САМО В ПИК! Патриотът Искрен Веселинов с взривяващ коментар за бъдещето на споразумението с ГЕРБ и циганската престъпност: Коалицията е стабилна и никой не говори за развалянето й!

Крими

САМО В ПИК! Патриотът Искрен Веселинов с взривяващ коментар за бъдещето на споразумението с ГЕРБ и циганската престъпност: Коалицията е стабилна и никой не говори за развалянето й!

51252
на 19.08.2019
САМО В ПИК! Патриотът Искрен Веселинов с взривяващ коментар за бъдещето на споразумението с ГЕРБ и циганската престъпност: Коалицията е стабилна и никой не говори за развалянето й!

Преди броени дни България отново беше потресена от нечовешки жестоко престъпление - изнасилването и убийството на малката Кристин в сливенското село Сотиря. Извършителят е 21-годишният циганин Мартин Трифонов, който е без образование, без работа и се препитавал с дребни кражби. След арестуването му, той призна вината си и целият процес срещу него ще премине по съкратеното производство, което пък автоматично означава, че Мартин няма да остане в затвора доживот.

препоръчано

В същото време от няколко години насам, от ВМРО настояват за промяна в НПК в частта, касаеща съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на присъдите при тежки престъпления.

Агенция ПИК потърси за коментар заместник-председателя на ВМРО Искрен Веселинов, който е и съпредседател на парламентарната група на "Обединени патриоти". По темата за циганската престъпност и мерките срещу нея, както и по горещи политически въпроси, с него разговаря Ивайло Атанасов: 

- Г-н Веселинов, България беше потресена за пореден път от жестоко престъпление - изнасилването и убийството на 7-годишно дете, извършено от представител на циганския етнос. Докога ще ставаме свидетели на такива зверства?

- Безспорно дотогава, докато държавата не осъзнае, че има системен проблем с маргинализираните общности и трябва системно да го решава. В това отношение мисля, че вицепремиерът Красимир Каракачанов, даде своя принос с една цялостно разработена концепция, която да се справи с тази маргинализация.

Между другото, на практика от такива екземпляри - и в това убийство, и доста други убийства можем да изброим, които се случиха през последните години, тотално липсва човешкият образ. Има едно оскотяване и озверяване, което очевидно трябва да ни притеснява като общество. 

- Мерките срещу циганската престъпност, които ВМРО поиска и концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов, срещнаха широко одобрение и бяха радушно прието от обществото. Кога реално можем да очакваме първите резултати?

- Аз искрено се надявам в дневния ред на Министерския съвет да бъде включено гласуването на концепцията. На база на нея на практика започва да се градят тези държавни политики и съответно да се формират тия политики на органите на власт, които да доведат до промяна изцяло в поведението на тези маргинализирани общности.

Наред с това ние сме предлагали редица законодателни промени, които биха могли да запазят чувството за справедливост в хората. Една от тези инициативи беше отпадането на т.нар. съкратено съдебно следствие за случаите, които са завършили със смърт.

- Как трябва да се промени кодекса според вас?

- В такива случаи не би било редно, особено когато имаме такива зверски изстъпления, да се позоваваш само на признанията и съответно на процесуалната икономия на време, за да намалиш с 1/3 присъдата на тези изверги. Имаме случаи, в които ползвайки се от тези намалени присъди и работейки в затвора, показвайки добро поведение, 15-20 г. такива хора излизат и убиват повторно.

Това е един проблем, който също трябва да бъде коментиран. Ние сме го говорили с колегите от ГЕРБ. Стигнали сме до някакво мнение, че би следвало нещо да се промени. Все още не можем да срещнем позициите си в конкретната промяна и вероятно една от първите ни инициативи след парламентарната ваканция ще бъде да поканим представители на научната общност - става дума специално в областта на наказателното право, и да потърсим решението на изхода от този парадокс със съкратеното съдебно следствие така, че хората да не остават с впечатление, че подобни престъпления остават почти безнаказани.

- Коалиционният ви партньор и лидер на НФСБ Валери Симеонов изказа мнение, че е възможно разваляне на коалицията с ГЕРБ. Как ще коментирате думите му?

- Аз лично не прочетох това в думите на г-н Симеонов. По-скоро г-н Симеонов каза нещо, което ние още преди лятната ваканция заявихме - че трябва един преглед на проблемите и съответно политиките на държавата и промяна в някои посоки.

- Тоест не става дума за разваляне на коалицията, а за преглед на изпълненото? 

- Вие помните, че веднага след европейските избори, от ВМРО заговорихме за ревизия на коалиционното споразумение, ревизия като неизпълнени теми, които са записани в това споразумение преди всичко. 

Същото говори и г-н Симеонов. Той каза, че трябва да неработещите политики да се поправят и аз няма как да не бъда съгласен с пободно становище.

Във всеки случай, веднага след парламентарната ваканция, може би това ще бъде едно от първите действия на "Обединени патриоти" - искане за съвместна среща с ГЕРБ и преглед на нещата, които се случват в държавата.

Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 102
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това