Вход
София
Времето в София 13 o C

САМО В ПИК! Проф. Андрей Пантев: Очаквам утре да кажат, че донски казаци са клали в Батак!

САМО В ПИК! Проф. Андрей Пантев: Очаквам утре да кажат, че донски казаци са клали в Батак!

на 12.04.2016
5913
21
САМО В ПИК! Проф. Андрей Пантев: Очаквам утре да кажат, че донски казаци са клали в Батак!
12.04.2016
21
5913

Проф. Андрей Пантев е един от най-известните български историци, специалист по нова история. Депутат от левицата в два български парламента. Проф. Пантев коментира пред медията ни русофобската вълна, заляла страната. 

Интервю на Петър БОЙЧЕВ 

-  Проф. Пантев, на какво се дължи русофобията, станала така модерна напоследък?

-  На възстановяването на русофилията, която беше изкуствено подтиквана преди Десети ноември, а след тази дата се настани идеята, че Русия е зло за България. Това естествено че буди подозрения, възражения, понякога дори и гняв. Русофобията стига такива размери, че очаквам всеки момент да кажат, че донските казаци са изклали батачани. Защото руснаците само зло ни носят. Русофобията е чудовищна.

-  Една земеделска партия излезе наскоро със специална писмена трогателна похвала за свой министър, който се опълчил юначно на „пагубното руско влияние у нас”.

 Днес е много благонадеждно да се обявиш против Русия. Даже нещо повече — днес да се говори добре за Русия е по-опасно, отколкото беше опасно да се хвали преди Десети ноември американският империализъм. А това че някакъв си министър се обявил за враг на Русия е парвенюшко пърчене на лилипут. Може би затоваправителството изобщо не реагира. Русия няма да реагира, под достойнството й е. Пагубното руско влияние може да си го обясним с най-българската книга – „История славянобългарска”. Пасиий не е знаел никакви други езици. Той е черпел от общия старославянски език. Езикът, който ние сме създали, но се е разпросранявал много по-нашироко и ползотворно в Русия.

-  Президентът Плевнелиев стана личност на годината в Украйна и там обяви, че Крим е украински. Даже  благодари на Украйна за Освобождението ни.

- Никой украинец, никой финландец, дори никой поляк, ние им благоадрим на всички, не биха участвали в Освободителната война, ако не беше руският император Александър Втори - цар Освободител. Колкото до Крим - това са комплексарски словесни изхвърляния. В Киев президентът ни показа прекрасни познания по история и география. Ние българите, можем да направим аналогия с Източна Румелия. където небългарското население е било много повече, отколкото неруското в Крим. И въпреки това ние славим, честваме и тачим Съединението. Без да е имало референдум там влиза нашата българска княжеска войска.

- А как бихте коментирали кражбата на история – последният пресен пример с Димитър Талев, издаден и редактиран в Македония.

- Ами това вече  е най-голямото доказателство, че македонците са българи. Тази мания за величие показва чувство за малоценност. И липса на идентитет. Но ние не трябва да сме чак толкова гневни. Защото история се краде, когато я нямаш. И се краде от този, който я има. Не съм чул германци или англичани, или французи, които има за какво да спорят в исторически план, да казват, че им се краде историята. Имат си достатъчно.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 3268
архив

За младите девойки нищо не е така привлекателно, както дебелият търбух на заможния дядо.

няма нови новини
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
сега
2716
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Граждани издигнаха лозунг пред президентството: Радев говорител на подземния свят! (НА ЖИВО)
x
ВЯРА: Този светец от езичник станал християнин и понесъл страшни мъчения
x