Вход
София
Времето в София -2 o C

САМО В ПИК: Проф. Антоанета Христова разкри задкулисието на натиска върху Борисов (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК: Проф. Антоанета Христова разкри задкулисието на натиска върху Борисов (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 23.07.2020
292855
0
САМО В ПИК: Проф. Антоанета Христова разкри задкулисието на натиска върху Борисов (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
23.07.2020
0
292855

Политическият психолог проф. Антоанета Христова разкри задкулисието на натиска върху премиера Бойко Борисов за промени в правителството и изнудвачеството на аватарите на т.н. стихнати протести Христо Иванов, Румен Радев, Мая Манолова, Корнелия Нинова и "Отровното трио". Кой пие и кой плаща в схватката между тях и управлението и до какво ще доведе това?

"Започва начало на един процес и моите очаквания бяха на 50% изпълнение. Аз не получих напълно удовлетворяващи отговори на въпроса "Защо". Беше направен опит да се даде отговор. Когато се прави промяна, трябва да се каже защо го сменяме, с какво този, с когото го сменяме, е по-добър и зад какви приоритетите застават новите министри", обясни проф. Христова.

По думите й е необходимо съвсем нова програма на правителството. "Новият етап, който започваме, е управление в криза", добави политическият психолог. Според нея управлението се намира в една критична ситуация, която трябва да се преодолее.

"Днес липсва на 50% това, което трябваше да ни се даде. Липсва ни това, което в понеделник трябва да ни се даде", добави експертът. По думите й много кметове не са доволни от финансовия министър Владислав Горанов и смените са опит да се потуши напрежението вътре в партията.

По думите й истината е изговорена половинчато. "Когато заявяваш личностната промяна, ти трябва да кажеш приоритетите, които са променени и зад които застават новите министри", уточни проф. Антоанета Христова.

"Най-неаргументираната теза беше тази за Младен Маринов и за протестите", категорична е политическият психолог.

"При заместник-министрите ти на практика продължаваш линията, която е и до сега. Но когато говорим за чисто нови авторитети, това малко ме притеснява. Давам пример със здравеопазването - не познавам Костадин Ангелов, но съм чувала много добри неща за него и се надявам да не загуби образ. Здравеопазването е една от сферите, които трябва да са приоритет и до този момент нямат своите адекватни реформи. Трябва да погледне лимитите, да погледне пътеките и начина на мотивиране на младите лекари да останат в държавата, защото ние храним с добре подготвени специалисти целия свят", анализира експертът в студиото на ПИК TV.

"Стандартът ни на живот трябва да бъде преформулиран като близки и далечни цели. Загубихме състезанието с Полша, Унгария, Чехия, Загубихме състезанието и с Румъния", сподели тя.

По думите й целта ни за стандарт на живот трябва да бъде Вишеградската четворка.

"В туризма Мариана Николова е формално назначение, там факторът ще бъде Валери Симеонов", увери Антоанета Христова.

"Тези навън са деца, които нямат елементарно гражданско образование. Влизайки да отговарям на хората навън, аз трябва да обясня поведението на много различни групички от хора, които различни групички имат абсолютно различна мотивация. Това е ефектът на пропагандата", допълни професорът.

Според нея съдебната система е изключително проблемна ситуация.

"До Иван Гешев прокуратурата беше едно спокойно място, в което не виждахме опит за разравяне на дълбокия обор, на който ние сме стъпили след 1989 г. За първи път се прави това и то, забележете, за шест месец. За шест месеца колко хора избягаха и бяха заловени и то хора, за които не сме си и помислили, че могат да бъдат пипнати. Не се съмнявам в искрената мотивация на Гешев да бъде видим и достоен прокурор", категорична е политическият анализатор.

"В тази държава не са разрешени взаимоотношенията между съд, адвокатура и прокуратура и в момента, в който прокуратурата изпъкне, тя може да направи политическа грешка. В тази ситуация проблемът не е Гешев, проблемът е системният проблем за определяне на взаимоотношенията между трите страни. Гешев не е проблем, Гешев е решението", каза още Антоанета Христова.

"Цацаров е високоинтелигентен човек и в неговата високоинтелигентна обраност те виждаха заплаха", обясни гостът в студиото на ПИК TV на въпрос на водещата Ива Николова, че Христо Иванов и компания са искали оставката и на предишния главен прокурор Сотир Цацаров.

"Не очаквам никаква стъпка назад. Нашият шанс е, че Иван Гешев разбърква гнездото на змиите. Това е шансът на гражданското общество и шансът да приключим прехода", увери политическият психолог.

"Христо Иванов е много амбициозен, желаещ да доминира и да представи егото си като политик. Това е и причината да не се разбере с Борисов, той искаше много повече да присъства и да изпъква. В същото време нямаше достатъчна решимост, за да влезе във фокуса на вниманието. Една от целите му е да стопи ДПС и да бъде балансьор", анализира тя.

"Нито един от гласоподавателите на Христо Иванов не е десен. Избирателите на Христо Иванов са млади хора от провинцията, които се опитват да добият софийски облик, купили са си апартаментчета в южните квартали на София и по никакъв начин не са десни, те са леви либерали", категорична е Антоанета Христова.

По думите й акцията в "Росенец" е силен пиар ход. "Ако сега направите социология, той минава 4-те процента. Той ще мине 4%", добави политическият психолог. Според нея и Христо Иванов, и ГЕРБ ще загубят, ако управляват заедно.

"Нищо няма да се подчинява на старата формула на правене на политика. На улицата в момента имаме анархистични послания, които не могат да бъдат приети и това трябва да бъде разбрано. Младите хора, които са там, те са напълно дезориентирани", добави експертът в студиото на ПИК TV.

На въпрос на Ива Николова за т.нар. "отровно трио" проф. Христова заяви: "Там има неистова потребност от професионална и финансова реализация. За Бабикян дори не ми се говори. Минеков защитаваше творчеството си за филма за Левски. Спомням си, че не успях да го издържа този филм и той тогава изпадна в тежка криза, че хората не могат да възприемат филма му. Струва ми се, че този човек има дълбока неудовлетвореност и иска някаква реализация. Бабикян е критикарят, който не произвежда продукт накрая. Това са странни хора."

Според нея младите хора не се разпознават в тези трима човека.

"При Румен Радев формулировката за промяна на системата отдавна я има - президентска република. На него не му отърва това Народно събрание, защото то няма как да осъществи идеята му за Велико Народно събрание и за промяна на Конституцията", отсече политическият психолог.

"Има хора, които искрено са там. Управляващите, знаейки, че има такива хора, трябва да има политики, които да са насочени към тези хора, които вярват, че държавата трябва да им реши проблемите", коментира експертът.

"Мечтата на Румен Радев за служебно правителство няма да се реализира. Очевидно е, че той се готви и иска да има втори мандат. Очевидно застава зад Корнелия Нинова, защото се надява да го издигне за втори мандат. Част от идеята за предсрочни избори е да се спрат изборите в БСП и тя да издигне Радев за втори мандат. Всичко тва са сметки без кръчмар", сподели проф. Христова.

"Потресена съм, че всички са без маски, никой не спазва дистанция. Тероризмът в метрото - искам да си представите човек с клаустрофобия. Този човек може да е умрял за 9 минути. За мен това е дъното, както и че хората са без маски на площада. Това само те кара да не искаш да се свързваш с тези хора", добави тя.

"Положението на правителството е рисково и те трябва да внимават с всяка стъпка. Ако те задържат положението, което е разумното, ще може да се видят и другите играчи на политическата сцена", продължи политическият психолог. 

"От септември ще започне жестоката във всичките й форми предизборна кампания", прогнозира гостът в студиото на ПИК TV. 

В заключение проф. Христова сподели, че рокадите в правителството може и да продължат, тъй като това е процес, който не се знае кога ще приключи.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17332
архив


Детективът, специалист в преговорите, пристига на местопроизшествието.
- Каква е ситуацията? - пита той.
- Тежка! Двама са се барикадирали във винпрома, имат заложници - казва шефът.
- Имаме ли контакт с тях? - пита специалистът.
- Говорим с някой, представя се като Вуте.
- Какви са исканията им?
- Идея си нямам, трети ден ги формулират.

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x