САМО В ПИК! НОВА БОМБА: Безхаберието източи и шестия по големина язовир в България. Задава се криза, по-страшна от пернишката (СНИМКИ/ВИДЕО)

Региони

САМО В ПИК! НОВА БОМБА: Безхаберието източи и шестия по големина язовир в България. Задава се криза, по-страшна от пернишката (СНИМКИ/ВИДЕО)

375917
на 13.01.2020
САМО В ПИК! НОВА БОМБА: Безхаберието източи и шестия по големина язовир в България. Задава се криза, по-страшна от пернишката (СНИМКИ/ВИДЕО)

Последвайте ни в Google News Showcase

Кой източи язовир "Цонево"? Този въпрос си задават всички, но най-вече хората от Варна и околията. Вода в язовира няма, убеди се и агенция ПИК.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

И докато всички са се вторачили в язовир "Студена" край Перник, то положението край варненското село Аспарухово е още по-критично.

Нашият журналист Ивайло Атанасов посети на 11 януари шестия по големина язовир в България. Гледките са наистина шокиращи.

"Юни месец минах оттук, водата почти преливаше", каза Атанасов от чашата на язовира.

И отбеляза, че само след 7 месеца водният обем на язовира е толкова намалял, че човек спокойно може да се поразходи по дъното. Единствено река Луда Камчия, която го пълни, разнообразява пустинния пейзаж. 

Последните официални данни за нивото на язовира към края на декември 2019 г. показват, че "Цонево“ е пълен едва на 44% от общия си обем и на 39% от общия си полезен обем.

"Не знам кой какво е подписвал, но е факт, че водата я няма", коментира Атанасов, припомняйки по този начин, че вече бившият екоминистър Нено Димов е в ареста заради умишлена безстопанственост на водните ресурси в България.

свързани новини

Той обърна внимание и на областния управител на Варна Стоян Пасев, който упорито твърди, че вода в ядовира има и няма място за притеснения. На среща онзи ден в областната управа на въпрос от граждани къде е водата от язовира, той им е отговорил: "Аз да не съм водомер", разказаха пред Ивайло Атанасов потресени от държанието му варненци.

При построяването на язовир "Цонево" е заложено водите му да се използват за промишлени нужи за заводите в Девня, както и за напояване на земеделските земи в Камчийска долина. Въпреки че водите му са предназначени за промишлени нужди, в последствие той е предвиден за аварийно-резервен вариант за водоснабдяване на Варна. През 2002-2004 година е изградена водопроводна връзка от язовира до деривацията Китка-Варна. Изградена е и помпена станция, както и инсталация за хлориране на водата.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! НСО дала секретна информация, че Гешев е следен от Мартин Нотариуса. Бившият главен прокурор: Потресен съм от некомпетентността на Атанас Славов! Борисов прави всичко само и само да не влезе в Магнитски (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! НСО дала секретна информация, че Гешев е следен от Мартин Нотариуса. Бившият главен прокурор: Потресен съм от некомпетентността на Атанас Славов! Борисов прави всичко само и само да не влезе в "Магнитски" (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК