САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разкрива кои партии ще влязат в следващия парламент и възможен ли е служебен кабинет на Радев

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разкрива кои партии ще влязат в следващия парламент и възможен ли е служебен кабинет на Радев

171664
на 22.01.2021
САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разкрива кои партии ще влязат в следващия парламент и възможен ли е служебен кабинет на Радев

Президентът окончателно обяви датата за изборите и по традиция у нас отново политици и анализатори се разделиха на защитници и противници. 

препоръчано

Това ще бъдат избори по време на пандемия. Никой не може да прогнозира каква ще бъде епидемичната обстановка на 4 април. И затова не е ясно дали хората ще излязат да гласуват, или ще останат по домовете си от страх да не се заразят. 

За прогноза и коментар потърсихме проф. Михаил Константинов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Голям проблем се оказа датата на изборите, проф. Константинов. Вие приемате ли я?

- Имаше смисъл да мислим върху първата и последната дата - 23 май. Тогава времето ще е по-топло и няма да има толкова болни от COVID. 

Иначе 4 април си е дата като дата. Е, за католиците и за арменците не е удобна, защото нарушава празника им. 

- Точно това отново ни раздели на про и анти?!

- Ако ще повтаряме американския скандал, е по-добре да не правим избори. Вот трябва да има и ще има. Но, стига сме обсъждали тази дата! Тя е факт!

- Противник бяхте на машинното гласуване. Сега променихте ли мнението си?

-  Ще може да се гласува и с хартия, и с машини. Ние имаме опит с машинното гласуване и той не е малък. Опитът показва, че четвърт от избирателите в секция, където има машина, избират да гласуват машинно. 

- Важното е да се гласува. Но очаквате ли хората да излязат, предвид на епидеминечната обстановка?

- Единственото, което може да ги възпре и да се получи ниска избирателна активност, е страхът от заразата. 

Но в момента имаме положителна тенденция. Броят на активните случаи намалява. За 20 дни е паднал около два и половина пъти.

Активни случаи са заразени хора, които не са оздравели, но и не са умрели. 

На 5 декември тези случаи за били 95 442, а на 20 януари - 29 660. 

- Това означава ли, че пречупваме математическата крива?

- Да и то успешно. Засега. Активните случаи са се устремили към нула. Засега сме добре, дано тенденцията се запази. 

- Какъв прогнозирате да бъде следващият парламент?

- Не знам. Шест партии ще влязат в парламента. Поне по сегашни прогнози.

- Кои ще са те?

- Не искам да ги казвам. В България е имало три партии в парламента през 1991 г. През 2014 г. са били осем. Сега ще са около шест. 

- Явно е, че няма да има партия, която да формира правителство и ще се наложи коалиция?!

- Пропорционалната система предполага да има коалиционни правителства. Само през 1994 г. БСП направи самостоятелен кабинет. През 1997 г. пък ОДС състави свое правителство. Но това са изключения. 

- Съществува ли възможност да не може да се състави правителство, поради нежелание на партиите да се коалират, и тогава президентът да трябва да състави служебно правителство, както прогнозират някои политически анализатори?

- Досега такъв случай няма. Има правителства, които са просъществували малко - като тези на Филип Димитров и на Пламен Орешарски. Но това е друго. 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това