Вход
София
Времето в София 15 o C

САМО В ПИК! Преводачът на Тръмп д-р Йонко Мермерски с разбиващ коментар за екопротестърите и зелените партии: Те са най-големите врагове на природата, изяждат и изпиват парите за опазването й

САМО В ПИК! Преводачът на Тръмп д-р Йонко Мермерски с разбиващ коментар за екопротестърите и зелените партии: Те са най-големите врагове на природата, изяждат и изпиват парите за опазването й

на 14.12.2019
90408
17
САМО В ПИК! Преводачът на Тръмп д-р Йонко Мермерски с разбиващ коментар за екопротестърите и зелените партии: Те са най-големите врагове на природата, изяждат и изпиват парите за опазването й

Д-р Йонко Мермерски прикова вниманието на цяла България като преводач на Доналд Тръмп по време на срещата му с българския премиер Бойко Борисов в Белия дом.  Как е стигнал до възможността да превежда на американския президент той обясни в интервю за ПИК дни след визитата на нашия министър-председател във Вашингтон (б.а . - виж в "Още по темата"). "Аз превеждам на американските президенти, когато ги импийчват. Превеждах на Бил Клинтън, половин час преди това той уверяваше по телевизията, че оралният секс не е секс. Благодарен съм на съдбата си за този шанс. За един преводач това е най-върховното постижение. Чест е за мен да превеждам за Доналд Тръмп", каза Мермерски.

Йонко Мермерски обаче не се занимава само с преводи.  Страстта му е науката. Той е доктор по органична химия. Има няколко патентовани изобретения. Най-известното е екодобавка към автомобилното гориво за щадене на околната среда. Тя носи атрактивното име "Юнак".

Д-р Йонко Мермерски ни потърси, за да сподели опасенията си от разрушаването на природата, да ни разкрие кои са най-големите виновници и къде е спасението.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Какъв е този "Юнак", д-р Мермерски?

- Това е добавка към горивото, която намалява до три пъти вредните газове. По този начин предпазва околната среда. При леките коли разходът за гориво пада с 11 - 16%, а при камионите и автобусите на дизел -  с 12 - 15%. Така добавката спестява минимум 18 литра гориво. Това намалява вредните емисии, но и спестява пари. 

- Но защо го кръстихте с това странно име?

- Юнак е, не защото прави мускули, а защото щади горивото. Много се гордея с него. А и в крайна сметка, нали трябва да спасяваме природата. 

- Експертите твърдят, че идва ерата на електромобилите...

-  Електромобилите не са нова технология. Първият електродвигател е направен през 1890 г. Те са стара техника. А пропагандата, че те са технологията на бъдещето и на чистата природата, си е чисто печалбарство. Те замърсяват три пъти повече от двигателите с вътрешно горене. Американското ведомство за околна среда показва, че няма начин до 2040 г. повече от  6% от автомобилите от световния автомобилен парк да бъдат електромобили. За да се произведе една 100-киловатчасова батерия, каквато е нужна за съвременните електромобили с пробег 300-400 км, се изразходват изкопаеми горива с въглероден отпечатък от 15 до 17 тона. Това е еквивалентът един среден седан с четири врати да пропътува 150 000 - 200 000 километра.

- Голяма мода станаха екодвиженията, зелените партии не само у нас, а и по целия свят. Как гледате на тях като учен, който се занимава точно с опазването на околната среда?

- Те пречат. Екопротестърите, екоактивистите и зелените партии са най-големите вредители на природата. Те отнемат вниманието на обществеността от истинските проблеми и използват ресурсите за защита на природата за симпозиуми, конференции и какви ли не още други срещи. Представят колко много са загрижени, а всъщност харчат парите за шведски маси, изпиват ги, изяждат ги и ги изтанцуват. Вместо да засадят няколко дървета. 

- Ако наистина е така, защо се мълчи?

- Ако проблемът с тях се разреши, те остават без работа. Проблемът може да се реши, ама политиците ще останат безработни. А те, естествено, не искат това. ЕС ще даде 3 трилиона евро, за да бъде на челно място в борбата с климатичните промени. А тези пари ще бъдат изядени, изпити и изтанцувани. Ако в света бъдат засадени 300 млрд. дъревета, ще имаме баланс. 100 млн. души годишно протестират срещу климатичните промени. Ако протестират по 3 часа, това са 300 млн. работни дни. Изгубени. Прекарват по улиците, за да скандират, вместо да се хванат и да садят дървета. 

- Вие садите ли дървета?

- Да, разбира се. Имам над 100 засадени дървета. 400 листа на едно широколистно дърво дават кислорода на един човек. Това е проста математика. Не мои измишльотини. В ОНН ги има данните. Да вземат да ги прочетат. И да започнат да садят дървета. През следващата година в първата седмица на април ще участвам в седмица на гората в България. Ще подаря на всеки, засадил по 10 дървета, един мой "Юнак". 

- Водата на планетата свършва. Ето, водопадът "Виктория" пресъхна. Какво ще правим без вода?

- Вода има в изобилие. Но тя не се управлява правилно. Разхищава се. Ето в Перник, например, защо няма вода?

- Защо? Хората в Перник живеят като в Средновековието - поливат си с канчета, перат, когато успеят...

- Нямам конкретна информация. Но, убеден съм, че проблемът не е в липсата на вода, а в лошото й управление. Водата няма къде да изчезне. Просто не умеят да я управляват. 

- В ЕС липсват истински лидери и от там има недостиг и на добро управление - не само в екологията, ами във всички сфери.

- Светът е двуполюсен, както всичко в света. Единият полюс е САЩ, другият - Русия. ЕС няма ресурси. И, лидерите, както казахте, са слаби. Евросъюзът иска да играе фактор на световната арена, но той лишава страните си членки от суверенитет. Ето, ние сега се чудим накъде да се завъртим за енергийните ресурси - към САЩ или към Русия... 

- И така Европа използва като лице на борбата срещу замърсяването на околната среда Грета Тунберг...

- Това е ужасяващо. Грета е болно момиче. И вместо да я лекуват, така наречените екоактивисти я използват. Като е била 12-годишна Грета се ужасила в училище от филм. Екоактивистите започват да я използват. Разхождат я като фрийкшоу и чрез нея се захлебват. 

- Много страшно звучи?!

- Да, така е. А е толкова лесно да живеем в чиста природа, стига само да се хванем всички заедно и да работим за нея. Достатъчни са минимални усилия и много желание. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 13693
архив

Разговор между английски джентълмени: - Прощавайте за въпроса, сър, но защо плувате в Темза със смокинг? - Извинен сте, сър! Но ще ви обърна внимание на факта, че вие плувате, а аз се давя.

няма нови новини
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
сега
3122
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV представя: "ОТРОВЕНОТО БЪЛГАРСКО ЛЯТО" - един филм на Ива Николова и Христо Порязов за метежа на разрухата и страха
x
САМО В ПИК: Пълен хороскоп на топ астроложката Алена за празничния ден - щастието каца на рамото на Раците, трудности вгорчават деня на Девите
x