Вход
София
Времето в София 23 o C

САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров с тежък коментар за връзките между политиката и престъпния свят

САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров с тежък коментар за връзките между политиката и престъпния свят

на 11.08.2018
63158
22
САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров с тежък коментар за връзките между политиката и престъпния свят

С грандиозен скандал приключи политическия си сезон парламентът. Случаят "Шарково" се превърна в най-силната ябълка на раздора между ГЕРБ и БСП. Последваха взаимни обвинения между депутатите от управляващата коалиция и от опозицията. 

Преди дни пък нов скандал се завихри между БСП и ГЕРБ. този път заради червения общински съветник Бенчо Бенчев, който беше заловен в Истанбул с Димитър Желязков - Митьо Очите  и екс депутата от ДПС Несрин Узун. Двамата политици бяха освободени. Националното ръководство на БСП се разграничи от Бенчев и отрече той да е спонсорирал партията. 

Потърсихме за коментар проф. Александър Джеров, който е един от най-ярките политици в началото на прехода през 1989 г. Той е бивш конституционен съдия и преподавател по право в Софийския университет. Проф. Джеров беше председател на Законодателната комисия (по-късно наречена правна) и на Конституционната комисия във Великото народно събрание, която изготви проекта за новата конституция.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Парламентите се сменят, влиянието на партиите - също. Появяват се нови политически сили. Но 30 г. парламентът не може да се излекува от "болестта си" да се тресе от махленски скандали. Има ли изход, проф. Джеров?

- Това е традиция за нашия парламентаризъм, за съжаление. Има изход, но трябва желание и интелект от страна на политиците. какъвто явно липсва. Народното събрание загуби своя чар. Затова и не се ползва с доверието на българите. Много случайни хора стават депутати. А те въобще не са за парламента. 

- Продължавате ли да подкрепяте идеята за намаляване на броя на депутатите? 

- Да, много хубаво би било. Но, истината е, че Конституцията определя броя на депутатите. Затова не бива да говорим по тази тема набързо и просто самоз аради самото говорене Трябва нова Конституция, а това е сложно и трудно дело.

- В парламента обаче продължават да влизат едни и същи хора, понякога се появяват екзотични партии и неизвестни депутати "за цвят"!?

- Това е въпрос, който трябва да се зададе на избирателите. Ако се появят нови и силни партии, за които хората да гласуват, би било много добре. Но такива няма. Имаме много партии, които продължават да си съществуват.  

- Продължават да съществуват партии, които нямат никакъв шанс да прескочат бариерата за влизане в парламента. Но десетилетия те не се саморазпускат?

- Те са необходими като патерици на някои от големите партии. Да подкрепят нещо, да изкажат мнение... Винаги има нужда от такива. 

- Проф. Божидар Димитров, Бог да го прости, създаде политическа сила в края на живота си с основната идея за президентска република...

- Нямаше да успее. Тази партия нямаше да спечели изборите. Как ще стане президентската република, не е шега работа? Това означава партията, която я иска, да спечели изборите, да свика Велико НС и то да реши този въпрос. 

- Необходим ли е ремонт на президентската институция, за да може да работи тя по-добре?

- Когато се прави нещо, то трябва много добре да е обмислено. Не трябва да се върви по пътя на промените лекомислено. Аз съм против играта с Конституцията. 

- Изненада ли ви политическият скандал около ареста на  Митьо Очите?

- Не, изобщо. За БСП това е характерно.

- Има ли връзка между подземния свят и политическата класа, независимо от цвета?

- Не бих искал да приема, че това е правило. Би било много лошо. Много е важен този проблем, но най-важният за страната са пенсиите.

- Те са проблем вече 30 г. и нито една власт не успява да ги реши, независимо от политическата си окраска. Защо?

- 2,2 млн. български пенсионери живеят, те си знаят как. Нямам нищо против болните деца, ниските заплати на миньорите и на другите работещи хора. Но защо за пенсиите не се вдига шум? По този проблем трябва да се кънти от сутрин до вечер. Защото тук става въпрос за човешкия живот, за оцеляването. Как се живее с 200 - 300 лв?! Пенсиите са основният социален въпрос на България. Извършва се геноцид над възрастните хора. 

- Приемате ли извинението, че няма пари?

- Не. Това не е оправдание. Пари се намират, стига да има желание. Може ли децата от чужбина да пращат пари на родителите си, за да преживяват? Това е унижение. Ами хората които нямат деца - те какво правят и как живеят?

 

Сподели:
Напиши коментар »
(22)
1
НА ПРОСТИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ПАЗЕТЕ СЕ ОТ СКРИТИТЕ КОМУНИСТИ ТЕ СА НАЙ ОПАСНИ НО НЯМАХА УШИ ДА ГО ЧУЯТ И ОЧИ ДА ГО ВИДЯТ БАЛАМОСВАХА ГИ НА ПЛОЩАДА ИЗМЕКЯРИТЕ И РУСКИТЕ ПОДЛОГИ!
2
Един от най-некадърните слагачи на прехода
3
...................ТОЯ БАХ КОЗМАТА МАЕМУНА !......БАХ ИОХАНЕ ИОХАНЕ ТОЯ СФИНИАЧУВЕК !.................... ...................................ПИЕМЕ СИ КАИФЕТО.....И......НЕМА НИ ТУРАТЕ ИНВАЛИДИ !.................................. .....................................................ТУРЕТЕ НАБРАНИ УТ ВАС ЦВЕТЯ !................................................. ..........................................ЦВЕТЯ ?............ТЕЯ НЕ ЗНАИЯТ КВО Е ТВА !....................................................... ................................................................ТУРИЛИ ТОЯ ТРУПП !................................................................
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
..............ПИШЕ СЕ.....ЕРУДИРАН БЕ ТАПАК !.......ОТ ЕРУДИЦИЯ !......ШО СИ ГОВЕДО НЕГРАМОТНОЕ ?......
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Идеята на такива предатели като този е да насажда, че има някаква разлика между партиите. ДС агентите просто измислиха всички партии за заблуда на дебилите! Властта никога не се е сменяла, а в момента в управлението има най-много крадливи комунета, от когато и да е било! Всички монополи и стратегически ресурси са в ръцете на агентите, които разпределиха държавата още през 90 и 91 г. на миналия век! Костовото комунистическо управление легализира законно кражбата на цялата държава, чрез т. нар. приватизация... Спете дебили, спете робски овце!
8
Не вервам да има такива връзки!Та кой сериозен престъпник, ще се свърже с тъпунгер като Домоуправителя Цветанъ!?
9
Професоре, професоре, не е най-големият ни проблем размерът на пенсиите. Най-големият ни проблем е в липсата на законност, в липсата на справедливост в законите, прилагането им и съдебната защита на правата на гражданите. Проблемът ни е, че ни управляват неуки хора с огромен апетит за власт и пари и с неограничена безотговорност. Проблемът ни е, че държавата се управлява като мутренска групировка с един бабаит начело, който не се притеснява да заплашва и да лъже. Проблемът ни е, че е разрушена държавността и вярата на гражданите в държавните институции. Срещу немалки суми прокуратурата и съдът без грам притеснение прикриват и освобождават престъпници. Навсякъде българите се сблъскват с рекет и демонстрация на сила от всякакви криминални елементи и държавни и общински чиновници. Такава разруха българите не помнят, това дори по време на война не се е случвало. Пенсиите са огромен проблем, но по-малък проблем ли е, че младите хора не смеят да създадат семейство и да имат деца, защото заплатите им са толкова мизерни, а животът толкова скъп, че поемането на такава отговорност е непосилна за тях? По-малък проблем ли е демографският срив и масовото напускане на държавата от млади и образовани хора? По-малък проблем ли е безнаказаната престъпност, която е взела незапомнени размери? По-малък проблем ли е, че от службите за сигурност към престъпниците изтича информация? По-малък проблем ли е присвояването на еврофондовете и растящият външен дълг, който загробва и бъдещите поколения, ако има такива? Проблемите нямат изброяване, те са във всяка една обществена сфера. Трябва тотален рестарт на системата с пълно изчистване на всяка институция, иначе оправяне няма.
10
"Димитър Желязков е бизнесмен с легален бизнес, с три изрядни фирми, които развиват напълно законна дейност", заяви преди две години по Нова телевизия в качеството си на вицепремиер и вътрешен министър в Борисов 2, шефката на кабинета на премиера в сегашното правителство Румяна Бъчварова.
12
ПО ДОБРЕ МИТЬО ОТКОЛКОТО НЯКОЙ СЕРЬОЖА ИЛИ АЛЬОША ДА ДЕРИБЕЙСТВА ПО МОРЕТО! ПЕНСИОНЕРИТЕ СА СТРОИЛИ СОЦИАЛИЗЪМА НА БРЕЖНЕВ И ТОШО НАВРЕМЕТО И СЕГА СИ ПОЛУЧАВАТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПЕНСИИ. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БИЛО БЕЗ ПАРИ? АМИ КОЙ Е ПЛАЩАЛ ЗАПЛАТИТЕ, БОЛНИЦИТЕ, ОБОРУДВАНЕТО И ДР? ЗА ТОВА СА БИЛИ НИСКИ ЗАПЛАТИТЕ И СЕГА ПЕНСИИТЕ. Я ДА СА СИ ПОЛУЧАВАЛИ ПО 1000 ЛВ. И ДА СА СИ ПЛАЩАЛИ КОГАТО ХОДЯТ НА ЛЕКАР!
13
Е ,той (Джеров) си го каза направо - "за БСП е характерно да работи с организираната престъпност" !!! Повече от това - какво да кажем ??? Нищо ,нали ?!
14
"Димитър Желязков е бизнесмен с легален бизнес, с три изрядни фирми, които развиват напълно законна дейност", заяви пред Нова телевизия в качеството си на вицепремиер и вътрешен министър в Борисов 2, шефката на кабинета на премиера в сегашното правителство Румяна Бъчварова.
15
Що не го попитате тоя измисленяк Джеров как стана професор???
16
Цирка още не е започнал,всеки от контингента е свързан с ДС-бсп,ще излязат като света вода с тези комунисти -прокурори
17
Настоявам прокуратурата да се самосезира и да се види , кое е лицето , което в пик ни плаши със свещи , както и нашите работодатели , ако не аз ще сезирам прокуратурата и със жалба до Борисов!!!!(БЕДНИ МИ ДЯДО БАЗОВ, КЪДЕ СИ СЕГА,,,,,,,,,,,,)
18
Както и да се въртят БСП е ОПГ с Радев в кюпа! Вижда се нагледно каква ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ предлагат! След БСП-ЕООД Курнелия и свине, трева не никне, боклук до боклука! Тези другари цял живот са на държавната софра и произвеждат само фекалии! Мястото им е на бунището, а те искат цяла България на бунище да превърнат!Споко , винаги ще си получите наказанието,както за Вината и Мезетата-Филип Боков!
19
Този другар, никога не е бил професор, освен в собствените си мечти. Произхожда от добро семейство, но по време на комунизма е вербуван за доносник на ДС, работейки като обикновен консултант по право. След 10 ноември не е огласен като доносник по разбираеми причини, би трябвало да се самонакаже със специален закон за лустрация и преглед на мръсната му дейност като част от престъпната ДС. В СДС нямаше нито един(в мафиотското им "кубе"), който да не е комунист и/или ДС вербуван. До един са мерзавци, окрали с водещите си "офицери" България, или помагали на комунистическите принцове и принцеси да ограбят България. За това би трябвало, народът да изисква от всички "богаташи" и "политици" углавно разследване и конфискация с дълги години затвор.
20
този е като т.н. юрист на герб дани кирилов на младини- случайно завършил право и още по-случайно станал политик, заради комплексите си ,че по-рано не се е реализирал като сериозен правист.
21
Най добре е бай Сашо Джеров да си смени памперса с по обемен. Да събере бабите от кооперацията, да купят зарзаватите и да започнат бъркането на лютеницата. Преди това бабите могат да клатят доматите, а защо не и да ги белят. Могат да им помагат Юлиян Вучков и Минчо Празников. Те също разбират от тия работи.
22
Не те знам какъв специалист си, а и не искам да знам след казаното от тебе. Било трудна работа да се свика ВНС. Летенето do доуга планета да не е по-лесно, но летят :)))) На българския тарикат и хитрец все ще му е трудно.Като правил новата - последна конституция не е ли разбрал, че така прокуратурата е безконтролна и законотворците са безконтролни. Като е голям разбирач на демокрацията защо не предложи в конституцията промяна на НС и създаване на двукамерен парламент: Трябва сенат да контролира "мислителите" на законите. Сещя ли се Джеров как ще са като "разкрачени къде да се уреждат - в камарата на представителите и да си творят лобистки закони или в сената , за да стопират "лошите":))) Този за намаляването на депутатите трябвало да се мисли. Първо трябва да се създаде двукамерен парламент от ВНС и това ВНС да се самозакрие завинаги. КМного да мислим - ами когато ядем също трябва да мислим от лакомия да не се "задавим". Преяждането с власт не е ли опасно за здравето :))) За рака ще измислят хапчета но за преяждане с власт няма да се намери лекарство.или поне в България няма да лекува - климата няма да понася на лекарството.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15144
архив

Чък Норис е роден на 31 февруари.

няма нови новини
Днес: 213
hot
най-четени новини в момента
сега
3170
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Огнен ад в София - черни кълба дим се издигат над столицата (СНИМКИ)
x
Астролог: Денят е посветен на любовта
x