САМО В ПИК: Проф. Антоанета Христова с разбиващ анализ за речта на Радев - хвърля страната в нестабилност и иска да е ментор на нова политическа формация в партньорство с БСП

Интервю

САМО В ПИК: Проф. Антоанета Христова с разбиващ анализ за речта на Радев - хвърля страната в нестабилност и иска да е ментор на нова политическа формация в партньорство с БСП

150134
на 08.12.2018
САМО В ПИК: Проф. Антоанета Христова с разбиващ анализ за речта на Радев - хвърля страната в нестабилност и иска да е ментор на нова политическа формация в партньорство с БСП

Румен Радев превзе БСП по време на интервюто си в "Панорама" в петъчната вечер. Избраният за държавен глава, който трябва да е обединител на нацията, опита да атакува властта със заучени фрази и реплики, написани му от неговия съветник Иво Христов. От ефира на БНТ Радев продължи линията на нескрита конфронтация с управляващите с твърдения, които българите вече са чували неколкократно в последните му изказвания.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Специално за ПИК политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира позицията на президента и директните му нападки към властта.

- Госпожо Христова, как ще коментирате директната атака на Румен Радев срещу правителството?

- Той продължава с противопоставянето си на управляващите и с ясно заявеното нежелание за диалог. Продължава с това, че не иска да види позитивното, а иска да акцентира само върху негативното. Да, ако говорим за негативно, мисля, че той доста селективно го показа. Относно дълбочината на реформите всички анализатори, включително и аз, сме казали, че е необходимо те да се случат в почти всички сектори на управлението. Въпросът е как вижда президента решението на проблемите и каква посока на развитие предполагат тезите му.

- В това виждате нескрити заявки за политическо лидерство?

- Много ясно той иска да бъде ментор на нова политическа формация, която ние допускаме, че ще бъде позиционирана в много крайно ляво предвид това, че човекът, който би могъл да разпише партийна платформа и подкрепя говоренето му е неговият шеф на кабинет.

- А възможен ли е диалог между Борисов и Радев?

- Диалог между Радев и Борисов е невъзможен. И не защото Борисов отказва диалога, а защото Радев е категоричен в това отношение. Очевидно е, опозиционното му мислене, което излиза извън рамките на ролята на президента - така, както те са разписани в конституцията. Очевидно е, че мисли за нова политическа формула, която в най-добрата ситуация ще подпомогне БСП като коалиционен партньор на следващи избори. Тази формула предполага коалиционно партньорство с БСП. Дали тази политическа формация или нова алтернатива, за която той говори, може да бъде наистина силна, ярка, категорична, дълбоко се съмнявам. Създаването на нова формация хвърля политическата система в нестабилност, което не е добре от гледна точка на перспективите на държавата, тъй като добрите перспективи, предполагат устойчивост на развитието. Смисълът на подобна формация е подпомагане на БСП, но не съм сигурна, че президентът я вижда по този начин.

- Кога се появяват подобни "алтернативни" политически формации?

- Такива нови политически формации се появяват естествено и изчезват и в развитите демокрации. Но да не забравяме, че развитите демокрации са преминали през устойчив период, който на нас не ни се е случвала. Хората са много уморени! Много уморени! Те са уморени от грешките на прехода, а в основата на грешките на прехода е безобразният начин, по който се случи промяната в България през 89-90-та година, която беше инженерно измислена от хора, част от които вече не са на този свят, част са все още, но нямат същия капацитет и друга част, на които бяха раздадени едни пари, но не успяха да ги управляват добре, защото нямаха нито знанието, нито съвестта за това. Всяко изкривяване, на което сме свидетели, е предположено от сбъркания старт и това ще продължи докато много по-професионално не започнем да анализираме обществените процеси, а оттам - да ги разбираме и управляваме.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледат два проекта за промени в НК за сексуалното насилие над деца. ИТН пак скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледат два проекта за промени в НК за сексуалното насилие над деца. ИТН пак скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики (НА ЖИВО)
ново
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК