САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Борисов отвръща с човешко присъствие и лична харизма на стрелбата от Нинова и Йончева

Интервю

САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Борисов отвръща с човешко присъствие и лична харизма на стрелбата от Нинова и Йончева

64971
на 23.05.2019
САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Борисов отвръща с човешко присъствие и лична харизма на стрелбата от Нинова и Йончева
Автор:   Симо Русев

ПИК потърси проф. Антоанета Христова за коментар на финалните телевизионни представяния на двойките Бойко Борисов и Мария Габриел от ГЕРБ срещу Корнелия Нинова и Елена Йончева от БСП. Христова обясни кой какво спечели и какво загуби от представянето си във формата, както и действително ли е възможен костинбродски сценарий по учебниците на КГБ.

препоръчано

 - Проф. Христова, кой е, имаше ли победител от  финалните телевизионни представяния на двойките Бойко Борисов и Мария Габриел от ГЕРБ срещу Корнелия Нинова и Елена Йончева от БСП?

- Ако сравним двете двойки,  при двойката Борисов – Габриел Борисов направи нещо много позитивно от гледна точка имиджа на Габриел. Той компенсира отсъствието в нейното говорене на обществено чувствителните национални проблеми, както и по-хладното й излъчване чрез личната си харизма. Борисов придаде с присъствието си много топлина и човещина, като се опита да отговори на всичко, което до този момент БСП използва, за да удря  ГЕРБ и самия него. Така той допълни имиджа на Габриел и го приземи. Затова смятам, че с тази комбинация те направиха правилната крачка към обогатяване и допълване на капацитета, който представя Габриел като водач на листата на ГЕРБ.

При представянето на Йончева и Корнелия Нинова не се случи нищо изненадващо. Те продължиха да стрелят срещу ГЕРБ и конкретно срещу Борисов. Освен това, продължиха да нямат никаква връзка с европейската тематика. Т.е. с това да свържат евентуалното си участие в Европейския парламент и ползите от възможните политики през него за България. Това, което днес става очевидно ясно, е, че те по отношение на Европа се облягат на Кьовеши, но на практика не представиха възможностите за работа на който и да е европейски прокурор спрямо функционирането на националната правосъдна система. Ако темата беше задълбочена в тази посока, щяха да се очертаят  сериозните ограничения, което показва липсата на познаване по тематиката или използването на темата само предизборно. На второ място, на практика националните скандали, така както ги разбира БСП, ще бъдат пренесени на европейска територия. Т.е. ако трябва да сравня двойките, налага се изводът, че Борисов обогати и помогна за образа на Габриел, докато БСП в лицето на Корнелия Нинова и Йончева в много по-голяма степен запазиха старата си ограничена рамка на образ и вече съвсем фокусирано насочиха говоренето си срещу Борисов. А това е война, която става прекалено парциална.

- Дали всичко това ще окаже влияние на резултата от изборите?

- Да. Ще окаже дотолкова, доколкото още повече втвърдява т.нар. „твърди” избиратели, поляризирайки ги. Хората, които се колебаят и не знаят какво да направят, в по-голяма степен могат да се отвратят от днешния дебат и съвсем да се откажат от участието си в изборите. Докато тези, които вече са избрали и са твърди избиратели на партиите, още повече задълбават позицията си. Натоварват я със силно негативни емоции, които ще ги доведат до урните, за да гласуват срещу опонента. Той, от своя страна, вече не се възприема като опонент, а като враг.

- Отказът на Корнелия Нинова да обяви публично желанието и ангажимента си да е следващият министър-председател, въпреки че говори за предизвикване и спечелване на предстоящите според нея предсрочни парламентарни избори, не е ли илюстрация точно на това, за което говорите?

- Стана ясно в няколкото въпроса по политики, които й бяха зададени, че на практика няма нови идеи за решение на проблемите, за които говори. Така че тя не каза нищо ново, нищо различно. Например, противоречието дали има доверие в прокуратурата и какво още иска от нея. Т.е. тя формулира опозиции, които не могат да бъдат политически коректно изговорени по начина, по който тя иска. От една страна, има доверие. От друга – хората имат усещане за несправедливост. Тези две съотношения нямат връзка, но тъй като тя иска да ги свърже, в обясненията й имаше доста сериозно логическо разминаване. Връзката е в конкретно необходимите реформи, но за изговарянето им е необходима експертиза и активно участие в работата на парламента, което при БСП в момента липсва.

- Тъй като говорите за прокуратурата и престъпления, мислите ли, че действително е възможен костинбродски сценарий по учебниците на КГБ, както твърди Борисов?

- В тази държава всичко е възможно. От 1990-та година сме се нагледали на такива невъзможни и невероятни манипулации на общественото мнение, че какво ли не е преминало пред очите на българския избирател. Даже манипулациите до такава степен се осъзнават от хората, че новини, свързани с драматични събития и проблеми, които през тази седмица се представят от националните медии, се възприемат като политическа манипулация.

- Като говорите за отвращението на аудиторията, не победиха ли в тези имиджови формати точно фалшивите новини за апратаменти и имоти?

- Дали победиха? Това, че ГЕРБ започна да губи подкрепа, показва, че те повлияха. Победата е нещо друго. Тя означава капитулация.

В момента има битка, която се води между истинските и фалшивите новини. Неслучайно фалшивите новини са техника за манипулация, защото средствата за превенция са много малко. Но битката все още не е с предрешен край.

- Като илюстрация на това, за което говорите, не е ли абсурдно да твърдиш, че живееш под наем, когато имаш наследствени имоти за милиони, а родата на съпруга ти – къщи за гости по морето?

- Практически е възможно, но разбира се, че би трябвало да бъде обяснено и проверено.

- Какво още да очакваме до 26 май, възможно ли е нещо да гръмне, да избухне, да ескалира?

- Всичко може.                  

Сподели:
Бомба x
Кои са най-добрите и най-лошите в зодиака Кои са най-добрите и най-лошите в зодиака
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ Европа от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ "Европа" от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 112
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това