше за коронавируса, когато проблемите се решаваха "в крачка", плановете бяха неясни, прогнозите също. Тогава, през април 2020 г., във вашата лаборатория имахте едва две-три положителни проби. И ситуацията не изглеждаше толкова плашеща. Какво се промени за тези 10 месеца?

- Да, така беше в самото начало. Защото нашата лаборатория в Плевен се откри в началото на април, а от 13 март беше въведено извънредното положение. Ние бяхме една от първите лаборатории, която беше строго специализирана и създадена за пандемията и за детектиране на COVID-19. Вече сме лицензирани като болнично заведение за клинична помощ. След нас се отвориха много лаборатории.

Много неща се промениха за това време. През първата вълна, която дойде, пробите ни се увеличиха неимоверно много. Правихме до 150 проби на денонощие. Работихме на почти денонощен режим, след това започнахме да работим и в неделите и до ден днешен работим в неделя. Започнаха да се откриват много положителни проби. След всяка положителна проба идваха още и още, защото на всеки един човек с положителна проба трябваше да се тестват близките му. На следващия ден идваха от РЗИ, от УМБАЛ "Георги Странски", от Ловеч, Троян, Свищов, Велико Търново...

- Кой момент беше най-тежък, най-натоварен?

- Трудно ми е да кажа. Защото толкова тежки моменти сме имали, че не мога да определя кой е бил най-тежкият. Може би края на април, май месец също. Бяха седмици, в които бяхме подложени на много голямо натоварване. Освен самата специфика на работата - изолиране на пробите и последваща детекция на PCR, бяхме подложени на голям натиск чисто психически. От лечебните заведения изискваха резултатът да се дава в рамките на 24 часа и непрекъснато ни се обаждаха с настояване за данни.

- Имали сте и тежки моменти с пациенти, чиито проби са излизали, след като вече те са били починали.

- Такива случаи от тогава има доста. Изпраща се пробата на пациента с настояване "Cito" - ние трябва да го направим по най-бързия начин, да го пуснем с приоритет, ние го пускаме и се обаждаме да кажем, че пробата е излязла, какъв е резултатът, а те ни казват, че пациентът вече е починал. В такива случаи резултатите ги давахме на близките, за да знаят как да процедират оттам нататък.

- Много медици загубиха битката. Вие също имате близки колеги...

- Да, за съжаление, наистина много. В медицинските среди в Плевен също си отидоха колеги. Някои от тях като доц. -д-р Йордан Узунангелов - буквално за часове...

- Вие самият сте преминал през тази битка. Актуалната статистика показва, че случаите с новия коронавирус от началото на пандемията досега са близо 214 000, активните в момента са към  28 000. Това е огромно количество заболели българи. Всяка история е изключително лична, изключително индивидуална. Някои като вас имат късмета да се преборят, но други не са имали този шанс. Жертвите на коварния вирус вече са над 8700. Какво ще кажете на тези, които твърдят, че ковидът е "фикция"?

- Това ми е много болна тема. Защото, когато това нещо се случи на света и в частност на България, разбрах колко хората са податливи на конспирации, колко глупостта набъбна и се показва на първо място в манталитета на много хора. Не съм аз човекът и няма смисъл да обяснявам каква е тази пандемия и какво донесе тя на света. Ако ние, както твърдят някои "умници" сме си го измислили този вирус, дали го "измислиха" Северна Америка, Италия, Франция, Белгия - всички държави, в които загинаха толкова хора?!

Наскоро пътувах с такси, седнах на задната седалка, естествено с маска, казах на шофьора, че отивам към вирусологична лаборатория. По пътя се разговорихме и той като разбра какво работя, ми заяви: "Добре де, ама те хората така или иначе си умират! Как ще докажете, че те умират от ковид? Ами те си умират от сърдечна недостатъчност, от инфаркти, инсулти, бронхопневмонии - както са си умирали винаги. Вие как ще докажете, че тези хора умират от ковид?". Да, наистина, хората в естествения кръговрат на планетата умират и винаги ще умират и ще умират от тези заболявания, които са бичове №1 на планетата - инсулти, инфаркти и т.н. Но шансът един човек с такова съпътстващо заболяване и ковид да почине е огромен, в сравнение с това, ако той е без вирус и продължи да се лекува.

Но има огромен брой хора, които починаха единствено и само заради това, че бяха заразени с ковид, без да имат абсолютно никакви други придружаващи заболявания.

Да, в медицинските среди има един такъв израз, че "Няма здрав човек, има недиагностициран". Но е жесток и безспорен факт - много хора загинаха само заради ковид, без да имат никакви други заболявания. И то млади хора!

И това не можах да разбера - при толкова много явни примери за това как спортисти, млади хора, хора в отлично здраве загиваха от ковид, все още има такива, които си мислят, че това е някаква голяма конспирация и че всичко това е измислен филм, който се прожектира паралелно в някакъв друг живот!

- Ето, че има "светлина в тунела" - започна ваксинацията. Постепенно, макар и по-бавно, отколкото на повечето хора им се иска, имунизирането вече е факт. Над 25 200 българи вече са си поставили ваксина срещу COVID-19. Как върви този процес при вас, медиците?

- Това е наистина голяма крачка. Ние като хора "на първа линия" бяхме уведомени, че ще бъдем едни от първите в списъка за ваксини - както във вирусологичната лаборатория, така и в Медицинския университет, където ми е другото работно място. Но поради това, че съм го изкарал съвсем наскоро, отказах да се ваксинирам, за да могат други колеги да се възползват от ваксината.

- Вие имате ли антитела?

- Не съм си правил това изследване. В най-скоро време ще си пусна количествен анализ на антителата. В Плевен вече има лаборатория, която не само доказва дали имаш антитела, но и какъв е титърът на антителата. И ако покажа добър титър, около 400, мога да отложа за още малко време ваксинирането, за да може през това време да се имунизират други хора. Но в един момент със сигурност ще се ваксинирам и аз.

- Освен ваксината, която все още не е достъпна до всички, даряването на плазма също е голям шанс за много заболели хора. Вие готов ли сте да дадете плазма?

- Да, абсолютно. Аз съм редовен кръводарител, случвало ми се е понякога между 4 и 5 пъти в годината да давам кръв. Една от идеите ми, след като изследвам титъра на антителата ми, е да се прецени дали мога да давам кръв за плазма. Ако имам едно добро число в това отношение, със сигурност ще дам плазма.

- Продължавате ли да работите със същото натоварено темпо, както в началото?

- Сега лабораторията ни продължава да работи горе-долу със същата натовареност. Самият брой на пробите намаляха, но като процентно съотношение между положителни и отрицателни проби той все още е запазен. Силно се надявам с напредването на ваксинирането, както и с факта, че все повече хора са преболедували коронавируса,  да намалеят положителните проби. Ние може би в най-скоро време ще започнем да работим с нови китове за детекция, които ще откриват и гени на други щамове на вируса, също така ще можем да разграничаваме другите типове грипни инфекции - инфлуенца А и Б, което ще бъде много добре. Защото ще имаме конкретни данни за пациента и дали има в момента някаква друга вирусна инфекция, или е с ковид.

- Оптимист ли сте на базата на видяното, преживяното, изработеното?

- Да, оптимист съм. В края на краищата ще има в един момент достъпни ваксини за всички. Хората би трябвало да се настроят позитивно към тях и да ги използват. Защото друг начин няма. Аз мразя израза "стаден имунитет". Защото "стадният имунитет" би бил нещо чудесно, ако всички в това "стадо" сме на еднаква възраст, еднакво здрави, в еднакво телесно състояние - килограми, ръст и т.н. Имунитетът е нещо абсолютно индивидуално. Но когато всеки има изграден такъв, нещата ще изглеждат по съвсем друг начин. Ваксините ще помогнат със сигурност да се справим много по-бързо и успешно с тази пандемия.

 

Сподели:
Бомба x
Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това