Вход
София
Времето в София 11 o C

САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов с горещ коментар за изборите - има ли опасност от хакерска атака и защото предстоящият вот е най-скъпият в историята ни

САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов с горещ коментар за изборите - има ли опасност от хакерска атака и защото предстоящият вот е най-скъпият в историята ни

на 19.10.2019
56774
18
САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов с горещ коментар за изборите - има ли опасност от хакерска атака и защото предстоящият вот е най-скъпият в историята ни

Предизборната кампания вече е на финалната права. Политическите удари продължават по традиция и няма да свършат до последния ден преди вота. 

Не по-малко важен обаче остава въпросът как са организирани изборите. Осигурена ли е безопасността от хакерска атака. Дали няма да се повтори катастрофата в "Арена Армеец" от преди 4 г. 

Потърсихме за коментар проф. Михаил Константинов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Готови ли сме с организацията на изборите, за да не повторим случая в "Арена Армеец", проф. Константинов?

- Информационно обслужване е готово. Остава изборните комисии да са обучени както трябва. 

- Как се извършва това обучение?

- Този път на сайта на ЦИК ще има изборни протоколи за попълване. Там, както се казва, могат да тренират. А иначе ЦИК обучава Общинските избирателни комисии (ОИК), те на свой ред обучават секционните избирателни комисии (СИК).

- Кое е най-слабото звено в организацията на изборите?

-  Слабата подготовка на СИК. Надявам се такава катастрофа като преди 4 г. в зала "Арена Армеец" да няма сега. Както казах, онлайн примерните протоколи на ЦИК могат да послужат като упражнение за служителите на секционните комисии. Сега бюлетините ще се предават на три отделни места в зала "Арена Армеец". Надявам се това да улесни работата и цялата процедура. 

- Защо толкова трудности има в подготовката особено на местните избори?

- Защото местните избори са най-трудните за изпълнение. Най-лесни за подготовка са президентските. След тях са европейските, после са парламентарните. Местните са на първо място по трудност. И това е защото има много голям брой кандидати и преференции. Това усложнява нещата. 

- Има ли опасност от хакерска атака на нашите избори?

- Никаква. И най-добрият хакер в света да дойде, не може да разбие нашата техника. Машините ни са изолирани. Не са свързани с интернет. Мобилно приложение ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете. По-скоро американските избори могат да бъдат хакнати, отколкото нашите. 

- Много хубаво звучи, но чак невероятно?!

- Може да е невероятно, но е така. Както казах, компютрите ни са изолирани. Това ги прави неуязвими. Трябва хакерът да дойде до машините, за да проникне в тях. А ние си ги пазим. 

- Колко струват изборите?

- Предстоящите местни избори ще бъдат най-скъпите в изборната ни история. Ще струват 70 млн. лв.

- Откъде идва това оскъпяване?

- По правило местните избори са най-скъпи. В случая оскъпяването идва от повишаването на възнагражданенията в секционните комисии. Те са гръбнакът на изборния процес. Вдигнаха се и парите за охрана. Има повишена терористична опасност. И нямам предвид някой терорист да прави атентати, недай си боже. Достатъчно е някой да извади нож. Нашата полиция се справя много добре.

- Какъв очаквате да бъде изборният ден?

- Спокоен. И нека победи най-добрият. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30158
архив

Жените някога търсеха сред всички мъже поне един красавец. Сега търсят сред всички красавци поне един мъж

няма нови новини
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
сега
1667
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с коронавируса с последни данни за атаката на инфекцията - гледайте НА ЖИВО
x
Тези 4 зодии ги е страх от обвързване
x