Вход
София
Времето в София -3 o C

САМО В ПИК! Проф. Андрей Пантев за президентските избори: Политиците и партиите си търсят кусури, защото има криза на демокрацията

САМО В ПИК! Проф. Андрей Пантев за президентските избори: Политиците и партиите си търсят кусури, защото има криза на демокрацията

на 06.09.2016
3598
5
САМО В ПИК! Проф. Андрей Пантев за президентските избори: Политиците и партиите си търсят кусури, защото има криза на демокрацията
06.09.2016
5
3598

Проф. Андрей Пантев е автор на над 300 публикации на български, английски, руски, испански, немски; около 40 книги, съставител и редактор на исторически сборници и енциклопедии.

САМО В ПИК! Проф. Андрей Пантев: Очаквам утре да кажат, че донски казаци са клали в Батак!

САМО В ПИК! Проф. Андрей Пантев: Очаквам утре да кажат, че донски казаци са клали в Батак!

Проф. Андрей Пантев е един от най-известните български...

на 12.04.2016

Бил е депутат в 39-то Народно събрание от гражданската квота на Коалиция за България. В 40-то НС е заместник-председател на ПГ на Коалиция за България, основен представител в Делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, член на Комисия по образование и наука и на Комисия по парламентарна етика. През 2009 г. е под №7 в листата на Коалиция за България за депутати в Европейския парламент.

Потърсихме го за кометар на изострената политическа обстановка у нас, както и по повод 131 години от Съединението на България. 

Интервю на Гергана Танева

- Честит празник проф. Пантев. Днес отбелязваме 131 години от Съединението на България, как бихте поздравили нашите читатели?

- Поне в този ден да престанем да се мразим, или поне да го правим по-малко. Да усетим онази тръпка на единомислие и единодействие, като не забравяме че онези съединителни дейци са били с различни политически убеждения, даже често пъти са имали и персонална антипатия един към друг, но в името на тази свещена идея и тази мечта за по-голяма България са преглътнали обиди, преодолели са противоречия и са се отправили към един и същи път, който води от София към Пловдив и се е смятало, че ще продължи и по-нататък. 

ПИК TV: Проф. Пантев: Не може страна, която има Ботев и Левски да има мизерен статут

ПИК TV: Проф. Пантев: Не може страна, която има Ботев и Левски да има мизерен статут

С тържествена церемония пред Паметника на Апостола на...

на 18.07.2016

- Днес всички отправят апели за обединение, но възможно ли е това сред нашите политици?

- Обединението е условно и разсъдливо понятие. Нито една нация не е обединена така, че да мисли в политически смисъл по един и същи начин. Това обединение не значи монотонно еднообразие. Под обединение се разбира да преодолееш, да преглътнеш, нещо което може би не е точно в твоите убеждения и бит в името на една по-висша цел. 

Днес ние не можем присъединяваме вече територии, но можем да покажем на онези българи, които са вън от нашите държавни граници, че сме една страна, която е привлекателна и с която трябва да се гордеят изграждайки новия си живот. 

- Политиците у нас обаче се раздират от скандали. Какво очаквате от кампанията?

- Аз очаквам да бъдат малко по-цивилизовани, но за сега няма никаква индикация за тази надежда. Виждате, че има удари под кръста даже в онази страна, която толкова имитираме - Америка. Така че това е част от кризата на демокрацията, която не може по друг начин, не може да с идейни платформи да експонира една политика и за това започва да си търси основателни или измислени кусури и пороци на една или друга партия или формация, или на една или друга личност. 

- Как бихте коментирали кандидатите за президент, които до момента са известни?

- Не мога да коментирам кандидати, които нямат нито позитивни, нито негативни заслуги. В крайна сметка издигнати са, всеки има право да приема този риск или тази суетна тръпка. 

- Левицата правилен избор ли направи с издигането на ген. Румен Радев?

- Не знам, не съм участвал. Нямам честта да познавам този човек, но по начало всички пилоти с изключение на Гьоринг ми се виждат храбри хора. 

- Вчера премиера Борисов даде да се разбере, че България няма да се откаже от газовия хъб "Балкан". Смятате ли, че този проект е възможен?

- Позицията му е правилна, но зависи до колко е последователна, след това до колко се свързва с нашите възможности. Ние може да се обявим за столица на Месопотамия, но месопотамците не знаят това. Като идея вероятно е много добра, стига да не е поредната чупка в нашата непоследователност по отношение на енергетиката изобщо. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 18480
архив

- Скъпа, хайде да се разведем. Много те моля! Не мога повече да продължавам така. - А-а-а! Надявай се, ама няма да те огрее. Вдовица взе, вдовица и ще оставиш!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ дари два апарата за кръвна плазма в Плевен и Стара Загора (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии поставят партньора на първо място
x