Вход
София
Времето в София -1 o C

САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров с горещ коментар: Приватизацията е голямо престъпление срещу българския народ. Подкрепям главния прокурор Иван Гешев да успее да разобличи грабителите

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 20
Починали: 8
Заразени: 412

САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров с горещ коментар: Приватизацията е голямо престъпление срещу българския народ. Подкрепям главния прокурор Иван Гешев да успее да разобличи грабителите

на 23.02.2020
74353
0
САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров с горещ коментар: Приватизацията е голямо престъпление срещу българския народ. Подкрепям главния прокурор Иван Гешев да успее да разобличи грабителите

Приватизацията се превърна в знак на българския преход към демокрация. Цялата икономика рухна. Печеливши предприятия бяха разпродадени на безценица и след това нарязани на скрап от купувачите си. 

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че започва ревизия на приватизационния процес. 

Потърсихме за коментар проф. Александър Джеров, който е един от основателите на СДС. Той е бивш конституционен съдия и преподавател по право в Софийския университет. Проф. Джеров беше председател на Законодателната комисия (по-късно наречена правна) и на Конституционната комисия във Великото народно събрание, която изготви проекта за новата конституция.

Интервю на Албена БОРИСОВА

 - Приватизацията отново се превърна в тема номер едно на обществото, след като главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще я разследва. Какво очаквате да се случи, проф. Джеров?

- Приватизацията е много болна тема. Тя е едно голямо престъпление срещу българския народ. Заводи, промишлени обекти, големи предприятия, строени с народни пари, бяха разграбени и разпродадени за жълти стотинки на свои хора. Стискам палци на Иван Гешев, който е добър юрист, да успее. Бих се радвал. Подкрепям го, чест му прави, че се зае този тежък процес. Как можаха хора без образование да станат милионери? 

- Как? Вие бяхте в политиката по това време.

- Организирано. Раздаваше се имущество на приятели с цел облагодетелстване на раздаващите. Сега разни разследвани, търсени в чужбина богаташи, трябва да дадат отговор как ставаше цялата приватизация. Защото те бяха участници в нея. Няма да споменавам имена. Само се запитайте кои бяха те, че да вземат такива огромни богатства и да станат милионери. 

- Народът я нарича "бандитска приватизация"?!

- Тя беше по времето на Иван Костов. Той и Александър Божков, известен с прякора Мистър 10%, бяха в основата, доколкото имам информация от публикации и от анализи на различни коментатори и телевизионни предавания. Аз тогава бях във властта, но не в изпълнителната, която се занимаваше с приватизацията. Тези две имена се споменаваха. Официално се казваше, че "Кремиковци" е продаден за 1 долар. Ами БГА "Балкан", който имаше апартаменти в различни точки на света за нощувки на персонала, самолети, беше продаден за никаква сума. Ето това е приватизацията. 

- Очаквате ли виновниците за "това престъпление срещу българския народ", както го наричате, да понесат отговорност?

- Главният прокурор Гешев го каза. Ако не може да понесат наказателна отговорност, поне ще им се обявят имената публично. Много трудно е да се разплете целият този възел на приватизацията. Защото предприятията бяха разпродадени, а след това нарязано и част по част препродадено. Затова много трудно ще се стигне до цялата мрежа. Уволниха работниците, не им платиха. И всичко остана във въздуха. 

- В интервю пред ПИК преди време вие обявихте, че Иван Костов е бил изпратен в СДС, за да го разруши?!

- Точно така. Иван Костов разсипа СДС. Няма я синята партия, която беше в началото на промените. Сегашното СДС е жалък спомен. А беше много добра партия, макар че в нея имаше внедрени чужди елементи.  Костов беше избран да дойде в СДС, за да го разруши.

- Кой го е избрал?

- Не знам. Това е една група от хора, които със сигурност не са дошли в СДС заради идеята. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 33939
архив

Говорят си двама студенти:
- Как да напиша на родителите ми, че отново ме скъсаха на изпитите?
- Напиши: "Изпитите минаха, нищо ново!".

няма нови новини
Днес: 180
hot
най-четени новини в момента
сега
4227
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутати се тестват за коронавирус и във ВМА (СНИМКИ)
x
АСТРОЛОГИЯ: Отдайте се на семейството и близките хора, не правете секс
x