САМО В ПИК! Нидал Алгафари с горещ анализ за войната Радев-БСП и червените интриги: Корнелия Нинова загуби с подкрепата за юмрука на президента

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Нидал Алгафари с горещ анализ за войната Радев-БСП и червените интриги: Корнелия Нинова загуби с подкрепата за юмрука на президента

572220
на 08.01.2021
САМО В ПИК! Нидал Алгафари с горещ анализ за войната Радев-БСП и червените интриги: Корнелия Нинова загуби с подкрепата за юмрука на президента
Автор:   Симо Русев

Политическият анализатор и пиар експерт Нидал Алгафари коментира пред ПИК изминалата политическа година за основната опозиционна партия - БСП. Нова демократична тенденция или разправа от тоталитарен тип със старите муцуни и вътрешната опозиция реализира Корнелия Нинова с изборите за партиен лидер? Случващото се при червените добро ли е за обществено-политическите процеси, що за медиен ефект произтече от присъствието на социалистите хем на площадните протести, хем в санитарните коридори на COVID-отделенията и ако „Позитано“ 20 е в насипно състояние, възможно ли е партията да спечели парламентарния вот и да управлява с кого, разкрива още Алгафари. Той разсъждава също така възможно ли е ревността на Нинова да провали втори президентски мандат на Румен Радев, ако той го поиска. 

препоръчано

- Г-н Алгафари, каква беше годината за БСП, с вътрешния избор за лидер Корнелия Нинова срази старите муцуни, изчисти партията от негативни наслоения и стари влияния или станахме свидетели на кланово-властова разправа от тоталитарен тип?

- Не знам дали е тоталитарна, но със сигурност тя успя да се разправи с почти всички, които и пречеха по пътя, който си е предначертала. Докъде ще стигне, как ще стигне, какво ще направи – един господ знае.

- Това, което се случва в БСП, дали е добро за обществото, за политическите процеси в страната като цяло?

- За БСП беше нужно да има промяна, да се влее по-свежа кръв в управлението, в ръководството. Вече е въпрос какъв е подборът, който е направила Корнелия. Дали тези хора ще са най-добрите, най-читавите, дали те са най-можещите, или е сбъркала в преценките си. Засега нищо няма като резултат, не сме видели нищо от новия екип, но тези, които тя избра в самото и идване на власт в БСП, до този момент се оказаха хора, които показаха със всичките си действия, че не са на точните си места. Например орготделът се доразсипа още повече с човека, когото тя назначи. Предизборните кампании, които се направиха, бяха изключително слаби. Т.е. човекът, който е отговарял за предизборните кампании не е успял да се справи.

- Кого имате предвид?

- Георги Свиленски, Кирил Добрев, включително Крум Зарков с начина, по който ораторствава – смятам, че не е най-добрият. Имат едно или две попадения, такива, които се развиват и смятам, че има бъдеще в тях, но дали Нинова ще им даде път, ще видим в бъдеще.

- Това, което те направиха през лятото, подкрепяйки уличните, площадните протести, дали беше пиар на дребно, след като след това им се наложи самите те да правят нещо друго – да влизат в COVID-отделенията, да осъзнават, че пандемията е сериозна и е фактор както за икономиката, така и за политиката?

- Не съм много сигурен те колко точно участваха в уличните протести. Имаше някакъв призив за участие, но това не се случи на практика. Много малка част от членуващите в БСП или техни симпатизанти излязоха организирано на площада. По-скоро този призив беше грешка, защото партийните организации не излязоха, а и хората не искаха да приемат БСП като част от протестиращите. Затова смятам, че става дума за една голяма грешка. Не че това е във връзка с корона кризата, просто не се случи тяхната опозиционност. Доколкото въобще имаше присъствие на БСП на площадите, то не беше видимо.

- Понеже няма съмнение, че на страната и трябва сериозна, истинска и автентична лява алтернатива, дали Нинова ще съумее да спечели парламентарните избори, когато и да са те, при положение, че както и вие го определяте, те са в „насипно“ състояние, фрагментирани? С кого биха могли да се коалират?

- Смятам, че има нещо, което е по-важно от парламентарните избори. Те трябва първо да уточнят за себе си какво значи ляво в България, в света въобще. Какво е, каква трябва да бъде тази политика, която е лява, защото към този момент аз не виждам нещо, което те да са направили в тази сфера. След 10 ноември те не успяха да се променят идеологически, те не успяха да стъпят, да заложат на тези социалдемократически ценности, които ги има в Европа, за да кажем, че са леви. Даже политиката, която прокарваха за известен период от време, беше крайно дясна. Включително и въвеждането на плоския данък. Така че те трябва първо за себе си да се съберат, имат достатъчно умни и кадърни хора, за да могат да се определят какви са те точно, какво значи лявото, защо ние сме леви, кои са ни десетте приоритета, които са леви, с кого ще се коалираме, ще преговаряме, ще търсим подкрепа въз основа на тези няколко наши идеи, които са изключително леви. Не го ли направят това нещо, другото винаги ще бъде една търговия.

- Що за политическо животно е Прогресивната линия на Красимир Янков, те с Нинова, с Манолова или с ГЕРБ ще са, няма ли да са с предпоставен отцепнически крах по примера на АБВ и Татяна Дончева?

- Смятам, че те няма да могат да се реализират повече от това, което са в момента. Според мен техният политически живот ще съществува, докато са в парламента тези няколко души. След това ще имат някакъв малък период от време, в който ще се опитат да докажат, че имат някакво основание и присъствие, но смятам, че са приключили с такъв политически проект. Той няма своето място, няма хоризонт, няма перспектива.

- От какво произтече конфликтът Нинова-Радев и възможно ли е БСП да не подкрепи ВВС генерала за втори президентски мандат при цялата условност на това, че той не е заявил засега, че ще поиска отново да е на „Дондуков“ 2 през следващите четири години?

- Там е малко по-сложно при тях, защото БСП като че ли и лидерката им се усетиха изтласкани в това те да са главните опозиционери в държавата. С това си излизане от президентството – Радев с вдигнатия юмрук и с това, че по някакъв начин се опита да дирижира протестите, той отне основното и най-важното на БСП – тяхната опозиционност. Т.е. той легитимира себе си като опозиционер и по този начин тях ги размаза. Отне им единственото нещо, с което можеха да се бият в гърдите. И това е логичен конфликт.

- Нямат ли те нужда обаче един от друг за съществуването си?

- Да, и той, и БСП имат нужда един от друг. Поне ако той ще се опита да реализира втори мандат. А БСП без неговата подкрепа трудно биха могли да се представят добре на парламентарните избори.         

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 303
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това