САМО В ПИК: Проф. Асен Балтов проговори за борбата на "Пирогов" срещу коронавируса и разкри кои са най-големите дарители - ето как е помогнал Пеевски

Интервю

САМО В ПИК: Проф. Асен Балтов проговори за борбата на "Пирогов" срещу коронавируса и разкри кои са най-големите дарители - ето как е помогнал Пеевски

265751
на 21.03.2020
САМО В ПИК: Проф. Асен Балтов проговори за борбата на Пирогов срещу коронавируса и разкри кои са най-големите дарители - ето как е помогнал Пеевски
Автор:   ПИК

Бройката на заразените от коронавирус в България продължава да расте с всеки изминал ден. Имаме и три смъртни случая, но болниците и лекарите продължават борбата с тази пандемия.

препоръчано

Една от тези болници, която поема едни от най-тежките случаи е именно УМБАЛСМ Н.И. ПИРОГОВ. За да бъдем полезни и ние, собственикът на информационна агенция ПИК Недялко Недялков направи дарение в размер на 10 хиляди лева на болницата, а репортер на медията ни се свърза с шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който от първия ден е на първа линия и прави всичко възможно да спасява човешки животи, както и целият му екип в този труден момент.

Ето какво сподели той пред нас във връзка с даренията и помощта, която се оказва на болницата. Той разкри и от какво имат нужда. 

- Проф. Балтов, от информационна агенция ПИК искаме да дарим 10 хиляди лева за "Пирогов", за да помогнем с борбата срещу пандемията. Как може да се дари, за да знае и всеки, който има желание да ви помогне? 

- Всеки, който има желание да дари, може да види как да го направи на сайта на https://pirogov.eu/bg/smetka-za-darenie-za-covid-19. Пише се дарение Covid 19, за да се различава кой за какво ги дарява, но на сайта всичко е описано подробно. 

- От какво имате нужда в момента?

- В момента ги събираме и купуваме неща, които са по-скъпи. За момента имаме събрани 1,350 млн. лева. В момента оборудваме две реанимации с по 14 легла, до края на тази седмица трябва всичко да е готово и оборудвано. Отделно правим две реанимационни легла, които ще бъдат предназначени за деца, защото ние не знаем дали няма да има и такива случаи, ние трябва да сме подготвени. 

- Кои са най-големите ви дарители?

- Ние не ги подбираме по малки и големи, има хора които са дали и 10 лева, но го правят от сърце. Г-н Делян Пеевски до момента например е дал 500 хиляди лева, но и техника, оборудване, защитни костюми, които са необходими за многократна употреба. Той ги е платил предварително, в момента се шият и чакаме да ни ги доставят.

Трябва да ви кажа, че ние сме едни от добре заредените с предпазни средства. Огромни благодарности за всеки един, защото за три дни успяхме да съберем тази сума от 1,350 млн. лева, което е огромна помощ и не съм очаквал такава голяма съпричастност не само от хора с възможности, но и тези, които даряват по 10-20 лева, но пак ви казвам правят го от сърце. 

- При вас са едни от най-тежките случаи. 

- Така е наистина, но с ген. Мунафчийски сме в постоянен контакт, работим много добре двете болници, помагаме с каквото можем. Поел съм ангажимент и всичко, което зависи от нас, го правим. Отделно правим, за което ни трябват още пари, вирусологична лаборатория.

-  На каква стойност е тази лаборатория? 

- Такава лаборатория е около 150 хиляди лева, но ние събираме реално вътре апаратура и всичко останало. Това го правим с цел, като влезе пациента в "Пирогов", ние да можем да не чакаме резултатите, както до сега повече от 24 часа. За да можем да ги правим в самата болница, а после да ги потвърждаваме в референтната болница. 

- Много доброволци също се отзоваха, те с какво ви помагат?

- Наистина е така, за момента имаме 30 доброволци, които идват всеки ден от 8 сутринта до 17 часа. Като от утре ще идват и нощна смяна, разделяме ги на три смени. Те всъщност правят дезинфекция на всички площи, които са извън средата, което за нас е голяма помощ. 

Сподели:
Бомба x
ПРАЗНИК: Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска - черпят две любими имена ПРАЗНИК: Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска - черпят две любими имена
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миню Стайков чака бебе от наследница на ВИС-2 САМО В ПИК TV: Миню Стайков чака бебе от наследница на ВИС-2
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това