Вход
София
Времето в София 24 o C

САМО В ПИК! Огромна спортна бомба! Точно преди Конгреса - бивш шеф във футбола с разтърсваща изповед

САМО В ПИК! Огромна спортна бомба! Точно преди Конгреса - бивш шеф във футбола с разтърсваща изповед

на 14.02.2018
79222
7
САМО В ПИК! Огромна спортна бомба! Точно преди Конгреса - бивш шеф във футбола с разтърсваща изповед
14.02.2018
7
79222

Георги Велинов е дългогодишен футболен деец. Той е бивш председател на Зонален съвет на БФС. В ексклузивно интервю пред ПИК, Велинов споделя разтърсващи думи относно играта. Изборният конгрес на БФС (16 февруари) се задава с пълна сила, а бившият ръководител в структурите на Футболния съюз хвърля сериозна спортна бомба.

- Г-н Велинов имате ли сигнали, можете ли да дадете примери за некоректни практики, които са били извършвани/провеждани при управлението на сегашното ръководство на БФС, с президент на централата Борислав Михайлов?

- По принцип, начинът, по който се гласува, е един вид дирижиране. Делегатите гласуват в 4 секции. Като във всяка една гласуват определени зони. Център София, Център Велико Търново, Център Варна и Център Пловдив. Резултатите във всяка една от тези секции се анализират и след това се търси отговорност на съответния председател на Зоналния съвет. Аз участвам в Конгреси от 1986-а година. За първи път през 2005 година, когато бях и в щаба на Борислав Михайлов, т.нар. предизборен щаб, за първи път тогава се предложиха две бюлетини - едната с името на Иван Славков, другата с името на Борислав Михайлов. Това не е нормално, спомням си какво недоволство изрази тогава Борислав Михайлов, негово мнение против предложението за 2 бюлетини. Сега до мен достигат сигнали, че този път гласуването ще бъде с три бюлетини. Всеки един от кандидатите ще бъде на отделна, собствена бюлетина. След като е гласувал съответният делегат, останалите две бюлетини - той ще върне на определено лице, за да докаже за кой е дал своя вот (подозрения за "отчитане" на глас). Аз дълбоко се съмнявам в това, на базата на мнението на Борислав Михайлов през 2005 година, но ако наистина това се случи - първо мисля си, че би било крайно некоректно, неправилно и трябва да има някаква намеса, за да се проведе нормално, както във всяка една цивилизована държава, съответното гласуване.

- Сегашното ръководство на централата подготвя за изборите на 16 февруари три бюлетини - една за г-н Дражев, една за г-н Пенев и една за г-н Михайлов. Като задължително двете бюлетини, които не е използвал даден делегат (гласувайки с третата - независимо за кой кандидат) трябва да бъдат предоставени на хора от настоящото ръководство на БФС?

- Именно, именно. Да - до мен такава информация достигна. В интерес на истината, аз от 2014 година не съм в Зонален съвет, нито никъде (свързано с моментната ръководна действителност в родния футбол). Но дали се упражнява определен натиск върху делегатите? Дава ми основание да си мисля, че е така, защото още в началото на годината при мен, в една случайна среща, служител на Футболния съюз коментирайки предстоящия Конгрес - и аз казах, че ще бъда представител на един клуб и той започна да ме убеждава, че аз не трябва да бъда делегат, защото ще гласувам против Борислав Михайлов. Малко след това, отново дойде и много настоятелно искаше да се откажа. В крайна сметка аз се отказах, защото нямам кой знае какви вълнения  - кой ще бъде президент на БФС.

- Твърдите, че е имало индикации за моделиране/насочване на евентуален ваш вот от страна на представител на настоящото ръководство на БФС?

- Затова, а пък и от телефонни разговори, които провеждам - долавям страх, особено пък сега, когато плъзна този слух с трите бюлетини - хората треперят. Аз ако съм на мястото на Ивайло Дражев или Любослав Пенев и гласуването се планира за осъществяване с три бюлетини, след като представя програмата си, ще кажа благодаря ви за вниманието, довиждане и напускам! Нормално е да търсиш начини да спечелиш, но тези начини, тези похвати трябва да бъдат в рамките на правилата, демократично да бъде. Кое е грозното, че едни хора, които са играли в един отбор, които са носили на България такава слава, тръгнаха един срещу друг да се плюят. Борислав Михайлов има комфорта на предизборната си кампания, навсякъде ходи, посрещат го, срещата с делегатите му е осигурена, докато Любослав Пенев е в по-неблагоприятна ситуация. Нормално би било да седнат двамата един срещу друг и Борислав, който е на власт в момента да каже: "Какво ти е необходимо, за да проведем една честна борба". По цял свят така се процедира. Нямам страна, разбирате ли.

Ще ви разкажа нещо много, много интересно, което никога досега не съм разказвал пред медиите. По време на мача Франция - България (1:2) аз работех в Германия и отидох в едно заведение. Там гледах срещата, когато Костадинов вкара победния гол, помещението пощуря. Германците са против французи във футбола, против англичани, те са против всички. И тъй като не знаеха, че съм българин един от тях дойде, започна да ме прегръща и да ми казва: "scharfschütze, scharfschütze, scharfschütze". Гледам и не мога да разбера какво се случва, в първият момент не бях точно наясно, какво визира. Като обстановката в заведението се поуспокои той седна при мен, вече знаех, че значението на думата е - снайперист и му казвам: "Да, Емил Костадинов е снайперист". А той ме погледна малко с изумление и заяви: "Не Костадинов, неговото беше късмет, случайност, Пенев е снайперистът".

- За асистенцията?

- Да, и аз чак тогава включих, че Любослав Пенев подаде пасът. Тези хора, които са около Борислав Михайлов сега и имат достойнство, те трябва да знаят, че ако не беше левият крак на Пенев, много от тях сега щяха да бъдат забравени, защото нямаше да го има това щастливо американско лято. Даваш равни условия. Излизате, стискате си ръцете пред всички делегати. И започва борбата, говори Михайлов, говори Пенев, говори Дражев и хората решават.

- Ако се стигне на 16 февруари до вот с 3 бюлетини, възможно ли е Любослав Пенев и Ивайло Дражев да потърсят своите права в съда и в крайна сметка легитимността на изборите да бъде оспорена, след съдебни епопеи в България и пред международни инстанции?

- Ако искат това да не се случи, Борислав Михайлов, ако през декември 2008 година не ме послуша - да ме послуша сега. Защото има такава вероятност. Тук стои въпросът от морална гледна точка. А какво се случи през декември 2008-а, когато вече беше решено, че Конгресът ще бъде февруари месец. Излезе дневният ред на Конгреса. И след едно съвещание, аз казвам на Борислав Михайлов: "Четох дневния ред. Боби, има нещо във въпросния ред, което от юридическа гледна точка ме смущава". А той отвърна: "Много четеш, по-малко чети. Има си изпълнителен директор юрист, аз имам договор с адвокатска кантора". И се почувствах малко конфузно, вярно, че той е президент, но в край на краищата Борислав Михайлов е на годините на децата ми и начинът, по който се обърна ми стана много обиден.

- Да четете по-малко?

- И какво се случи през 2009-а година на Конгреса, защото аз имам свидетели, на които казах: "Този Изпълком няма да бъде признат". Имам трима човека свидетели, на които след като мина Конгреса съм го казал това нещо. И сега ако иска да няма проблеми, не знам от какво се страхува, след като той има всички лостове на управление. Въпреки, че по отношение на изхода от Конгреси да ви кажа, че през 2005 година, точно преди Конгреса, със Сашо Диков разменихме няколко изречения и той ми заяви така: "Много трудно, чудо трябва да стане, за да могат тези момчета да спечелят". Аз го погледнах и му отвърнах: "Сашо, понякога стават и чудеса". Но каквото и да се случи, дори и Михайлов да остане президент на централата, футболът ни се нуждае от промяна, от кардинална промяна, сега, повярвайте ми. Наско Сираков преди 2 или 3 години го каза - футболът ни се нуждае от кардинални промени и всичко замлъкна. Проблемът е, не че не искат (сегашното ръководство), те не знаят, че пътят, по който са тръгнали не е добър за българския футбол.

*Г-н Велинов изрично пожела да се подчертае, че не фигурира - в който и да било сегашен предизборен щаб (относно важното събитие в БФС). Също така изрази съмнения, че сериозни финансови потоци в родния футбол, не се инвестират по най-рентабилен начин. Като за пример даде изграждането на модерни игрища в населени места, където почти няма интерес към спорта. Загатна и за случаи, в които наредбите на централата се подминават. Очерта и че "В" групите трябва да са люпилня за таланти, чиято ключова тежест на въпросните първенства в момента е изместена. Заяви, че е много странно, че в българския футбол е наблюдаван феномен - четвърти съдии в аматьорски срещи.

Г-н Георги Велинов изрази и изключително интересно мнение относно премиера Бойко Борисов, както и коментира ситуацията в елитния ЦСКА. Тезите му за г-н Борисов, Гриша Ганчев и червения футболен клуб очаквайте утре в ПИК!

Сподели:
Напиши коментар »
(7)
1
И асоцияцията по ДЖОБЕН ТЕНИС също ще подкрепи Перукан, за до съсипването на футбола в банановата Република Булгаристан!!!
2
Старите муцуни нямат ли срам! РБ ще се оправи когато има хора с ДОСТОЙНСТВО!!!!
3
Не трябва да има собственици и президенти на клубове в Изпълкома.
4
Mihaylov e edno kuchekchiisko nedorazumenie, tolkova goliam dalaveradjia i moshenik e, che prosto se chudia kak oshte ne go sadiat za sasipvane na BG futbola. Otvratitelen i zloben star moshenik.....
5
Dano Penev i drugite da se usetiat i da se proveriat izborite stapka po stapka i - v sada cialata shaika.....
6
И все пак Велинов е пич ,и не може децата му да са като Борислав Михайлов,защото той е на 52 години ,на нормална зряла възраст за ръководител, но от рано тръгна в грешна посока....................
7
Любо смачкай му перуката на кючеклията.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

- Сестра, карай го в моргата.
Пациента:
- Ама докторе, не може ли първо в Реанимация?
- Абе, това пациентите сте ужасни, стига с това самолечение!

няма нови новини
Днес: 162
hot
най-четени новини в момента
сега
1491
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Борисов с важна новина за ужилените от "Олимпик" (ВИДЕО)
x
Мирисът на лимони ни помага да се концентрираме
x