Вход
София
Времето в София 21 o C

САМО В ПИК! Проф. Иво Кременски: COVID-19 е навсякъде, втората вълна ще е през есента! Трябва дистанция, тестване и изследване на генома

САМО В ПИК! Проф. Иво Кременски: COVID-19 е навсякъде, втората вълна ще е през есента! Трябва дистанция, тестване и изследване на генома

на 30.06.2020
73436
0
САМО В ПИК! Проф. Иво Кременски: COVID-19 е навсякъде, втората вълна ще е през есента! Трябва дистанция, тестване и изследване на генома
Автор: Симо Русев
30.06.2020
0
73436

Проф. Иво Кременски е национален консултант по генетика.

Пред ПИК той обясни каква е ситуацията със заразата от COVID-19 в момента, дали клъстерното или дифузно разпространение на вируса крие повече рискове. Въпреки високите температури през лятото и слънчевото греене с ултравиолетови лъчи, въпреки повишения личен имунитет, ученият не изключва възможността от нова есенна вълна в разпространението на болестта, поне докато не се намерят ефективно действащи медикаменти и ваксина.

Топ имунологът доц. Андрей Чорбанов разкри идва ли краят на пандемията и има ли втора вълна

Топ имунологът доц. Андрей Чорбанов разкри идва ли краят на пандемията и има ли втора вълна

"Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може...

на 23.06.2020

- Професор Кременски, каква е ситуацията в момента със заболеваемостта от COVID-19 на фона на общата заболеваемост в страната, постигнат ли е някакъв баланс, или може би трябва да говорим за втора вълна? От какво да се страхуваме и как да се пазим?

- Вирусът го има навсякъде. На този етап е все още рано да се каже дали има втора вълна. Като се има предвид изследванията, които се правят, според мен от самото начало трябваше да се правят повече изследвания за търсене на такива, които не са заразени, такива, които нямат прояви. По-рано трябваше да бъдат хващани и рисковите групи и индивиди, за да не се получава така, че те да взривяват цели общности. Проблем беше и времето за излизане на тестовете, защото през това време заразата се разнасяше. До активирането на мерките се появяваха повече заболели от коронавируса. Но според мен пандемията ще продължи. Твърдя го, без да съм вирусолог, и една от основните причини е, че чак сега започнаха да правят много тестове, а това отдавна трябваше да се случи, другото е, че дисциплината трябва да се спазва. Иначе няма как да се преборим. Докато не се получат лекарства, дай, Боже, по-късно и ваксини, това ще бъде положението.

- Имате ли усещането, че има групи от хора, които са носители или са заразени, имат дори развита симптоматика, които се крият, групи, които много късно търсят медицинска помощ, и така се превръщат в ходещи заразоносители?

- Ама разбира се. Точно това имах предвид. Затова трябва да се увеличи броят на тестовете. Трябва да се засили и наблюдението върху групи, при които се очаква, че може да се появи коронавирусът. Трябва да се засилят мерките срещу събиране на големи групи хора. Няма друго спасение. Трябва да се спазва дистанцията, за която непрекъснато се говори. Виждате какво се случва в детските градини. Със сигурност има хора, които късно се обръщат към здравната система. А през това време са заразили тези, с които са контактували.

Проф. Ива Христова: Втора вълна на коронавирус чакаме през есента и зимата

Проф. Ива Христова: Втора вълна на коронавирус чакаме през есента и зимата

Епидемията все още е под контрол. Увеличение има, но то...

на 25.06.2020

- Началникът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев изрази много интересна теза, че ако си говорим тихо, а не викаме, не крещим, не пеем, дори ако протестираме тихо и смирено, ако сме устискали поне още 10 дни, е щяло да няма такова увеличаване на заразените, каквото наблядаваме в момента. Споделяте ли тази теза?

- Да не се пее, да не се вика... Аз не съм вирусолог. Той е хигиенист, аз не съм. Логиката е, че наистина трябва да се спазва дистанция - да не се събират големи групи хора. Да не се търсят поводи за някакви тържества, за някакви празници. Няма как. Единственото оръжие срещу заразата, единственото съпасение е да ограничаваме срещите си, контактите си. За това Кантарджиев е парв.

- Ако досега наблюдавахме взривове на заразата по-скоро по т.нар. клъстери - професионални общности, по гета, по религиозни и спортни сборища, не е ли обаче вече по-опасно дифузното разпространение в големите градове, където връзките са почти непроследими?

- Свободното движение увеличава контактите. Затова трябва да се разшири тестването на рискови групи и рискови популации. Това е начинът да се ограничи заразата. Иначе не виждам как ще стане. И колкото повече са изследваните, колкото повече е информацията, тогава ще можем да дадем отговори на това - има ли нов пик на пандемията, или няма. Накъде вървим и как вървим. Частичното тестване не дава нужната информация. А и за мен, понеже се занимавам с лаборатория, трябва да има строг контрол върху тези, които провеждат тестовете. Това, че имаме 35 ли, 45 ли лаборатории, нещо не ми го побира умът. Колкото в една лаборатория се правят повече тестове, толкова е по-висока надеждността. Трябва да се знае с какви тестове работят тези хора. Каква е надеждността на тези тестове, които се провеждат. Сега всеки прави каквото му хрумне. Трябва да има контрол с определени тестове, при определени условия да се провеждат, за да няма фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Важно е, защото така се получава информацията.

- Как топлото време, слънцето, ултравиолетовите лъчи, морето влияят, дали това са фактори които ще спрат заразата, ще се минимизира ли чрез тях процесът?

- Според мен тези фактори няма да повлияят толкова върху вируса. Те дори ще засилят контактите. Никой не знае все още този вирус как точно действа, как работи. Обаче вече в Италия и на други места започва тестове не само на определени хора, на определени групи, но и се търси какъв е геномът на този вирус, как се променя. Много е важно също да се изследва какво е състоянието на човека. Трябва да има достатъчно данни и за човешкия геном. Т.е. едновремено с изследването на генома на вируса, което се прави, трябва да имаме данни за геномния статус, за историята на конкретните индивиди, за да разберем защо при един възрастен човек има повече риск, а при друг на същата възраст инфекцията не е толкова смъртоносна. Защото очевидно резултатите не са само от вируса, но и от индивидуални здравни характеристики. Тогава, когато се натрупат такива данни, и по-лесно ще може да се открие лекарство, и по-лесно ще се знае при кого какво лекарство да се приложи. По-лесно ще се намерят и ваксини и ще се знае кой ще реагира и как ще реагира на тази ваксина. Трябва цялостно изследване на генома, но и цялостно изследване на този, от когото е изолиран вирусът, за да се разбере как действа и да се ефективни мерките срещу него.

- Какво ще се случи през есента, ако сега, през лятото, не успеем да стимулираме, да активираме имунните си системи, дали отново опасността ще ни връхлети?

- Такъв сценарий е възможен. Никой не може да каже категорично с данните, с които разполагаме, но през есента се очаква в много страни втори пик. Този пик според мен вече започва да се проявява. Макар и да не е ясно дали това е втори пик, или излизат повече заразени от повечето изследвани. Фактор, разбира се, са и възможностите за повече контакти. Вторият пик за мен ще е през есента.     

Сподели:
свързани новини
Вирусологът Радка Аргирова: Все още сме си в първия пик, няма никаква втора вълна Вирусологът Радка Аргирова: Все още сме си в първия пик, няма никаква втора вълна
Все още сме си в първия пик, няма никаква втора вълна....
на 29.06.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9148
архив

Двама си говорят:
- В неделя ще водя тъщата до битака.
- А колко ще и искаш?

няма нови новини
Днес: 198
hot
най-четени новини в момента
сега
4989
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР с разкрития за протестите: Ранените и ударени полицаи са много, но с риск за техния живот са там да не допускат инциденти (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог: Давайте и получавайте прошка
x