Вход
София
Времето в София 12 o C

САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов: Изправени сме пред национална катастрофа, чакат ни страшни времена, за какъв вот на недоверие ми говорите? Ако някой се прави на невинен, не е от този свят, от Марс е

САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов: Изправени сме пред национална катастрофа, чакат ни страшни времена, за какъв вот на недоверие ми говорите? Ако някой се прави на невинен, не е от този свят, от Марс е

на 22.01.2020
142914
59
САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов: Изправени сме пред национална катастрофа, чакат ни страшни времена, за какъв вот на недоверие ми говорите? Ако някой се прави на невинен, не е от този свят, от Марс е
Автор: Симо Русев
22.01.2020
59
142914

ПИК потърси анализатора проф. Михаил Константинов с въпроси за политическото и аритметическо съотношение на силите в парламента преди предстоящия вот на недоверие, внесен от БСП за екологичната политика на управляващите. Професорът обаче отклони тази тема като мимолетна, незначителна и неважна заради глобалната катастрофа, пред която и ние, българите, и цялото човечество е изправено заради безводието. Самият той усилено работи по темата и предлага радикални решения.

- Проф. Константинов, ако се опитаме да направим математическата аритметика и политическият анализ за разположението на силите в парламента преди вота на недоверие, няма ли да се окаже, че 104-те гласа на БСП и ДПС няма да са достатъчни срещу ГЕРБ, патриотите, може би калкулираната печалба за „Воля“ и обидената поза на „Атака“?

- В момента се занимавам с друго, съжалявам. Не мога да мина на тази вълна. Имаме много по-важни въпроси за решаване.

- Какво е по-важно от политиката, която определя битието на всеки от нас?

- Когато британската империя е в опасност, няма власт и опозиция. Всички управляват заедно. Както беше през Втората световна война. Ние ще бъдем една от малкото държави, които са изправени пред национална катастрофа. А в момента се занимаваме с политически интриги.  

- Имате предвид проблема с водата на Перник?

- С водата в България. Всички трябва да разберат, че ни чакат страшни времена. Спомняте ли си такава зима, да няма грам сняг в София, ама грам? А и на много други места е така. Нашите язовири са със сезонно пълнене. Ние нямаме язовир, който да си стои така и да чака незнам какво… Ако не се напълни през пролетно-лятното снеготопене, отива на кино. Няма кой да ги напълни след това. Всички язовири ще заприличат на „Студена“.

- Поставяте фундаментален въпрос, доколко таза криза обаче е последица от човешка дейност и доколко е резултат от природни фактори?

- Сега имаме много лошо съчетание между двата фактора. И се оказа, че не сме готови за това. Досега работехме безотговорно, но природата ни прощаваше. Източили язовира – тя го напълни. Ние пак го източим, тя пак го напълни. Е, сега пак го източихме, но тя не го напълни. Това става.

- Мислите ли, че политиците не осъзнават сериозността на този проблем, та си играят на вотове, на пазарлъци и мнозинства?

- Защо ме питате мен, аз го поставям този въпрос. Има национална криза. Първо, тук невинни няма. Ако някой се прави на невинен в тази история, извинявам се много, ама не е от този свят. Значи невинни няма. И всички трябва да решават проблема. А и да има някой невинен, той не може да стои отстрани и да вика: „Аз нали ви казах.“ Ама българи сме бе, хора, разберете. Какво се правите, като че ли сте паднали от Марс?

Явор Нотев: Нелогично подготвеният вот на недоверие от БСП буди съмнения

Явор Нотев: Нелогично подготвеният вот на недоверие от БСП буди съмнения

Независимият депутат Явор Нотев: Неалогично подготвеуният...

на 19.01.2020

- Е, добре, каква е опцията, каква е възможността да излезем от тази наистина драматична ситуация?

- Просто излизане няма. Трябва да започне преглед и ново картиране на подземните води в България. Защото трябва промишлеността, която използва 70 процента от прясната вода в страната, трябва да мине на подземни води. Вода от сондажни кладенци.

- Още преди 20 и повече години обаче хидролози предупредиха, че има рязка тенденция за намаляването и на тези хоризонти за добив, какво правим?

- Световните данни показват, че за всеки кубичен метър вода на повърхността, който е видим, има 50 кубика под земята. Това е съотношението. Т.е., каквото и да е тук, подземните резервоари са огромни. Което не значи, че не можем да ги изсмучем ей така. Ситуацията също е доста опасна, но си има технологии за използване на подземна вода. Затова казвам, че първо трябва да се направи картиране на наличните подземни води и да се намали и спре използването на вода за питейни за промишлени нужди. Трябва да се провери състоянието на всички водни системи, като почнете от язовири и свършите до тръбопроводи. На населението му трябва вода, виждате какво става. Най-добрият резултат е в София. Тук се губят само 45 процента от подаваните към хората количества. Това ако го кажете на някой западняк, че тук с тези показатели сме отличници, той ще си оскубе косите от ужас.  

- Ако вие, учените, направите всички тези разчети, добиете цялата актуална информация и предложите технология и методи, няма ли да се върнем отново при политиците и каква е гаранцията, че установеното няма отново да попадне в ръцете на поредните калинки?

- Аз нямам гаранция. Гаранция няма за нищо. Само че ще дойде времето никой да не ги търпи повече. Не са виновни само политиците, всички сме виновни. Аз разчитам, че в крайна сметка нашите политици, при всичките им низки страсти, имат инстинкт за самосъхранение. Надявам се всички заедно да направим така, че да се спасим. Ние сега сме в една лодка. Трябва да направим всичко възможно да се спасим. Не може да се гледа така – във вашия край има дупка, в моя няма. Когато сме в една лодка, всички гребат и запушват дупките. Иначе отиваме към дъното, потъваме.          

 

Сподели:
свързани новини
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Корнелия Нинова внася измъчения си вот на недоверие към правителството (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Корнелия Нинова внася измъчения си вот на недоверие към правителството (ОБНОВЕНА)
След като не срещна бурна подкрепа в парламента и направи...
на 20.01.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 2823
архив

Питат Радио Ереван: - Как може да се преживее кризата? - С помощта на правилно подбрани антидепресанти. - По-точно? - Пари, имоти, злато, диаманти.

няма нови новини
Днес: 177
hot
най-четени новини в момента
сега
3750
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и Мицотакис с първи думи след Съвета за сътрудничество (НА ЖИВО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Пазете се от лоши мисли, днес е ден за молитва
x